Welke dekking past bij jou?

Vaak kun je bij een verzekering kiezen tussen verschillende dekkingen, bijvoorbeeld Basis of Royaal/Allrisk. Deze dekkingen verschillen van elkaar. Hoe ruimer de dekking, hoe hoger de premie vaak is. Welke dekking bij je past, hangt af van jouw situatie. Vind je het lastig om te kiezen? Dat kunnen we ons goed voorstellen! Daarom helpen we je op weg met voorbeelden én checkvragen voor jezelf.

Image
Wat valt onder een opstalverzekering?

Belangrijke vragen voor een goede keuze

Beantwoord voor jezelf de volgende 4 vragen vóórdat je een verzekering afsluit. Denk aan een auto-, opstal- of inboedelverzekering. Een goede start voor een weloverwogen keuze!

 1. Houd je van veel financiële zekerheid (ruime dekking) of ben je bereid om zelf risico’s te dragen (minder ruime dekking)?
 2. Heb je weinig spaargeld om financiële tegenvallers op te vangen? Zo ja, overweeg dan om je eigen risico te verlagen. Dan is je premie iets hoger, maar betaal je bij een gedekte schade minder of helemaal geen eigen risico.
 3. Hoe waardevol zijn je bezittingen? Is je auto bijvoorbeeld net nieuw? Of heb je veel waardevolle spullen in huis? Pas je dekking daarop aan en check of het verzekerde bedrag hoog genoeg is.
 4. Wat is jouw gezinssamenstelling? Woon je alleen, samen, heb je kinderen of huisdieren? Dat heeft invloed op de kans op schade. Kinderen en huisdieren stoten bijvoorbeeld vaker iets om. Kijk goed wat je verzekering wel en niet dekt.

De dekkingskeuze is aan jou! Wil je persoonlijke hulp bij het maken van deze keuze? Neem dan contact op met een adviseur.

Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Autoverzekering

 

Image
Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Autoverzekering

Aegon Autoverzekering

 Bij de Aegon Autoverzekering kies je uit de volgende dekkingen: Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), WA-Extra, Allrisk Basis, Allrisk Compleet en Allrisk Royaal.

 

  Daphne (30) kiest Allrisk Royaal voor haar spiksplinternieuwe auto

  Na jaren sparen heeft Daphne eindelijk die geweldige, nieuwe auto gekocht. Zij kiest voor de meest ruime allriskdekking van de Aegon Autoverzekering, omdat:

  • de auto nieuw is en daardoor veel waard is. Heeft zij in de eerste 3 jaar schade, waardoor de auto total loss is? Of wordt haar auto in die periode gestolen? Dan krijgt ze de nieuwwaarde vergoed.
  • ze niet veel spaargeld heeft en schades aan haar auto daarom moeilijk zelf kan betalen. Met de allriskdekking dekt ze die schades aan haar eigen auto af.
  • ze zuinig is op haar auto en goed en snel geholpen wil worden bij pech. Met deze dekking heeft ze pechhulp in heel Europa én in Nederland, inclusief haar eigen woonplaats. Dat vindt ze geruststellend.

  Iwar (52) kiest voor WA-Extra voor zijn oudere auto

  Iwar heeft een auto die 6 jaar oud is. Hij twijfelt tussen de dekkingen WA en WA-Extra van de Aegon Autoverzekering. Iwar gaat tóch voor WA-Extra, omdat:

  • de auto van een gewild merk is. Daardoor is deze gevoelig voor diefstal en inbraak. Met WA-Extra is hij verzekerd tegen diefstal, inbraak en ruitschade. Met alleen WA niet.
  • de vergoeding bij schade goed is, omdat de dagwaarde van de auto nog vrij hoog is.
  • hij zijn auto elke dag nodig heeft voor zijn werk. Met WA-Extra krijgt hij bij een gedekte schade een gratis leenauto bij reparatie via Aegon Schade Service.

  Voor Tina (46) is de WA-dekking genoeg voor haar ‘boodschappenauto’

  10 jaar geleden kocht Tina haar auto. Ze heeft de WA-dekking van de Aegon Autoverzekering, omdat:

  • ze haar auto nauwelijks gebruikt. Eigenlijk alleen om boodschappen mee te doen. De kans op schade door een aanrijding is daardoor kleiner.
  • ze geen nieuwe, dure of diefstalgevoelige auto heeft.
  • ze voldoende spaargeld heeft en dus veel financiële zekerheid. Schade aan haar auto kan ze betalen. Is er sprake van totaal verlies of diefstal? Dan kan ze een andere auto kopen.

  Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Inboedelverzekering

  Image
  Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Inboedelverzekering

  Aegon Inboedelverzekering

  Bij de Aegon Inboedelverzekering kies je uit de basis- of royaaldekking.

   

   Thijs (40) kiest de meest ruime dekking voor zijn gezin

   Thijs woont samen met zijn vrouw, dochter van 2 en zoon van 7 jaar oud. Hij kiest voor de royaaldekking van de Aegon Inboedelverzekering, omdat:

   • hij in een inbraakgevoelig postcodegebied woont. Dus hij wil zijn spullen goed verzekeren. Net zoals zijn dure audioset: die is met deze dekking tot € 12.000 verzekerd (bij basis is dat tot € 6.000).
   • zijn dochter van 2 op avontuur gaat in huis. En dan valt er wel eens wat om. Vallen en (om)stoten is gedekt met Royaal.
   • hij graag financiële zekerheid heeft voor zijn gezin. Met de royaaldekking zijn bijna alle onvoorziene gebeurtenissen verzekerd.

   Jamie (25) kiest voor de basisdekking om op de premie te besparen

   Jamie woont alleen in een appartement in Amsterdam. Zij kiest voor de basisdekking, omdat:

   • zij weinig waardevolle spullen in huis heeft, behalve dat nieuwe dure schilderij met een waarde van € 10.000,-. Dit wil ze wel goed verzekeren tegen impactvolle gebeurtenissen, zoals brand of inbraak.
   • zij te weinig spaargeld heeft om de spullen opnieuw te kopen als deze beschadigen of gestolen worden.
   • zij de premie zo laag mogelijk wil houden.

   Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Opstalverzekering (woonhuisverzekering)

   Image
   Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Woonhuisverzekering (opstalverzekering)

   Aegon Opstalverzekering

    Bij de Aegon Opstalverzekering (woonhuisverzekering) kies je uit de basis- of royaaldekking.

    

    Femke (37) kiest bewust voor een lagere premie en een hoger eigen risico

    Samen met Kenji woont Femke in een knus huisje in Utrecht. Zij kiest voor de basisdekking van hun opstalverzekering, omdat:

    • ze liever een hoger eigen risico betaalt bij schade, dan maandelijks een hogere premie.
    • ze er bewust voor kiest om hun woning alleen voor de meest impactvolle gebeurtenissen te verzekeren, zoals brand en storm. Veroorzaken Femke en Kenji per ongeluk zelf schades? Dan zijn die voor eigen rekening. Samen hebben ze daar voldoende spaargeld voor.
    • ze glas niet mee wil verzekeren, omdat vervanging toch niet zo duur is. Dat scheelt premie.

    Sandro (61) kiest voor de royaaldekking vanwege een verbouwing

    Hij woont er net, maar heeft grote verbouwingsplannen voor zijn droomhuis. Hij kiest voor de royaaldekking, omdat:

    • hij duur driedubbelglas laat plaatsen. Met de royaaldekking is glas standaard meeverzekerd.
    • hij niet graag risico’s neemt. Zo is hij met de royaaldekking bijvoorbeeld ook verzekerd als hij tijdens de verbouwing per ongeluk zijn huis beschadigt.
    • hij zoveel mogelijk geld in zijn verbouwing stopt, waardoor hij niet veel overhoudt. Is er onverhoopt schade? Met Royaal heeft Sandro de meest ruime dekking. Zo worden de opruimingskosten vergoed tot de kostprijs.

    Meer info over de Aegon Opstalverzekering (woonhuisverzekering)

    Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Rechtsbijstandverzekering

    Image
    Voorbeelden dekkingskeuze voor de Aegon Rechtsbijstandverzekering

    Aegon Rechtsbijstandverzekering

     Met de Aegon Rechtsbijstandverzekering Flex kies je de dekking Consument of Verkeer óf beiden. Net wat jij wilt. Ga je voor Consument? Dan kan je die nog uitbreiden met aanvullende dekkingen. Zoals Wonen en Inkomen & Arbeid.

     

     Henk (39) kiest voor beide dekkingen

     Henk gaat voor zowel de dekking Consument als voor Verkeer, omdat:

     • hij geen onverwachte kosten wil áls er een conflict ontstaat. En dat komt vaker voor dan hij eerst dacht. Zo heeft hij een keer een groot conflict gehad met de leverancier, omdat deze zijn nieuwe wasmachine niet goed had aangesloten. De leverancier was daarvoor verantwoordelijk, maar ontkende dat. Henk was toen niet verzekerd voor juridische hulp bij zo’n conflict. Dat wil hij in de toekomst wel!
     • hij veel door het land rijdt met zijn auto. Daarom is de dekking Verkeer voor hem ook belangrijk. Zeker omdat hij ook fan is van mountainbiken. En hoe meer je onderweg bent, hoe groter de kans op een conflict in het verkeer.

