Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Verzekeren Ik wil een auto kopen. Wat moet ik regelen?

Ik wil een auto kopen. Wat moet ik regelen?

Een auto kopen is altijd spannend. Misschien heeft u er al een tijdje voor gespaard? Of bent u toe aan een groter model door gezinsuitbreiding? Wat uw situatie ook is, een nieuwe auto betekent dat u van alles moet regelen. Van een parkeervergunning tot een autoverzekering. Daarom helpen we u graag op weg met meer informatie.  

 

Ik koop mijn eerste auto

Een auto kopen doet u niet dagelijks. Dat snappen we bij Aegon heel goed. Daarom hebben we een handige checklist gemaakt. Zo weet u precies wat u allemaal moet regelen. 

  • Als u een auto koopt, betaalt u niet alleen de aanschafprijs. De maandelijkse kosten voor benzine, verzekering, onderhoud en belasting komen er ook nog eens bij. Benieuwd wat een auto u per maand kost? Op de website van Nibud vindt u een handig overzicht.
  • Koopt u een tweedehands auto? Dan moet u het kenteken overschrijven op uw naam. U heeft hiervoor een geldig legitimatiebewijs nodig. Na overschrijving ontvangt u een vrijwaringsbewijs, dat u aan de verkoper geeft. Daarmee bewijst u dat de auto vanaf nu op uw naam staat. Het kentekenbewijs krijgt u later toegestuurd. 
  • Koopt u een nieuwe auto bij een autodealer? Dan schrijft de autodealer het kenteken over op uw naam. De autodealer houdt zelf het vrijwaringsbewijs. U krijgt het kentekenbewijs binnen enkele dagen toegestuurd. Meer informatie over een kenteken overschrijven vindt u op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). 
  • U bent verplicht om uw auto minimaal te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). U heeft de keuze uit een WA, WA Beperkt Casco of All Risk autoverzekering. Sluit de verzekering af vóórdat u de nieuwe auto ophaalt. Welke verzekering bij u past? We hebben het voor u op een rijtje gezet.
  • Na aankoop van een auto gaat u wegenbelasting betalen. Als u de auto op uw naam zet, wordt de Belastingdienst automatisch ingelicht. Daar ontvangt u binnen enkele dagen bericht over. 
  • In sommige wijken moet u beschikken over een parkeervergunning. U kunt deze bij uw gemeente aanvragen. Vergeet niet om ook een parkeerapp op uw mobiel te installeren. Dit is vaak voordeliger dan een parkeergarage of automaat. 

 

Tip: Heeft u een auto op het oog? Kijk dan eens op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daar vindt u alle gegevens van de auto, zoals de kilometerstand en de laatste apk-keuring. Zo bent u zeker van een juiste aankoop.

 

 

Ik koop een andere auto

Koopt u een andere auto, dan bent u al bekend met de checklist. Maar wat moet u regelen bij de verkoop van uw huidige auto? En kunt u de wegenbelasting en autoverzekering omzetten? We zetten het even voor u op een rij. 

  • Gaat u uw huidige auto verkopen? Dan schrijft u het kenteken over op naam van de koper. Voor het overschrijven moet het kentekenbewijs compleet zijn. Mist u een document, dan kunt u dit opvragen bij het RDW. Vraag bij verkoop altijd om een vrijwaringsbewijs. Zodat u zeker weet dat de auto niet meer op uw naam staat. Zo bent u na de verkoop niet meer aansprakelijk voor schades of boetes. 
  • U kunt uw autoverzekering aanpassen als u een andere auto koopt. Bekijk altijd of uw huidige verzekering ook nog past bij uw nieuwe auto. In onderstaand schema ziet u precies welke verzekering bij u past. 
  • Heeft u uw oude kenteken overgeschreven? Dan beëindigt de Belastingdienst automatisch uw wegenbelasting. Te veel betaalde belasting storten zij terug. U hoeft hier niets voor te doen. 

Welke verzekering past bij u?

Welke autoverzekering u kiest hangt af van uw situatie. Heeft u een nieuwe auto of een tweedehands? Kiest u voor een lage prijs of voor uitgebreide service bij pech? We helpen u graag bij de juiste keuze voor een autoverzekering.

WA Autoverzekering
Auto ouder dan 6 jaar

Schade aan andere auto's gedekt

Aanvullende dekkingen zijn mogelijk
WA Extra (beperkt Casco) Autoverzekering
Auto tussen 3 en 6 jaar oud

Schade aan andere auto's gedekt

Diefstal en inbraakschade aan uw auto gedekt

Aanvullende dekkingen zijn mogelijk
All Risk (3 varianten) Autoverzekering
Auto jonger dan 6 jaar

Schade aan andere auto's gedekt

Schade aan uw auto gedekt

Aanvullende dekkingen zijn mogelijk