Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Alles wat u moet weten over negatieve spaarrentes

Particulier Sparen Alles wat u moet weten over negatieve spaarrentes

Sparen levert aanzienlijk minder op dan pakweg tien jaar geleden. In tijden waarin de eerste banken voorzichtig negatieve spaarrentes invoeren, kan het zijn dat u zich zorgen maakt over uw spaargeld. U wilt namelijk niet dat uw spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar waarom rekenen sommige banken eigenlijk negatieve spaarrentes? En hoe zit het met uw spaargeld bij Aegon Bank?

De spaarrentes liggen historisch laag

De afgelopen jaren hebben banken hun spaarrentes trapsgewijs verlaagd. Waar u begin deze eeuw nog echt wel een paar procent rente kreeg op een doorsnee spaarrekening, liggen de spaarrentes op dit moment vlakbij het nulpunt. Sparen levert daardoor aanzienlijk minder op dan ooit het geval was en in sommige gevallen kost het zelfs geld. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waarom liggen de spaarrentes zo laag?

Dat heeft te maken met het huidige beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Tijdens de crisis in 2008 besloten centrale banken - waaronder de ECB - om de rentes kunstmatig laag te houden. Dit om bedrijven en consumenten te stimuleren geld uit te geven en investeringen te doen en minder te sparen. Dit moet de economie een impuls geven en de inflatie doen stijgen.

Door het beleid van de ECB is er veel geld in omloop op de financiële markten: het aanbod van geld is groter dan de vraag. Hierdoor kunnen banken veel minder rente vragen wanneer ze leningen verstrekken. Dat merkt u bijvoorbeeld aan de lage hypotheekrentes. Ook leveren de investeringen die banken doen minder geld op dan voorheen.

En wanneer banken zelf geld stallen bij de ECB of DNB (bijvoorbeeld spaargeld van klanten), moeten ze hierover geld betalen. De ECB en DNB hanteren momenteel een rentepercentage van -0,5%*. Banken hebben dus veel minder renteopbrengsten, waardoor ze aan u als spaarder tevens minder rente kunnen uitkeren.

*Bron: ECB, datum: 07-12-2020

De meeste banken rekenen al negatieve rentes

De meeste spaarrentes liggen op of nog net boven de 0%, waardoor u zich misschien afvraagt of sparen u binnenkort geld gaat kosten. De meeste banken rekenen nu al negatieve rentes voor spaargeld boven een bepaald saldo, vaak bij de hogere spaarsaldo’s. Het is echter niet uit te sluiten dat banken straks ook voor lagere spaarsaldo’s een negatieve rente gaan rekenen.

Negatieve spaarrente bij Aegon Bank

Op dit moment rekenen we bij Aegon Bank een negatieve rente voor klanten met spaargeld boven de € 250.000. Vanaf 1 april 2021 wordt deze saldogrens verlaagd naar € 100.000. Heb je minder dan € 100.000 aan spaargeld, betaal je geen rente. Of dit in de toekomst gaat veranderen, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan economische ontwikkelingen en de ontwikkeling van marktrentes. Helaas kunnen we op dit moment niks garanderen. 

Mensen blijven vooralsnog stevig doorsparen

Ondanks de lage spaarrentes blijft sparen toch onverminderd populair, dat blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB). Sterker nog, het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens is in de afgelopen tien jaar juist verder gestegen. Nederlanders blijven dus doorsparen, ondanks de dalende spaarrentes en het mogelijke vooruitzicht op negatieve spaarrentes. Een goede ontwikkeling, omdat het belangrijk is om een financiële buffer op te blijven bouwen.

Gaan de spaarrentes ooit weer stijgen?

Dat is op dit moment lastig om te voorspellen. Zolang de centrale banken negatieve rentes rekenen, zullen de spaarrentes laag blijven, of voor bepaalde bedragen verder negatief worden. Of we ooit weer teruggaan naar de spaarrentes van een paar procent, weet niemand.

Sparen blijft zinvol

Het is altijd goed om een bepaald bedrag opzij te zetten. Het is nog altijd de beste manier om vermogen op te bouwen. U kunt er ook voor kiezen om meer opzij te zetten dan u nu doet. Ook het Nibud adviseert om een reserve op te bouwen. Weten hoeveel geld u achter de hand moet hebben? Op de website van het Nibud kunt u het berekenen met de BufferBerekenaar.

Alternatieven voor sparen

Zoekt u naar alternatieven nu de rente laag is, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Spaart u bijvoorbeeld voor een aanvulling op uw pensioen? Dan is Aegon Lijfrente Sparen wellicht een optie. U spaart dan met belastingvoordeel. Heeft u een flinke buffer op uw spaarrekening en bent u bereid om meer risico te nemen? Dan is het misschien iets voor u om sparen met beleggen te combineren.

Goed om te weten:

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Aegon Bank staat vrij om op ieder moment de spaarrente te verhogen dan wel verlagen.

Met Aegon Lijfrente Sparen zet u uw geld vast tot uw pensioen. Tussentijdse opnames zijn niet mogelijk. Hoeveel u belastingvriendelijk mag sparen, hangt af van uw jaar -en/of reserveringsruimte.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. U kunt (een deel van) uw inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat u een langere tijd niet nodig heeft. Alle informatie hierboven is puur informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Alle informatie hierboven is puur informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Wat verandert er in de voorwaarden?

Binnenkort wijzigen naast de rentetarieven ook de voorwaarden. Wilt u de aangepaste voorwaarden eens rustig doornemen? U kunt ze eenvoudig downloaden.