Opstalverzekering

Met onze Opstalverzekering - ook wel een woonhuisverzekering genoemd - verzeker je je huis tegen schade door een onverwachte gebeurtenis. Denk aan brand, ontploffing, bliksem, inbraak en storm.

 • Garantie tegen onderverzekering
 • Onze schadeservice staat 24/7 voor je klaar
 • Zonnepanelen ook meeverzekerd
Bereken mijn premie Adviesmogelijkheden
Image
Opstalverzekering

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Minimaal 1 op iedere verdieping in je woning. Dat staat straks in de wet. Wil jij jezelf en je dierbaren beschermen tegen de gevolgen van brand? Hang ze direct op. Hulp nodig? Lees alle ins en outs in ons blog 'Rookmelders verplicht: 7 tips voor een goede voorbereiding'.

Bekijk blog

Dekkingen Opstalverzekering

Brand. Een gesprongen waterleiding. Of wat dacht je van inbraakschade? De kosten lopen al snel flink op. Met onze opstalverzekering (of woonhuisverzekering, net hoe je het noemt) woon je zorgeloos. Daarmee ben je verzekerd voor schade aan je huis. Een fijn idee toch? Want je thuis is je vast veel waard. En bij ons kies je zelf welke dekking bij deze woonverzekering past: basis of allrisk.

Basis
 • Dekking: Specifieke gebeurtenissen zijn verzekerd
 • Glas: Alleen als jij dat wilt (optioneel)
 • Saneringskosten: Niet mee te verzekeren
 • Eigen risico: Eerste schade in een kalenderjaar € 100,-, tweede schade € 250,- (af te kopen)
Allrisk
 • Dekking: Bijna alles is gedekt, er zijn enkele uitzonderingen
 • Glas: Standaard verzekerd 
 • Saneringskosten: Alleen als jij dat wilt (optioneel)
 • Eigen risico: Eerste schade in een kalenderjaar € 0,-, tweede schade € 250,- (af te kopen)

Goed om te weten: in een aantal situaties ben je niet verzekerd. Bijvoorbeeld bij schade door slecht onderhoud of constructiefouten. Ook schade die geleidelijk ontstaat is niet verzekerd.

Kies de dekking die bij je past

Benieuwd wat het beste bij je past? Ontdek het met deze checkvragen en voorbeelden.

Wat klanten zeggen

Gemiddelde klantbeoordeling

In februari, maart en april 2022 gaven onze klanten ons schadeherstelnetwerk gemiddeld een

8.3

Hoe we dit berekenen? Lees meer

Prima service bij  ophalen/terugbezorgen en onzichtbaar hersteld.
 

5 maart 2022

Goed bedrijf komt afspraak na. Reparatie goed gemaakt. Ze komen na wat ze zeggen 


28 maart 2022

Voor- en nadelen

De voordelen

 • Garantie tegen onderverzekering Dat betekent dat we altijd de échte schade vergoeden. Het werkt zo: bij het afsluiten van je verzekering bepalen we de ‘herbouwwaarde’. Dat is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Is bij schade de herbouwwaarde hoger dan wij hebben ingeschat? Dan krijg je toch de daadwerkelijke schade (het hogere bedrag). Er is een uitzondering: als je ervoor kiest om zelf een verzekerde waarde op te geven. Dat kan via een adviseur.
 • Zonnepanelen en bijgebouwen zijn standaard meeverzekerd Voor de bijgebouwen geldt dat het om een gezamenlijke vloeroppervlakte tot 50m² gaat. Denk aan een schuur of een aangebouwde garage.
 • Goede, snelle én duurzame service bij schade Zo staan we 24 uur per dag voor je klaar als je direct hulp nodig hebt. Daarnaast werken we uitsluitend met duurzame herstellers. Zij hebben de keurmerken GroenGedaan! of Stichting Erkend Duurzaam

 

De nadelen

 • Glas is bij basis niet standaard meeverzekerd Bij onze basisdekking kun je er wel voor kiezen om glas mee te verzekeren. Kies je voor allrisk? Dan is glas altijd meeverzekerd.
 • Niet verzekerd bij slecht onderhoud Je bent verzekerd voor situaties die niet zijn te voorzien. Daarom ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als er schade ontstaat door achterstallig onderhoud. Of door constructiefouten.

Kosten

Wat kost een opstalverzekering?

Soort kosten

Eenmalige kosten

Eenmalige poliskosten € 6,05

Doorlopende kosten

Dat hangt van je situatie af. Bereken je premie.

Eerste factuur hoger dan verwacht? 

Niet schrikken. Dikke kans dat het om meer dan één maand gaat. Bijvoorbeeld omdat je verzekering niet ingaat op de eerste van de maand. We tellen dan óók de verzekerde dagen daarvoor mee. Daarnaast zitten er eenmalige poliskosten bij. Daarna betaal je gewoon van maand tot maand. Zoals afgesproken. 

Productkenmerken

Details van de opstalverzekering
Beschrijving

Aanvraag

Je aanvraag behandelen we binnen 2 werkdagen. Hebben we meer tijd nodig?  Dan laten we je dat per e-mail weten.

Ingangsdatum

Deze datum staat op je polis. Goed om te weten: je hebt geen dekking voor schade die is ontstaan vóór de ingangsdatum.

Contractduur

Je verzekert je voor minstens een jaar. 

Opzeggen

Na het eerste jaar kun je je verzekering dagelijks opzeggen. Je verzekering stopt dan één maand daarna. 

Onafhankelijke informatie

Tip: bekijk de website van Wijzer in geldzaken.

Woon- & VrijeTijdpakket

Deze verzekering zit in het Woon- & VrijeTijdpakket. Alle verzekeringen in dit pakket sluiten perfect op elkaar aan. Zo voorkom je dubbele dekkingen of gaten.