     Piet (62) wil meer zekerheid en kiest Inkomen & Arbeid

     Piet kiest dekking Inkomen & Arbeid, omdat:

     • Hij in zijn omgeving regelmatig hoort dat iemand een conflict heeft met een werkgever.
     • Hij merkt dat bedrijven om hem heen snel veranderen. Piet is bang dat zijn bedrijf gaat reorganiseren en dat hij daardoor een arbeidsconflict krijgt.
     • Hij nu al prepensioen ontvangt. Met deze dekking krijgt Piet ook juridische hulp áls hij ooit een conflict krijgt met zijn pensioenuitvoerder.

     Voorbeeld keuze voor de Aegon Aansprakelijkheidsverzekering

     Image
     Voorbeeld keuze voor de Aegon Aansprakelijkheidsverzekering

     Aegon Aansprakelijkheidsverzekering

      Veroorzaak jij of iemand anders uit je gezin per ongeluk schade aan een ander? Of aan andermans spullen? Ook al is de kans op schade misschien klein, het schadebedrag kan flink hoog oplopen. Met de Aegon Aansprakelijkheidsverzekering ben je hier goed voor verzekerd.

      

      Lina kiest met 3 kinderen in huis voor de aansprakelijkheidsverzekering

      Lina kiest voor de aansprakelijkheidsverzekering, omdat:

      • ze 3 kinderen heeft. Zij kunnen zomaar ongelukjes maken. Zo voetbalt haar zoon graag én veel. Die bal kan een keer door de ruit van de buren vliegen. Of ze ziet al de limonade op het vloerkleed van haar vriendin intrekken. Ze wil hier goed tegen verzekerd zijn.
      • ze schade aan anderen of hun bezittingen niet zelf kan betalen. Valt er bijvoorbeeld een dakpan van haar huis op het hoofd van een voetganger? Met het gevolg dat hij gewond is en misschien zelfs niet meer kan werken? Dan kan het schadebedrag hoog oplopen. Dat dit verzekerd is, geeft haar rust.
      • ze ook een hond heeft: Dewi. Ze laat Dewi meerdere keren per dag uit aan de lijn. Bijt Dewi een ander dier? Dan is ze daar ook goed voor verzekerd.

      Voorbeeld dekkingskeuze voor de Aegon Huisdierenverzekering

      Image
      Voorbeeld dekkingskeuze voor de Aegon Huisdierenverzekering

      Aegon Huisdierenverzekering

       Bij de Aegon Huisdierenverzekering verzeker je jouw hond of kat van de beste zorg bij onverwachte gebeurtenissen. Ook kies je zelf of je wel of geen reisdekking wilt. Twijfel je over de Aegon Huisdierenverzekering? Lees de argumenten van Sandra: past dat ook bij jou?

       

       Sandra heeft de Aegon Huisdierenverzekering voor haar hond Rico

       Ze koos de huisdierenverzekering mét de aanvullende module Reis, omdat:

       • ze financiële zekerheid wil hebben bij onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als haar hond wordt aangereden of ziek is. Met de verzekering zijn de medische kosten gedekt.
       • ze zélf een dierenarts wil kiezen, om de beste zorg voor Rico te regelen als dat nodig is.
       • ze Rico meeneemt op vakantie in het buitenland. Ook dán zijn de medische kosten voor Rico gedekt.

       Daphne (30) kiest voor Allrisk Royaal voor haar spiksplinternieuwe auto

       Na jaren sparen heeft Daphne eindelijk die geweldige, nieuwe auto gekocht. Zij kiest voor de meest ruime allriskdekking van de Aegon Autoverzekering, omdat:

       • de auto nieuw is en daardoor veel waard is. Heeft zij in de eerste 3 jaar schade, waardoor de auto total loss is? Of wordt haar auto in die periode gestolen? Dan krijgt ze de nieuwwaarde vergoed.
       •  de ze niet veel spaargeld heeft en schades aan haar auto daarom moeilijk zelf kan betalen. Met de allriskdekking dekt ze die schades aan haar eigen auto af.
       •  ze zuinig is op haar auto en goed en snel geholpen wil worden bij pech. Met deze dekking heeft ze pechhulp in heel Europa én in Nederland, inclusief haar eigen woonplaats. Dat vindt ze geruststellend.

