Wat moet je doorgeven aan je verzekeraar? Wat is er verzekerd tijdens je verhuizing? Zijn de vrienden die je helpen tijdens het verhuizen en klussen bijvoorbeeld wel verzekerd? Verhuizen is dus een goed moment om al je woonverzekeringen eens onder de loep te nemen. Vaak ben je met een woonpakketverzekering voordeliger uit. En bij een verhuizing kunnen je woonlasten toenemen. Een plotselinge daling van je inkomen is dan niet wenselijk.
Wat moet ik doorgeven aan mijn verzekeraar?
Waarschijnlijk is alleen je adreswijziging doorgeven niet voldoende. Een verzekeraar zal bij een verhuizing meestal vragen om opnieuw een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter in te vullen. Zo heeft een verhuizing meestal ook gevolgen voor de premie die je betaalt. Die kan hoger of lager uitvallen. Dat hangt bijvoorbeeld ook af of de brandweer snel ter plaatse kan zijn? En of er misschien minder wordt ingebroken in je nieuwe buurt. Meer hierover in het filmpje Aanpassen verzekeringen bij verhuizing.
Wat is er verzekerd tijdens je verhuizing?
Voordat je gaat verhuizen is het verstandig om te kijken wat je huidige verzekeringen dekken bij een verhuizing. Wanneer je gaat verhuizen, klussen of inrichten heb je namelijk een grotere kans op schade. Vraag jezelf daarom af wat je hebt verzekerd en lees de voorwaarden van je verzekering:
Zijn nieuwe meubels automatisch meeverzekerd?
De meeste mensen kopen nieuwe meubels als ze verhuizen. Zijn die meeverzekerd? Bij sommige verzekeringen wel, bij sommige verzekeringen niet. Bij de Aegon Inboedelverzekering zijn je nieuwe meubels in elk geval automatisch meeverzekerd omdat wij je een garantie geven tegen onderverzekering. Aegon stelt de waarde van je inboedel vast op basis van de plaats waar je woont, de grootte van je huis en je gezinssamenstelling. Als bij schade blijkt dat je inboedel meer waard is dan wij ingeschat hebben, betalen we toch de daadwerkelijke schade. Wel vragen wij je bij je verhuizing en om de vijf jaar opnieuw de inboedelmeter in te vullen.
Een vriend laat iets vallen tijdens mijn verhuizing of bij het klussen. Wie is er aansprakelijk?
Wettelijk gezien zijn je vrienden in zo’n geval niet aansprakelijk. Zij veroorzaken de schade tijdens een vriendendienst. Zij verhuizen of klussen in jouw opdracht. Jij draagt dus het risico. Vaak hebben aansprakelijkheidsverzekeringen speciale regels opgenomen over vriendendiensten. Deze regels zorgen ervoor dat een vriend toch kan aanbieden de schade die hij heeft veroorzaakt te vergoeden. De Aegon Aansprakelijkheidsverzekering heeft deze regeling standaard.
Zijn mijn spullen verzekerd tijdens de verhuizing?
Bij sommige verzekeringen wel, bij sommige verzekeringen niet. Met de Aegon Inboedelverzekering zijn je spullen in elk geval ook bij een verhuizing volledig verzekerd.
Ben ik verzekerd als er brand uitbreekt in mijn nieuw woning, terwijl ik nog in mijn oude woon?
Zodra je je nieuwe huis of appartement hebt gekocht, is het aan te raden direct een opstalverzekering te regelen. Zeker als je nog moet klussen of verbouwen. Heb je een hypotheek? Dan ben je zelfs verplicht om een opstalverzekering te hebben. Zie ook Aegon Opstalverzekering. Als een deel van je inboedel al in het nieuwe huis staat, is die verhuisde inboedel niet bij alle inboedelverzekeringen meeverzekerd. Bij de Aegon Inboedelverzekering is je inboedel ook verzekerd tijdens je verhuizing.
Moet ik tijdelijk twee woningen verzekeren?
Als je je huidige koopwoning nog niet verkocht hebt en je woont al in je nieuwe huis, dan is het verstandig om beide huizen te verzekeren met een opstalverzekering. Staan er in je oude woning nog spullen? Dan is het misschien ook verstandig om te kijken naar je inboedelverzekering.
Woonverzekeringen
Er zijn verschillende woonverzekeringen die elk andere risico’s afdekken:
Opstal- of woonverzekering
Voor iedereen met een hypotheek is deze verzekering verplicht. Je moet de opstalverzekering starten op de dag dat de woning van jou wordt. Je verzekert hiermee je huis tegen schade door storm, inbraak en brand. De verzekering dekt standaard de meeste zaken die bij je woning horen: schuur, garage, schuttingen, leidingen, sanitair, zonnepanelen en je cv-installatie. Glas en fundamenten moet je vaak extra meeverzekeren. Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om je woning in dezelfde staat te herbouwen.
Inboedelverzekering
De meeste mensen hebben een inboedelverzekering. Alles wat in je huis staat vormt samen je inboedel. Dus ook (brom)fietsen en zonwering. En soms ook je tuinmeubilair. Geld en waardepapier zoals tegoedbonnen of ov-chipkaarten horen niet tot de inboedel. Deze kun je vaak tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Sieraden en kostbaarheden zijn meestal tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Zie ook Aegon Inboedelverzekering.
Rechtsbijstandsverzekering
Er zijn heel veel mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben. Zo zijn zij verzekerd van juridische bijstand voor het geval zij verwikkeld raken in een meningsverschil over hun woning. Zie ook Aegon Rechtsbijstandverzekering
Aansprakelijkheidsverzekering
Bijna iedereen in Nederland heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Je bent dan verzekerd wanneer je aansprakelijk bent voor schade die jij, je kind of je huisdier heeft veroorzaakt. Zeker als sprake is van letsel, kunnen deze schadeclaims hoog oplopen. Zie ook Aegon Aansprakelijkheidsverzekering
Woonpakketverzekering
Woonverzekeringen kun je in een pakket afsluiten. Vaak is dat voordeliger en verstandiger; de verzekeringen zijn dan precies op elkaar afgestemd. Een ander voordeel is dat je alle schade bij inbraak of lekkage eenvoudig kunt afhandelen bij één verzekeraar. Bekijk de Aegon Woonverzekeringen en stel zelf je pakket samen.
Verzekering tegen plotselinge daling van je inkomen
Het kan zijn dat je woonlasten hoger zijn na je verhuizing. Houd er rekening mee dat je inkomen plotseling kan dalen door ziekte, een ongeval, werkloosheid of een overlijden. Kun je je woonlasten dan nog wel betalen? Er zijn verschillende manieren om er zeker van te zijn dat je je woonlasten kunt blijven betalen:
- Met een Aegon Woonlastenverzekering krijg je een uitkering van je verzekeraar bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Deze uitkering dekt dan je woonlasten.
- Met een Aegon Overlijdensrisicoverzekering ontvangen je nabestaanden een bedrag als je overlijdt. Dat bedrag kunnen zij gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen.
- Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je met een Aegon Arbeidsongeschiktheidsverzekering een uitkering verzekeren als je je beroep door ziekte of een ongeval niet meer (volledig) kunt uitoefenen.