Je lijfrenteverzekering afkopen

Met een lijfrenteverzekering bouw je kapitaal op. Dit kapitaal kun je in de toekomst als periodieke aanvulling op je inkomen gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. Het kan zijn dat je je lijfrenteverzekering al voor de einddatum wilt stoppen. Het voortijdig stopzetten van je product noemen we afkopen.
Image
Aegon Beheerd Beleggen

Maak een bewuste keuze

Het afkopen van je lijfrenteverzekering kan (fiscale) gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen. Bespreek de opties met je adviseur en check de 'Keuzehulp'

 

Keuzehulp bij stopzetten of afkopen

Wat zijn je opties?

1. Afkopen en de waarde overdragen naar een nieuw product

Dat kan. Je moet dan bij een andere maatschappij een nieuw lijfrenteproduct hebben afgesloten. Hier kunnen wij de waarde naar overdragen. We spreken dan van een fiscaal geruisloze overdracht. Je hoeft dan tussentijds niet met de Belastingdienst af te rekenen. 

Kies je hiervoor? 

  • Stuur je verzoek via: formulier levens- en beleggingsverzekeringen documenten opsturen.
  • Vergeet niet je polisnummer en de naam van de verzekeringnemer te vermelden.
  • Je krijgt een voorstel met een akkoordverklaring. Als we deze ondertekend terug hebben en de akkoordverklaring en de andere benodigde stukken, handelen wij je verzoek tot afkoop af.

2. Afkopen en de waarde op je betaalrekening ontvangen

Dat kan. We houden wel verplicht belasting in op je uitkering. Deze dragen wij af aan de Belastingdienst. Je kunt daarnaast nog een extra aanslag van de Belastingdienst krijgen in de vorm van revisierente. De totale belasting die je betaalt over je uitkering kan oplopen tot 69,50% (percentage 2022). 

Daarom: Bereken het nettobedrag bij afkoop van je lijfrenteverzekering

Kies je hiervoor?

  • Geef je keuze aan ons door via Mijn Aegon.
  • Je krijgt van ons een voorstel met een akkoordverklaring. Als we deze ondertekend terug hebben samen met andere benodigde stukken, handelen wij je verzoek tot afkoop af.
Image
Verzekering aanpassen man achter laptop

Laat je adviseren

Een wijziging op je lijfrenteverzekering kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen. Je adviseur heeft inzicht in je persoonlijke financiële situatie en kan je helpen met het maken van de juiste keuzes. Je vind de naam van je adviseur in Mijn Aegon.

Mijn Aegon