Rechtsbijstandverzekering: ja of nee?

Houd je aannemer zich niet aan de afspraak? Of heb je een conflict met een familielid over de erfenis? Vervelende situaties waarin hulp van een jurist of advocaat goed van pas komt. En dan is het fijn als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Dat scheelt namelijk een hoop kosten. Weten wanneer een rechtsbijstandverzekering nog meer handig is? En wat de voordelen en nadelen zijn? Dat lees je op deze pagina.

Bereken mijn premie
Image
rechtsbijstandverzekering premie berekenen

Wanneer heb je een rechtsbijstandverzekering nodig?

Een conflict komt altijd onverwachts. Je kan natuurlijk denken: ik heb nooit problemen, dus  heb ik geen rechtsbijstandverzekering nodig. Maar een ruzie met je buren over de erfgrens of met de verkoper van je supersonische tv kan ook jou overkomen. Een rechtsbijstandverzekering komt dan goed van pas. Net als bij de volgende vijf gebeurtenissen.

Dit zijn gebeurtenissen waarin een rechtsbijstandverzekering van pas komt

 1. Je gaat trouwen. Je hoopt op een rooskleurig leven samen. Maar helaas is dit niet het geval. Je groeit uit elkaar en wilt scheiden.
 2. Je bent werkzaam of verandert van werk. Je wordt bijvoorbeeld onterecht ontslagen of ontvangt te weinig loon.
 3. Je woont in een huur- of koopwoning. Je huurbaas verhaalt onterecht kosten op jou. Of de materialen van de verbouwing van je koopwoning worden niet geleverd.
 4. Je richt je huis inrichten met dure spullen, zoals kunst of een designbank.
 5. Je neemt vaak deel in het verkeer; als fietser of automobilist. Je rijdt schade of belandt in een verkeersongeval.

In deze situaties ontstaan regelmatig conflicten. Kom op voor je rechten. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de kosten van juridische hulp. Dit geldt voor alle conflicten die onder jouw dekking vallen. Fijn toch?

Image
Deze conflicten komen vaak voor bij de koop en verbouwing van een huis

In deze gevallen ben je niet verzekerd van rechtsbijstand

Onthoud: als je al een conflict hebt of dit ziet aankomen bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering, is het conflict niet meeverzekerd. Zorg daarom dat je voorbereid bent op onverwachte conflicten. Bijvoorbeeld: je sluit een rechtsbijstandverzekering af als je jouw woning renoveert. Je hebt hiervoor een aannemer in dienst genomen waar je al je twijfels over hebt. Wanneer je niet tevreden bent met het opgeleverde werk, en de aannemer de bijkomende kosten niet betaalt, doe je een beroep op je rechtsbijstandverzekering. In dit geval ben je niet verzekerd voor juridische hulp. Waarom niet? Je zag het conflict al aankomen. Heb je een rechtsbijstandverzekering voordat je gaat renoveren? Dan ben je wel verzekerd.

De voordelen van een rechtsbijstandverzekering

1. Je bespaart hoge kosten

Wacht je veel langer op bouwmaterialen dan afgesproken? Of ben je onverwachts ontslagen op je werk? Dan wil je hier graag zo goed mogelijk uitkomen. Zelf een advocaat of jurist inschakelen is een optie. Alleen lopen de kosten vaak hoog op. Misschien vraag je daarom helemaal niet om juridisch advies. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je altijd juridische hulp voor een vaste premie per maand. Dat scheelt een hoop geld. En zorgen.

2. Je bent voorbereid op de toekomst

Conflicten zijn vaak onverwacht. Door je te verzekeren, ben je goed voorbereid op situaties waarin een rechtsbijstandverzekering handig is. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ontslag of een ruzie binnen de familie om een erfenis. Deze situaties kunnen vervelende financiële gevolgen hebben. Sluit je van tevoren een rechtsbijstandverzekering af? Dan schakel je in dit soort gevallen altijd juridische hulp in. Zo sta je er niet alleen voor. Dat is fijn.

3. Je stelt zelf je pakket samen

Elk conflict is anders. Onze Rechtsbijstandverzekering Flex pas je aan op jouw situatie. Je sluit eerst een basisdekking af. Dit is Basisdekking Consument, of - als je veel op de weg te vinden bent - Basisdekking Verkeer. Voeg hier verschillende aanvullende dekkingen aan toe. Ga je bijvoorbeeld binnenkort een huis kopen? Of verbouwen? Dan past de aanvullende dekking Wonen bij jou. Kortom, voor elke situatie hebben wij een aanvullende dekking. 

De nadelen van een rechtsbijstandverzekering

1. Je maakt er niet altijd gebruik van

Juridische hulp? Dat heb je niet altijd nodig. Dan betaal je meer aan premiekosten dan aan juridische kosten, omdat deze er simpelweg niet zijn. Onthoud wel: als je een rechtsbijstandverzekering hebt, schakel je sneller juridische hulp in dan als je zelf een advocaat moet betalen. Het uurtarief van een advocaat kost namelijk vaak net zoveel als een jaarpremie. Je weet uiteindelijk nooit wanneer je wél in een conflict terecht komt.

2. Je moet het vóór het conflict hebben afgesloten

Heeft je keuken schade opgelopen tijdens de verbouwing? Maar had je op dat moment nog geen rechtsbijstandverzekering? Of verwacht je dat je werkgever je binnenkort ontslaat? Dan is de juridische hulp van een rechtsbijstandverzekering niet verzekerd. Conflicten waarin je je al bevindt of die je verwacht bij het afsluiten van de verzekering, zijn dus uitgesloten. Bereid je voor op de toekomst. Sluit een rechtsbijstandverzekering ruim van tevoren af.

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering zinvol?

Nu je de verschillende situaties kent en de voordelen en nadelen weet, kan je afwegen of een rechtsbijstandverzekering zinvol is voor jou om af te sluiten.

Een rechtsbijstandverzekering is handig als je:

 • je veel in het verkeer bevindt;
 • geld belegt;
 • binnenkort een verandering in je leven doormaakt. Zoals het kopen van een huis, trouwen of het wisselen van baan;
 • wilt verbouwen;
 • hoge advocaatkosten wilt besparen. En wilt rekenen op juridisch advies. Ook wanneer er nog geen conflict is.

Een rechtsbijstandverzekering is minder zinvol als:

 • het conflict al heeft plaatsgevonden. Of als je het conflict tijdens het afsluiten van de verzekering zag aankomen.

Bereken je premie

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering in jouw situatie? Dit bereken je gemakkelijk met de premie rekentool. Zo kies je wat bij jouw leven past en betaal je precies wat nodig is.

Bereken je premie