Documenten

Polisvoorwaarden & verzekeringskaarten

Verzekeringskaarten

Polisvoorwaarden en downloads

Image
Gezinswoning

Is een opstalverzekering iets voor jou?

 • Bijgebouwen tot 50m2 zijn meeverzekerd. Zoals een schuur of een garage
 • Vaak eisen hypotheekverstrekkers een opstalverzekering
 • We werken met goede én duurzame herstellers. #2vliegeninéénklap #milieu
Bereken mijn premie

Onze service voor jou

5 vragen én antwoorden

Wat is ook alweer het verschil met een inboedelverzekering? En is zo’n opstalverzekering verplicht? Geen gekke vragen hoor. We hebben er 5 uitgepikt.

Check de belangrijkste vragen

Onze 24-uursbelofte aan jou...

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen weet je binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd!

Veelgestelde vragen

Bekijk ook altijd je polisblad en de polisvoorwaarden voor een overzicht van jouw eigen risico’s. Je vindt je polisblad in Mijn Aegon bij je verzekering. De eigen risico's met een * kun je verhogen of afkopen. Het is mogelijk om het eigen risico te verhogen met € 100,-, € 250,- of € 500,-. Voor het afkopen van het eigen risico betaal je een toeslag op de premie. Het verhogen of afkopen regel je via je adviseur of Mijn Aegon.

Aegon Inboedel- of Aegon Woonhuisverzekering 
Het standaard eigen risico verschilt bij een eerste of tweede schade in één kalenderjaar. Bij de basisdekking heb je bij een eerste schade in een kalenderjaar een eigen risico van € 100,-*. Bij de allriskdekking heb je geen eigen risico bij de eerste schade in een kalenderjaar. Bij een tweede en volgende schade in een kalenderjaar heb je bij de basis- en allriskdekking een standaard eigen risico van € 250,-*. Dit eigen risico betaal je alleen als de tweede schade onder dezelfde verzekering valt.

Er gelden een aantal uitzonderingen op bovenstaande: 
Inboedelverzekering
 • Bij het vallen of omstoten van audio-, visuele en computerapparatuur heb je bij de allriskdekking een eigen risico van € 250,-. Als je de schade laat repareren door een schadehersteller van Aegon Schade Service vervalt dit eigen risico. Kan de apparatuur niet (meer) gerepareerd worden? Dan geldt het eigen risico van € 250,- wel. Bij het vallen om omstoten van andere spullen heb je een eigen risico van € 100,-*. Bij de basisdekking ben je hier niet voor verzekerd. 
 • Bij diefstal van je spullen buiten het verzekerde woonhuis heb je bij de allriskdekking een eigen risico van € 100,-*. Bij de basisdekking ben je hier niet voor verzekerd. 
 • Bij de aanvullende dekking Huurders- of appartementseigenarenbelang heb je bij stormschade een eigen risico van € 250,-.
Woonhuisverzekering
 • Bij stormschade heb je zowel bij de basis- als allriskdekking een eigen risico van € 250,-.
*Dit eigen risico komt te vervallen als je het standaard eigen risico hebt afgekocht.  

Aegon Doorlopende Reisverzekering
Het standaard eigen risico verschilt bij een eerste of tweede schade in één kalenderjaar. Bij de basisdekking heb je bij een eerste schade in een kalenderjaar een eigen risico van € 100,-*. Bij de allriskdekking heb je geen eigen risico bij de eerste schade in een kalenderjaar. Bij een tweede en volgende schade in een kalenderjaar heb je bij de basis- en allriskdekking een standaard eigen risico van € 250,-*. Je betaalt het standaard eigen risico bij een schade die valt onder: bagage en (goederen in) het logiesverblijf, hulpverlening, autohulp en zakenreis (als de aanvullende dekking Zakenreis is meeverzekerd).
 
Er is één uitzondering op bovenstaande: bij het vallen om omstoten van je spullen heb je bij de allriskdekking een eigen risico van € 100,-*. Bij de basisdekking ben je hier niet voor verzekerd.

*Dit eigen risico komt te vervallen als je het standaard eigen risico hebt afgekocht.

Aegon Aansprakelijkheids- en Ongevallenverzekering
Bij deze verzekeringen heb je geen standaard eigen risico.

Aegon Rechtsbijstandverzekering (Flex)
Als je er voor kiest om een advocaat buiten ARAG in te schakelen, als dit volgens de wet niet verplicht is bij een gerechtelijke of administratieve procedure, vergoeden wij maximaal € 6.000,-. Je betaalt in dit geval vooraf een eigen bijdrage van  250,-.

 
 

Samen met jou kijken wij graag naar de mogelijkheden om jouw woning(en) in deze situatie te verzekeren. Neem hiervoor contact met ons op. 

Bij de aanvraag van een verzekering betaal je € 6,05 aan poliskosten. Bij een wijziging of het toevoegen van een verzekering binnen het Woon- en VrijeTijdpakket betaal je geen poliskosten. Heb je een Aegon Auto op Maat of Autoverzekering? Dan betaal je € 6,05 aan poliskosten bij het wijzigen van jouw polis. 

 
De opstalverzekering van de VvE biedt niet altijd voldoende dekking voor verbeteringen aan het appartement zelf 
Bekijk altijd eerst welke dekking de opstalverzekering van de VvE biedt. Biedt deze niet voldoende of geen dekking voor zaken die aan je appartement zijn aangebracht of die je zelf aanbrengt, verandert of toevoegt? Bijvoorbeeld een keuken, badkamer, vloer of zonwering. Dan kun je het eigenarenbelang meeverzekeren. Dit is een aanvullende dekking op de Aegon Inboedelverzekering. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Koopappartement? Voorkom dat u onderverzekerd bent!