Preventietips: zo voorkom je schade

Preventietips storm, regen, sneeuw

In Nederland hebben wij veel verschillende weersomstandigheden. Van een heerlijk zonnetje naar dagen met storm, regen of sneeuw. Hoe voorkom je schade in deze verschillende weersomstandigheden? 

Sneeuw en vrieskou

Zorg dat je strooizout in huis hebt

Zo kan je paden en traptreden sneeuw- en ijsvrij maken. Bij ijzel kan je het beste zout strooien voordat het gaat regenen.

Haal sneeuw van het platte dak af

Sneeuw lijkt heel licht. Maar een flink pak levert veel druk op het dak op. Haal daarom tijdig de sneeuw van het dak. Zeker bij grote platte daken.

Laat de verwarming altijd op minimaal 15 graden staan

Ben je overdag niet thuis, ga je naar bed? Of ga je op vakantie? Zet de thermostaat dan laag, bijvoorbeeld op 15 graden. Zo vriest er niets kapot en blijft jouw huis minimaal verwarmd. 

Tap buitenleidingen en kranen af 

Vergeet niet om voor de winter waterleidingen en buitenkranen af te tappen in onverwarmde ruimtes en op vorstgevoelige plaatsen. Zo voorkom je gesprongen waterleidingen.

Draai voor het aftappen eerst de aftapkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan en draai daarna de aftapkraan open. Laat de buitenkraan bij voorkeur openstaan, maar sluit wel de aftapkraan weer af.

Storm

Berg losse spullen op die buiten staan

Denk hierbij aan tuinmeubels of afvalcontainers. Is de trampoline vast- of binnengezet? Zo voorkom je dat de storm schade veroorzaakt aan jouw spullen of aan die van anderen.

Controleer de bomen in jouw tuin

Bij een storm zijn bomen met losse of dode takken een groot risico. Deze takken kunnen afbreken en aanzienlijke schade veroorzaken. Kijk daarom voordat de storm uitbreekt, of er sprake is van losse of dode takken. Verwijder deze dan op een veilige manier. 

Sluit al jouw ramen en deuren

Vergeet hierbij niet ook rolluiken omhoog te doen of zonweringen in te klappen. Zo voorkom je schade aan jouw eigendommen.

Controleer de schutting van jouw tuin 

Staat de schutting nog goed vast? Met een flinke rukwind kan de schutting omwaaien en de bezittingen van jou of van de buren, beschadigen. 

Zijn er dakpannen van jouw dak afgewaaid? 

Leg dan na de storm een stevig dekzeil op jouw dak en verstevig jouw dak. Dit voorkomt of vermindert waterschade binnen jouw woning. Let wel goed op je eigen veiligheid 

Regen

Maak regelmatig de dakgoot schoon

Zit de dakgoot van jouw woning nog goed vast en zitten er geen bladeren in? Storm gaat vaak samen met flink wat regen. Bladeren in de dakgoot kunnen voor verstopping zorgen.

Controleer de gevels

Regen kruipt waar het gaan kan. Naarmate de jaren verstrijken zal het voegwerk van jouw gevels slijten. Hierdoor ontstaan kieren in de muren. Waardoor de regen via de gevels, bij jouw woning naar binnen kan komen. 

Onze 24-uursbelofte aan jou..

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen weet je binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd!