Rechtsbijstandverzekering: ja of nee?

 •  Je kiest zelf wat je nodig hebt
 •  Ook juridisch advies als er nog geen conflict is
 •  Dekking Verkeer los af te sluiten
Bereken mijn premie Adviesmogelijkheden
Image
Rechtsbijstandverzekering Aegon

Van een aannemer die zich niet aan de afspraken houdt, tot erfenisruzies of een arbeidsconflict. De juridische kosten voor hulp, advies en rechtsbijstand kunnen dan hoog oplopen. Een rechtsbijstandverzekering komt dan goed van pas. Een rechtsbijstandverzekering met aanvullende dekkingen vergoedt dit namelijk en bespaart jou zo een hoop kosten (als de dekking het vergoedt).

Wanneer een rechtsbijstandverzekering nodig?

Heb je een conflict op werk, een discussie met een aannemer of een onterechte belastingaanslag? In al deze scenario’s is het mogelijk dat je vroeg of laat rechtsbijstand nodig hebt. Dus heb jij een rechtsbijstandverzekering nodig? Hieronder staan vijftien situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zinvol is.

Goed om te weten: je kunt geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering als je bij het afsluiten al een conflict hebt, of als er al een gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor je een conflict verwacht.

15 situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zinvol is

De redenen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten zijn enorm verschillend. De meeste mensen maken gebruik van hun rechtsbijstand bij de volgende situaties.

Rechtsbijstandverzekering nodig als consument?

Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

 • Conflicten over mondelinge en schriftelijke consumentenovereenkomsten. Bijvoorbeeld over die mooie loungeset die je net hebt gekocht. Of een telefoonabonnement.
 • Conflicten over het personen-, familie- of het erfrecht. Denk aan een conflict over een erfenis.
 • Het verhalen van schades op een ander, als dit niet met het verkeer te maken heeft. Als iemand je spullen heeft beschadigd bijvoorbeeld. Of als je gewond bent geraakt door iemand anders.

Wanneer heb je Rechtsbijstandsverzekering Verkeer nodig?

Bijvoorbeeld in deze situaties:

 • Schade in het verkeer veroorzaakt door iemand anders. Waardoor je auto of elektrische fiets bijvoorbeeld is beschadigd. Of waardoor je gewond bent geraakt.
 • Strafzaken over een verkeersongeval. Word je vervolgd wegens dood of letsel door schuld na een verkeersongeval? Dan staan de juristen van ARAG direct voor je klaar bij het verweer in de strafzaak.
 • Conflicten over de aankoop van je motorrijtuig. Als je deze hebt gekocht met schriftelijke garantie van een officiële dealer of met BOVAG garantie.

Wanneer heb je Rechtsbijstandverzekering Wonen nodig?

De aanvullende dekking Wonen kun je alléén afsluiten met de basisdekking Consument. Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

 • Conflicten met je verhuurder. Bijvoorbeeld omdat je verhuurder zich niet aan het huurcontract houdt.
 • Conflicten over de (ver)koop van je woning of een verbouwing. Neem een ruzie met je aannemer, omdat hij jullie vastgelegde afspraken niet nakomt. Waardoor bijvoorbeeld de verbouwing van je huis in de knel komt. 
 • Conflicten met de overheid over je woning. Denk aan bouw- en omgevingsvergunningen.

Wanneer heb je Rechtsbijstandsverzekering Werk en Inkomen nodig?

De aanvullende dekking Inkomen & Arbeid kun je alléén afsluiten met de basisdekking Consument. Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

 • Conflicten over een uitkering of sociale voorziening. Als je bijvoorbeeld minder uitkering ontvangt dan waar je recht op hebt. Je pensioen valt hier ook onder.
 • Arbeidsconflicten. Bijvoorbeeld bij ontslag.
 • Conflicten over een schadevergoeding na een ongeval. Zo kan je een ongeval krijgen tijdens je werk. Misschien raak je daardoor zelfs invalide. Heb je recht op een schadevergoeding van je werkgever, maar werkt deze niet mee?

Rechtsbijstand nodig bij echtscheiding en fiscaal recht? 

De aanvullende dekking Fiscaal recht & Vermogensbeheer kun je alléén afsluiten met de basisdekking Consument. Dan ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp bij:

 • Conflicten over belastingen en toeslagen. Een onterechte belastingaanslag bijvoorbeeld, waarbij je bezwaar is afgewezen.
 • Conflicten met een vermogensbeheerder. Een conflict met een vermogensbeheerder of met een effectenbemiddelaar. Denk aan iemand die jou helpt bij beleggen. 
 • Echtscheiding in de vorm van mediation. Goede afspraken bij een scheiding zijn belangrijk, en soms juist lastig. Mediation kan dan helpen om er samen uit te komen. Voor mediation bij een echtscheiding vergoeden wij maximaal € 3.000,-.

Goed om te weten: voor mediation krijg je alléén een vergoeding als je huwelijk of geregistreerd partnerschap minstens 1 jaar heeft geduurd. Ook moet je deze dekking minimaal 3 jaar hebben.

Image
Krijg juridische hulp van ARAG

Rechtsbijstandverzekering: krijg juridische hulp van ARAG

Heb je weleens juridische hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je gedoe hebt over de verbouwing van je huis. Of over het kopen van spullen, zoals je supersonische televisie. Of vanwege een verkeersongeval. In dat geval zit je bij ons goed. Je kiest zelf wat je wel en niet verzekerd. En dus wat je betaalt. Goed om te weten: met onze rechtsbijstandverzekering helpen ervaren juristen van ARAG je om op te komen voor je recht. Snel, betrouwbaar en goed.

Lees meer over de Rechtsbijstandverzekering en dekkingen. Bereken mijn premie

Mijn Aegon

In Mijn Aegon regel je alles met betrekking tot je verzekeringen. Van veranderen tot overstappen en opzeggen. Of je premie bekijken en lopende producten inzien.

De beste dekking voor jou

 

Benieuwd wat het beste bij je past? Ontdek het met deze checkvragen en voorbeelden.