Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

8 tips voor een succesvolle re-integratie

tips succesvolle re-integratie
Zakelijk Blog Inkomensbescherming 8 tips voor succesvolle re-integratie
13-12-2019

Re-integreren is maatwerk en vaak een kwestie van aftasten en proberen. Dat geldt voor uw werknemer, maar zeker ook voor u. Met de tips hieronder vergroot u de kans op succes.

1. Blijf contact houden

U wilt uw werknemer natuurlijk de tijd gunnen om rustig te herstellen. Maar wees niet te afwachtend. Laat u niets van u horen? Dan kunt u onbedoeld het signaal afgeven dat de werknemer er niet toe doet. Neem daarom af en toe contact op. Zo voorkomt u dat er een drempel ontstaat om terug te keren naar de werkplek.

2. Schakel op tijd de bedrijfsarts in

Is er onduidelijkheid over de ziekmelding? Dan is het een goed idee om de bedrijfsarts in te schakelen. U bent er dan in elk geval op tijd bij. Na zes weken moet er een probleemanalyse liggen. Maar eerder mag natuurlijk ook.

3. Stel een helder plan van aanpak op

Een goed plan van aanpak zorgt voor duidelijkheid. Zet alle afspraken daarom zo helder mogelijk op papier. Zo weet u allebei waar u aan toe bent.

4. Maak gebruik van een specialist

Re-integratie brengt soms ingewikkelde vraagstukken met zich mee. Aarzel dan niet om een specialist in te huren die het proces weer vlot trekt. Zo is het voor een werknemer vaak prettig met iemand te praten die helpt bij de balans tussen terugkeer en herstel. Dit kan bijvoorbeeld een onafhankelijke re-integratiecoach zijn.

5. Vermijd dezelfde fouten

Hét recept om terugval te voorkomen? Pak niet alleen de symptomen aan, maar doe iets aan de oorzaken van het probleem. Herkent de werknemer bijvoorbeeld zijn eigen valkuilen? Kijk daarnaast ook kritisch naar uzelf. Wat kunt ú doen om de werkdruk te verlagen?

6. Bouw de terugkeer stap voor stap op

Is iemand langdurig ziek geweest? Probeer de re-integratie dan stap voor stap op te bouwen. Bepaal het schema samen met de werknemer en de bedrijfsarts. En breid de werkzaamheden pas uit als blijkt dat de werknemer het écht aankan. Tip: begin met uren in de ochtend. Dan hebben mensen namelijk de meeste energie.

7. Zorg voor heldere taken zonder tijdsdruk

Gooi uw werknemer niet direct in het diepe. Start de re-integratie met concrete taken die niet te belastend zijn. En vermijd deadlines. Zo geeft u uw werknemer de kans om de draad rustig op te pakken.

8. Focus eerst op re-integratie

Is er twijfel of de werknemer wel kan terugkeren naar zijn oude functie? Probeer dan toch eerst te re-integreren in de bestaande functie en kijk daarna pas naar andere mogelijkheden. Zo voorkomt u dat de werknemer zich stukloopt in een nieuwe rol.

Redactie | Aegon Zakelijk,
Aegon Zakelijk biedt pensioenoplossingen en inkomensverzekeringen voor zakelijke klanten. Een wereld die continu in beweging is, onder meer door veranderende marktomstandigheden en politieke besluitvorming. In onze blogs en nieuwsberichten delen we onze inzichten met u.  Voor nu én voor de toekomst.  Want later komt sneller dan u denkt.