Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?

Inboedelverzekering of Opstalverzekering
Particulier Verzekeren Inboedelverzekering Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?

Je woont in een fijn huis. Helemaal ingericht naar je eigen smaak. Dat wil je natuurlijk goed verzekeren. Maar welke verzekering heb je dan nodig: een inboedelverzekering of een opstalverzekering (woonhuisverzekering)? Wat het verschil is tussen deze verzekeringen en wanneer je welke verzekering nodig heeft, leest u hier.

 

Wat is een inboedelverzekering?

Je televisie, bankstel, gordijnen: alle spullen in je huis vallen onder de inboedelverzekering.

 

Wat is een opstalverzekering?

Een inboedelverzekering is er voor de spullen ín je huis. Maar je huis zelf dan? Daar is de opstalverzekering voor. De opstalverzekering dekt schade aan je huis door allerlei oorzaken. Zoals brand- of waterschade door blikseminslag of regen. En ook schade door inbraak is gedekt. Je garage of schuur valt overigens ook onder de opstalverzekering.

Wat is gedekt?

Brand, noodweer, blikseminslag en inbraak kunnen flinke schade veroorzaken aan je woonhuis en inboedel. Wanneer is deze schade verzekerd onder de opstalverzekering? En wanneer is de schade verzekerd bij de inboedelverzekering? Hierover is vaak onduidelijkheid. Wij leggen je uit welke schade nu onder welke verzekering valt en wat er precies wel en niet vergoed wordt.

Over inbouwapparatuur en vloeren ontstaat vaak verwarring

Nu denkt je misschien: “Maar hoe zit het dan met mijn ingebouwde vaatwasser en koelkast? Die kan ik bij een verhuizing toch losschroeven en meenemen?” Ja, dat zou u in theorie kunnen doen. Maar toch valt inbouwapparatuur niet onder de inboedel-, maar de opstalverzekering. Een ander deel van het huis waar vaak verwarring over ontstaat is de vloer. Heb je je vloer vastgelijmd aan de woning? Dan valt deze onder de opstalhuisverzekering. Maar ligt het los, zoals kliklaminaat, dan geldt de inboedelverzekering.

Opstalverzekering

Niet iedereen heeft beide verzekeringen nodig

Een inboedelverzekering kan erg nuttig zijn. Of je nu huurt of een koophuis heeft. Maar dat ligt anders bij de opstalverzekering. Als je in een huurhuis woont, is de huisbaas verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Dus die hoeft je zelf niet af te sluiten. Maar als je een koophuis heeft, moet je schade aan je huis zelf betalen. Dan is een opstalverzekering heel prettig. Woon je in een koophuis met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan hoef je misschien geen opstalverzekering af te sluiten. Want dat doen veel VvE’s al voor het hele gebouw of complex.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoeveel premie je voor deze verzekeringen betaalt? Of wil je meer informatie? Lees dan meer over de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Als je nog andere vragen heeft, kun je altijd contact met ons opnemen.

Inboedelverzekering

  • Verzekering voor o.a. diefstal, brand- en waterschade
  • Bij verhuizing zijn je spullen maximaal 2 maanden op beide adressen verzekerd

Lees meer over de inboedelverzekering.

Bereken mijn premie

Opstalverzekering (woonhuisverzekering)

  • Bijgebouwen met een gezamenlijke vloeroppervlakte tot 50m2 zijn standaard meeverzekerd
  • 24/7 praktische hulp van Aegon Schade Service

Lees meer over de opstalverzekering.

Bereken mijn premie