Pensioenadvies

Onafhankelijk advies over uw pensioen

Een onafhankelijk adviseur vergelijkt de producten van verschillende pensioenaanbieders voor u. Zo heeft u een volledig overzicht bij het maken van uw keuze. In dit stappenplan leest u meer over wat een onafhankelijke adviseur voor u kan betekenen en hoe het adviesproces eruit ziet. 

 • 1
  U zoekt een onafhankelijk adviseur

  Via het adviesformulier vraagt u een oriëntatiegesprek aan met een onafhankelijke adviseur. Maar u kunt ook via de adviseurzoeker zoeken naar een adviseur bij u in de buurt. U kunt kiezen voor een adviseur die WFT gecertificeerd is voor pensioen maar u kunt ook kiezen voor een Financieel Planner. Dit zijn door de Federatie Financieel Planners (FFD) gecertificeerde adviseurs. Financieel adviseurs brengen uw volledige financiële situatie in kaart, denk hierbij situaties zoals u wilt eerder met werken of u wilt op een sabbatical wilt.  

  Kosten

  De kosten per adviseur verschillen. Bespreek vooraf met uw adviseur wat de kosten zijn. Het kan ook zijn dat de adviseur ervoor kiest om zijn kosten tijdens het eerste gesprek toe te lichten. Sommige adviseurs werken met een vast afgesproken bedrag terwijl andere adviseurs werken met een uurtarief.

 • 2
  U heeft een oriëntatiegesprek

  Nadat u een adviseur heeft gevonden, volgt een oriëntatiegesprek. Dit gesprek kan plaatsvinden bij de adviseur of bij u thuis. De adviseur bepaalt in een oriëntatiegesprek uw kennis en ervaring. Daarnaast kijkt hij wat uw financiële doelen zijn en de risico’s die u kunt lopen bij het maken van een keuze. De adviseur vraagt u om een aantal officiële documenten mee te nemen zoals uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO) en uw identiteitsgegevens. Verder zal hij u een Document voor Dienstverlening sturen waarin hij uitlegt wat u van de dienstverlening kan verwachten.

 • 3
  U levert uw gegevens aan en uw adviseur bekijkt uw gegevens

  Tijdens het adviesgesprek brengt de adviseur uw financiële situatie in kaart. Denk bijvoorbeeld aan het bij elkaar brengen van informatie over uw inkomen, uw hypotheek, uw pensioen en uw spaargeld. Hij zal u ook vragen naar uw doelen en wensen op lange termijn. Zo houdt de adviseur rekening met al uw wensen. En kan hij een passend advies uitbrengen. De adviseur informeert u over de berekeningen die hij heeft gemaakt op basis van de door u aangeleverde gegevens. U weet dan precies hoe u uw pensioen met belastingvoordeel aan kunt vullen en hoe u de risico’s van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en overlijden kunt afdekken. Samen met uw adviseur bekijkt u dan welke oplossing het beste bij uw situatie past. Daarnaast vertelt hij u welke producten hierbij passen.

 • 4
  U ontvangt een adviesrapport

  Uw adviseur doet een passend voorstel voor het aanschaffen van één of meer producten van verschillende pensioenaanbieders. Hij zal in zijn voorstel meestal drie aanbieders presenteren. De adviseur legt alle stappen vast in een adviesrapport zodat u het rustig thuis kunt nalezen. Dit rapport is opgesteld volgens de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wilt u na het advies een product sluiten bij uw onafhankelijke adviseur? Dan vraagt hij een offerte aan bij de aanbieder van uw keuze. U ontvangt de offerte meestal binnen 5 werkdagen. Dit verschilt per aanbieder.

 • 5
  U ontvangt de offerte

  De adviseur neemt met u de offerte door. Als alles duidelijk is en naar uw wens is, tekent u de offerte.

 • 6
  Uw pensioen aanvullen

  Na het tekenen van de offerte gaat de premiebetaling in bij de pensioenaanbieder waar u samen met uw adviseur voor gekozen heeft. De pensioenaanbieder houdt u op de hoogte van de voortgang. 

Verandert er iets aan uw situatie?

Uw adviseur helpt u graag verder als uw persoonlijke situatie of uw financiële doelen veranderen. U kunt bij hem terecht voor uw vragen. Heeft u een pensioenproduct bij Aegon afgesloten? Dan kunt ook altijd bij ons terecht met al uw vragen.

Meer informatie bij een adviseur

Bent u na het lezen van dit stappenplan geïnteresseerd in een oriëntatiegesprek?