Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Uw lijfrente komt vrij

Particulier Pensioen Uw lijfrente komt vrij

Met uw lijfrenteverzekering of -rekening heeft u een bedrag opgebouwd dat u (in de toekomst) als aanvulling op uw pensioen kunt gebruiken. Wanneer uw lijfrente de einddatum bereikt, is het belangrijk dat u goed nadenkt over de uitkering van uw lijfrentekapitaal.

Komt uw lijfrente vrij en bereikt uw verzekering of rekening de einddatum?

Heeft u een lijfrenteverzekering?

Dan ontvangt u ongeveer drie maanden voor de einddatum informatie over de hoogte van uw uitkering, uw mogelijkheden en welke documenten wij nodig hebben om uw uitkering voor u te kunnen afhandelen.

Bent u deze brief kwijt? Deze vindt u in Mijn Aegon. U kunt hier alle benodigde formulieren direct uploaden

Maak tijdig uw keuze

U heeft een wettelijke keuzetermijn om de uitkering van uw lijfrenteverzekering te regelen. Deze termijn loopt tot het eind van het jaar waarin uw verzekering de einddatum bereikt, plús een jaar. Bereikt uw verzekering in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 de einddatum? Dan heeft u tot uiterlijk 31 december 2022 om te zorgen dat wij alle informatie hebben om uw uitkering af te handelen. Regelt u de uitkering niet binnen deze termijn? Dan moet u belasting betalen over uw uitkering.

Heeft u een lijfrenterekening?

Dan ontvangt u drie maanden voordat u de AOW-leeftijd bereikt informatie over het openen van een uitkering.

Maak tijdig uw keuze

U heeft tot uiterlijk op 31 december van het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt plus 5 jaar, de tijd om een uitkerende lijfrente te openen.

Uw mogelijkheden

U heeft een lijfrente afgesloten als aanvulling op uw pensioen. Bij het vrijkomen van een opbouwende lijfrente sluit u een nieuw lijfrenteproduct af voor het opgebouwde kapitaal.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Met het lijfrente stappenplan krijgt u inzicht in de belangrijkste mogelijkheden die u heeft met uw vrijgekomen lijfrente.

Doe het lijfrente stappenplan

Uw lijfrente uitkeren

U heeft een lijfrentekapitaal opgebouwd voor uw pensioen en wil uw lijfrente laten uitkeren. Bereken wat uw lijfrente uitkeert per maand.

 

Aegon Lijfrente Uitkeren

Uw lijfrente uitstellen

U kiest ervoor om uw uitkering uit te stellen. U zet het bedrag dan nog even vast via een rekening (banksparen) of via een verzekering.

 

 

Aegon Lijfrente Sparen

Beheerd Beleggen Lijfrente

Aegon Beheerd Beleggen is kiezen voor gemak. Onze experts nemen u namelijk het werk uit handen. Zij beleggen uw geld slim tegen lage kosten.

 

Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente

Vraag een adviesgesprek aan

Voor het openen van een nieuw lijfrenteproduct betaalt u kosten

Ongeacht of u dit product afsluit bij Aegon of bij een andere maatschappij. Heeft u hulp of advies nodig bij het afsluiten van een product? Dan betaalt u hier aanvullende kosten voor. Toch is het vaak goed of zelfs nodig om advies in te winnen. Bijvoorbeeld omdat u zelf onvoldoende kennis heeft om uw keuzes te bepalen. En om de korte- en lange termijn gevolgen van deze keuzes te overzien. De kosten die u betaalt voor een nieuw product en voor advies verschillen per maatschappij en per adviseur.

Sluit een product af op de manier die bij u past

Voor het afsluiten van een nieuw lijfrenteproduct heeft u een aantal mogelijkheden:

Zelf online afsluiten
Kent u uw situatie en heeft u voldoende kennis van de producten om te kunnen bepalen welk product het beste bij uw situatie past?
Telefonisch afsluiten met hulp van een Aegon medewerker
Wilt u hulp van een Aegon medewerker bij het afsluiten van een product, maar heeft u geen advies nodig over wélk product het beste bij u past?
Advies van een Aegon adviseur via telefoon of videochat
Wilt u telefonisch of via videochat advies over uw vrijkomende lijfrente?
Advies van een onafhankelijk adviseur
Liever onafhankelijk advies van een adviseur bij u in de buurt?

U zet uw lijfrente ergens anders voort

Heeft u voor een andere aanbieder gekozen en wilt u uw lijfrente daar voortzetten? Dan ontvangen wij graag een ondertekend verzoek waarin u aangeeft naar welke maatschappij wij uw lijfrentekapitaal kunnen overdragen. Hier moet u dan al een nieuw lijfrenteproduct hebben aangekocht. Daarnaast ontvangen wij graag een kopie van uw legitimatiebewijs en een kopie van een recent bankafschrift van een willekeurige Nederlandse betaalrekening op uw naam.

Procedure fiscaal vriendelijke kapitaaloverdracht

Uw lijfrente niet voortzetten in een ander lijfrenteproduct

Wilt u de uitkering ineens op uw rekening ontvangen? Dan noemen we dat fiscaal afkopen. Deze keuze kan flinke gevolgen hebben. U moet belasting en eventuele revisierente betalen over de uitkering. De totale belasting die u moet betalen kan oplopen tot 69,50%. Wanneer u een verzoek indient voor afkoop, ontvangt u van ons eerst meer informatie en een akkoordverklaring. Wanneer wij de getekende akkoordverklaring en aanvullende benodigde documenten hebben ontvangen, handelen wij uw verzoek tot afkoop af.

De gevolgen van het (fiscaal) afkopen van uw lijfrenteverzekering

Geef uw keuze aan ons door

Bent u er over uit wat u wilt?

Heeft u een lijfrenteverzekering die vrij komt?

Dan kunt u uw verzoek veilig en snel insturen via Mijn Aegon of via het formulier levens- en beleggingsverzekeringen uploaden. Vergeet niet uw polisnummer en de naam van de verzekeringnemer te vermelden.

Heeft u een lijfrenterekening die vrij komt?

Dan staat in de informatie die u van ons ontvangt wat wij van u nodig hebben en hoe u een uitkerend product opent.

De belegde waarde van uw lijfrenteverzekering

Gedurende de looptijd van uw product ziet u in Mijn Aegon de actuele belegde waarde. Bij het tonen van de belegde waarde staat van welke datum de waarde is die getoond wordt. Heeft u een garantiekapitaal? Dan wordt deze ook getoond. Heeft u een polis met winstdeling? Dan ziet u in Mijn Aegon het verzekerde kapitaal zonder winstdeling.

Lees meer over de belegde waarde en de eindwaarde van uw verzekering