       Iwar (52) kiest voor WA-Extra voor zijn oudere auto

       Iwar heeft een auto die 6 jaar oud is. Hij twijfelt tussen de dekkingen WA en WA-Extra van de Aegon Autoverzekering. Iwar gaat tóch voor WA-Extra, omdat:

       •  de auto van een gewild merk is. Daardoor is deze gevoelig voor diefstal en inbraak. Met WA-Extra is hij verzekerd tegen diefstal, inbraak en ruitschade. Met alleen WA niet.
       •  de vergoeding bij schade goed is, omdat de dagwaarde van de auto nog vrij hoog is.
       •  hij zijn auto elke dag nodig heeft voor zijn werk. Met WA-Extra krijgt hij bij een gedekte schade een gratis leenauto bij reparatie via de Aegon Schade Service.

       Voor Tina (46) is de WA-dekking genoeg voor haar ‘boodschappenauto’

       10 jaar geleden kocht Tina haar auto. Ze heeft de WA-dekking van de Aegon Autoverzekering, omdat:

       • ze haar auto nauwelijks gebruikt. Eigenlijk alleen om boodschappen mee te doen. De kans op schade door een aanrijding is daardoor kleiner.
       • ze geen nieuwe, dure of diefstalgevoelige auto heeft
       • ze voldoende spaargeld heeft en dus veel financiële zekerheid. Schade aan haar auto kan ze betalen. Is er sprake van totaal verlies of diefstal? Dan kan ze een andere auto kopen

       Thijs (40) kiest de meest ruime dekking voor zijn gezin

       Thijs woont samen met zijn vrouw, dochter van 2 en zoon van 7 jaar oud. Hij kiest voor de allriskdekking van de Aegon Inboedelverzekering, omdat:

       • hij in een inbraakgevoelig postcodegebied woont. Dus hij wil zijn spullen goed verzekeren. Net zoals zijn dure audioset: die is met deze dekking tot € 12.000 verzekerd (bij basis is dat tot € 6.000).
       • zijn dochter van 2 op avontuur gaat in huis. En dan valt er wel eens wat om. Vallen en (om)stoten is gedekt met allrisk.
       • hij graag financiële zekerheid heeft voor zijn gezin. Met de allriskdekking zijn bijna alle onvoorziene gebeurtenissen verzekerd.

       Jamie (25) kiest voor de basisdekking om op de premie te besparen

       Jamie woont alleen in een appartement in Amsterdam. Zij kiest voor de basisdekking, omdat:

       • zij weinig waardevolle spullen in huis heeft, behalve dat nieuwe dure schilderij met een waarde van € 10.000,-. Dit wil ze wel goed verzekeren tegen impactvolle gebeurtenissen, zoals brand of inbraak.
       • zij te weinig spaargeld heeft om de spullen opnieuw te kopen als deze beschadigen of gestolen worden.
       • zij de premie zo laag mogelijk wil houden.

       Femke (37) kiest bewust voor een lagere premie en een hoger eigen risico

       Samen met Kenji woont Femke in een knus huisje in Utrecht. Zij kiest voor de basisdekking van hun woonhuisverzekering, omdat:

       • ze liever een hoger eigen risico betaalt bij schade, dan maandelijks een hogere premie.
       • ze er bewust voor kiest om hun woning alleen voor de meest impactvolle gebeurtenissen te verzekeren, zoals brand en storm. Veroorzaken Femke en Kenji per ongeluk zelf schades? Dan zijn die voor eigen rekening. Samen hebben ze daar voldoende spaargeld voor.
       • ze glas niet mee wil verzekeren, omdat vervanging toch niet zo duur is. Dat scheelt premie.

       Sandro (61) kiest voor de allriskdekking vanwege een verbouwing

       Hij woont er net, maar heeft grote verbouwingsplannen voor zijn droomhuis. Hij kiest voor de allriskdekking, omdat:

       • hij duur driedubbelglas laat plaatsen. Met de allriskdekking is glas standaard meeverzekerd.
       • hij niet graag risico’s neemt. Zo is hij met de allriskdekking bijvoorbeeld ook verzekerd als hij tijdens de verbouwing per ongeluk zijn huis beschadigt.
       • hij zoveel mogelijk geld in zijn verbouwing stopt, waardoor hij niet veel overhoudt. Is er onverhoopt schade? Met allrisk heeft Sandro de meest ruime dekking. Zo worden de opruimingskosten vergoed tot maximaal het verzekerde bedrag voor zijn woning.

