In deze 15 situaties is een rechtsbijstandverzekering zinvol

Image
Gezin in de keuken

Waarom sluit je een rechtsbijstandverzekering af? Hier zijn verschillende redenen voor. Wanneer je verhuist denk je standaard aan een inboedelverzekering. Koop je een auto, denk je aan een autoverzekering. Dit zijn ook momenten om te kijken naar een rechtsbijstandverzekering. We hebben twee basisdekkingen: Consument en Verkeer. Deze kun je aanvullen met dekkingen die passen bij verschillende situaties. Deze vijftien situaties komen het meest voor.

Rechtsbijstandverzekering nodig als consument?

Met de basisdekking Consument ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp van ARAG bij:

1. Conflicten over mondelinge en schriftelijke consumentenovereenkomsten

Dit gaat om producten of diensten die je afneemt. Is die mooie loungeset die je net hebt gekocht nu al kapot? Je raadpleegt je garantie en krijgt ruzie met de verkoper. Of valt jouw telefoonabonnement hoger uit dan verwacht? Na het controleren van je contract blijk je een verkeerde overeenkomst te hebben getekend.

2. Conflicten over het personen-, familie- of het erfrecht

Denk aan een ruzie over de erfenis van een grootmoeder die een oom opstrijkt. Soms staat het niet zwart op wit wie de erfenis ontvangt. Juridisch advies inwinnen komt dan goed van pas.

3. Het verhalen van schades op een ander

Iemand heeft je spullen beschadigd. Of je bent gewond geraakt in een uitgaansgelegenheid doordat een ander niet goed uitkeek. Hier kun je de juridische hulp van ARAG voor gebruiken.

Goed om te weten: met deze verzekering ben je niet verzekerd voor juridische bijstand in het verkeer. Dit kun je wel kiezen als aanvullende verzekering.

Wanneer heb je de Basisdekking Verkeer nodig?

De Basisdekking Verkeer heb je nodig in situaties als deze:

4. Schade in het verkeer veroorzaakt door iemand anders

Dit gaat om schade aan je vervoersmiddel of aan jezelf. Zoals schade aan je auto of elektrische fiets bij een aanrijding. Of een aanrijding waarbij jij gewond bent geraakt.

5. Strafzaken over een verkeersongeval

Word je vervolgd vanwege dood of letsel door schuld na een verkeersongeval? De juristen van ARAG staan direct voor je klaar bij het verweer in de strafzaak als je verzekerd bent.

6. Conflicten over de aankoop van je motorrijtuig

Als je deze hebt gekocht met schriftelijke garantie van een officiële dealer of met BOVAG garantie.

Wanneer heb je de aanvullende dekking Wonen nodig?

De aanvullende dekking Wonen kun je alléén afsluiten met de basisdekking Consument. Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

7. Conflicten met je verhuurder

Je verhuurder houdt zich niet aan het huurcontract. Of onderhoudt het huis niet. Vervelende situaties waar je wel wat hulp bij kan gebruiken.

8. Conflicten over de (ver)koop van je woning of een verbouwing

Neem een ruzie met je aannemer, omdat die jullie vastgelegde afspraken niet nakomt. Waardoor de verbouwing van je huis in de knel komt.

9. Conflicten met de overheid over je woning

Denk aan bouw- en omgevingsvergunningen die niet verleend worden door je gemeente.

Wanneer heb je de aanvullende dekking Inkomen & Arbeid nodig?

De aanvullende dekking Inkomen & Arbeid sluit je alléén af met de basisdekking Consument. Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

10. Conflicten over een uitkering of sociale voorziening

Als je minder uitkering ontvangt dan waar je recht op hebt. Je pensioen valt hier ook onder.

11. Arbeidsconflicten

Een conflict ontstaat soms bij (onterecht) ontslag. Of wanneer je werkgever een verlofaanvraag niet goedkeurt, terwijl je hier wel recht op hebt.

12. Conflicten over een schadevergoeding na een ongeval

Wie weet krijg je een ongeval tijdens je werk. Misschien raak je daardoor zelfs invalide. Heb je recht op een schadevergoeding van je werkgever? En werkt deze niet mee? Hier schakel je rechtsbijstand voor in.

Rechtsbijstand nodig bij echtscheiding en fiscaal recht?

De aanvullende dekking Fiscaal recht & Vermogensbeheer sluit je alléén af met de basisdekking Consument. Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

13. Conflicten over belastingen en toeslagen

Je belastingaanslag blijkt onterecht. En je bezwaar is afgewezen.

14. Conflicten met een vermogensbeheerder

Een conflict met een vermogensbeheerder of met een effectenbemiddelaar. Denk aan iemand die jou helpt bij beleggen.

15. Echtscheiding in de vorm van mediation

Goede afspraken bij een scheiding zijn belangrijk. En soms juist lastig. Mediation helpt je om er samen uit te komen. Voor mediation bij een echtscheiding vergoeden wij maximaal € 3.000,-.

Goed om te weten: voor mediation krijg je alléén een vergoeding als je huwelijk of geregistreerd partnerschap minstens één jaar heeft geduurd. Ook moet je deze dekking minimaal drie jaar hebben.

Image
Krijg juridische hulp van ARAG

Rechtsbijstandverzekering: krijg juridische hulp van ARAG

Heb je weleens juridische hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je gedoe hebt over de verbouwing van je huis. Of over het kopen van spullen, zoals je supersonische televisie. Of vanwege een verkeersongeval. In dat geval zit je bij ons goed. Je kiest zelf wat je wel en niet verzekerd. En dus wat je betaalt. Goed om te weten: met onze rechtsbijstandverzekering helpen ervaren juristen van ARAG je om op te komen voor je recht. Snel, betrouwbaar en goed.

Lees meer over de Rechtsbijstandverzekering en dekkingen. Bereken mijn premie
Usabilla Feedback