Ga jij goed voorbereid op reis?

Image
reisverzekering met werelddekking
Author Image

Redactie | Aegon Zakelijk

19 June 2023 10:20

De vakantieperiode komt eraan! De kans is dus groot dat je binnenkort op vakantie gaat. Maar wat als je arbeidsongeschikt wordt tijdens een vakantie in het buitenland? En wat als je al arbeidsongeschikt bent: is er dan dekking vanuit onze AOV? Wat wordt vergoed? En wat verwachten we van je?

 

Ook in het buitenland is er dekking

Geen zorgen, ook in het buitenland kun je rekenen op de goede dekking van onze AOV! Het maakt daarbij niet uit of de arbeidsongeschiktheid ontstaat tijdens de uitoefening van het beroep of in vrije tijd. Of waar je je bevindt. Uiteraard mag de arbeidsongeschiktheid niet ontstaan, bevorderd, of verergerd zijn door opzet of grove schuld.

 

Bij een behandeling heb je keuzevrijheid

Bij onze AOV staat het je vrij om zelf de behandeling te kiezen. En te bepalen waar die plaatsvindt. Deze keuzevrijheid geldt niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Het is daarbij wel heel belangrijk dat de behandeling past bij het ziektebeeld. Blijkt achteraf dat er - in afwijking van bijvoorbeeld een doktersadvies - bewust is gekozen voor een andere behandeling? Of zelfs voor helemaal geen? Dan kan dat gevolgen hebben voor de uitkering. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met onze casemanagers.

 

Meld de arbeidsongeschiktheid zo snel mogelijk

Na het starten van een behandeling is het belangrijk dat je de arbeidsongeschiktheid zo snel mogelijk aan ons  meldt. Ook als je op vakantie bent of om een andere reden in het buitenland verblijft. Dit moet in ieder geval binnen twee weken. Heb je bepaalde gegevens niet bij de hand waardoor het niet lukt de melding online te doen? Neem dan telefonisch contact op via 070 344 52 18 (keuze 3). We helpen graag!

 

De kosten voor een behandeling zijn niet gedekt

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is bedoeld voor begeleiding bij re-integratie en biedt een uitkering zolang er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Kosten voor een geneeskundige behandeling vallen daar niet onder. In Europa biedt de zorgverzekering vaak wel dekking voor de kosten, of een gedeelte daarvan. Meerkosten (zoals vervoer naar huis met een ziekenauto) kun je zelf verzekeren met een reisverzekering.

 

Soms is het nodig om terug te komen naar Nederland

Het kan zijn dat onderzoek nodig is om het recht op uitkering vast te stellen. Je bent dan verplicht om hiervoor terug te komen naar Nederland. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, maar dit is wel belangrijk. Zo voorkom je dat een AOV-uitkering niet start of tijdelijk stopt. Dat kan gebeuren als er geen onderzoek plaatsvindt. Of als de uitkomsten van het onderzoek niet bekend zijn. Goed om te weten: de kosten voor terugkeer naar Nederland vergoeden we niet. Maar ook hier biedt een reisverzekering vaak uitkomst.

 

Op vakantie tijdens arbeidsongeschiktheid

Ook als je al arbeidsongeschikt bent, kun je behoefte hebben aan vakantie. Soms is dat zelfs aan te raden en levert het een positieve bijdrage aan het herstel. De belangrijkste voorwaarde is dat het geen negatieve invloed heeft op het herstel of re-integratie. Of dat je (gedeeltelijke) werkhervatting uitstelt vanwege vakantie. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is natuurlijk geen betaald vakantieverlof voor een ondernemer. Daarnaast moet je goed bereikbaar en beschikbaar zijn voor onderzoek. Heb je als arbeidsongeschikte vakantieplannen? Overleg dan met onze casemanager. Deze bespreekt graag samen met jou wat mogelijk en wenselijk is.

 

Ons klantenteam Zelfstandig ondernemer staat voor je klaar

Meer weten over arbeidsongeschiktheid en vakantie? Of wil je meer informatie over onze AOV? Neem gerust contact op met je adviseur of met ons klantenteam Zelfstandig ondernemer. Tot slot: Muriel Snijders is net als jij een ‘ondernemer met een plan’. Lees hier haar tips hoe je als ondernemer zonder stress of schuldgevoel op vakantie kan.