       Wereldreiziger Mohamed (32) kiest voor allrisk

       Mohamed krijgt maar geen genoeg van reizen: van India, Spanje tot aan New York. Hij kiest voor allrisk voor zijn doorlopende reisverzekering, omdat:

       • hij met de allriskdekking standaard werelddekking heeft. Wel zo makkelijk!
       • hij zo vaak een reis boekt, dat er een redelijke kans is dat een reis een keer niet door kan gaan. Dus de standaard annuleringsdekking is geen overbodige luxe voor Mohamed.
       • hij met de aanvullende module Zakenreis ook verzekerd is als hij voor zijn werk even naar het buitenland moet.

       Isa (48) vindt de basisdekking goed genoeg

       Isa heeft weinig financiële zekerheid nodig als het gaat om reizen. Zij kiest voor de basisdekking voor haar doorlopende reisverzekering, omdat:

       • ze eigenlijk elke vakantie naar een huisje in Nederland gaat. Werelddekking is niet nodig.
       • de medische kosten tijdens een vakantie in Nederland zijn gedekt met haar zorgverzekering. Een aanvullende module voor medische kosten is dus ook niet nodig.
       • ze niet veel spullen meeneemt als ze op vakantie gaat en daarom geen ruime bagagedekking nodig heeft. En dat scheelt premie!

       Ralph (39) kiest voor beide dekkingen

       Ralph gaat voor zowel de dekking Consument als voor Verkeer, omdat:

       • hij geen onverwachte kosten wil áls er een conflict ontstaat. En dat komt vaker voor dan hij eerst dacht. Zo heeft hij een keer een groot conflict gehad met de leverancier, omdat deze zijn nieuwe wasmachine niet goed had aangesloten. De leverancier was daarvoor verantwoordelijk, maar ontkende dat. Henk was toen niet verzekerd voor juridische hulp bij zo’n conflict. Dat wil hij in de toekomst wel!
       • hij veel door het land rijdt met zijn auto. Daarom is de dekking Verkeer voor hem ook belangrijk. Zeker omdat hij ook fan is van mountainbiken. En hoe meer je onderweg bent, hoe groter de kans op een conflict in het verkeer.

       Annemiek (62) wil meer zekerheid en kiest Inkomen & Arbeid

       Annemiek kiest dekking Inkomen & Arbeid, omdat:

       •  Ze in haar omgeving regelmatig hoort dat iemand een conflict heeft met een werkgever.
       •  Ze merkt dat bedrijven om haar heen snel veranderen. Annemiek is bang dat haar bedrijf gaat reorganiseren en dat ze daardoor een arbeidsconflict krijgt.
       •  Ze nu al prepensioen ontvangt. Met deze dekking krijgt Annemiek ook juridische hulp áls ze ooit een conflict krijgt met haar pensioenuitvoerder

       Lina kiest met 3 kinderen in huis voor de aansprakelijkheidsverzekering

       Lina kiest voor de aansprakelijkheidsverzekering, omdat:

       • ze 3 kinderen heeft. Zij kunnen zomaar ongelukjes maken. Zo voetbalt haar zoon graag én veel. Die bal kan een keer door de ruit van de buren vliegen. Of ze ziet al de limonade op het vloerkleed van haar vriendin intrekken. Ze wil hier goed tegen verzekerd zijn.
       • ze schade aan anderen of hun bezittingen niet zelf kan betalen. Valt er bijvoorbeeld een dakpan van haar huis op het hoofd van een voetganger? Met het gevolg dat hij gewond is en misschien zelfs niet meer kan werken? Dan kan het schadebedrag hoog oplopen. Dat dit verzekerd is, geeft haar rust.
       • ze ook een hond heeft: Dewi. Ze laat Dewi meerdere keren per dag uit aan de lijn. Bijt Dewi een ander dier? Dan is ze daar ook goed voor verzekerd.

       Sandra heeft de Aegon Huisdierenverzekering voor haar hond Rico

       Ze koos de huisdierenverzekering mét de aanvullende module Reis, omdat:

       • ze financiële zekerheid wil hebben bij onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als haar hond wordt aangereden of ziek is. Met de verzekering zijn de medische kosten gedekt.
       • ze zélf een dierenarts wil kiezen, om de beste zorg voor Rico te regelen als dat nodig is.
       • ze Rico meeneemt op vakantie in het buitenland. Ook dán zijn de medische kosten voor Rico gedekt.