Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Twijfels over beschikbare premieregeling? Niet nodig!

beschikbare premieregeling
Zakelijk Blog Pensioen Zakelijk Twijfels over beschikbare premieregeling? Niet nodig!
06-10-2020

De beschikbare premieregeling. Een hele mond vol. Maar wat is het eigenlijk? De beschikbare premieregeling is een soort pensioenregeling. En die wordt steeds populairder. Ondanks dat zijn de meningen over de regeling verdeeld. Niet iedereen is ervan overtuigd of het echt beter is voor werkgevers én werknemers. Twijfels? Dan hebben we een nieuwtje: dat is nergens voor nodig! We zetten de pluspunten van de regeling op een rij.

Pluspunt 1: Werknemers hebben invloed op de hoogte van het pensioen

Werknemers krijgen in een beschikbare premieregeling ieder een eigen pot met geld. Als zij inloggen op hun persoonlijke omgeving, zien ze direct hoeveel erin zit. Dat is niet alles. Een werknemer kan zelf invloed uitoefenen op de hoogte van het bedrag in zijn pensioenpot. Hij mag namelijk kiezen met hoeveel risico we zijn pensioen beleggen. Moet je hiervoor een beleggingsgoeroe worden? Dat mag. Maar het is zeker niet nodig. Bij Aegon Cappital zorgen we voor de nodige begeleiding. Wil of kan een werknemer geen keuze maken voor het risico? Ook geen probleem. Hij komt dan standaard in een beleggingsmix met gemiddeld risico. Die past bij (bijna) iedereen.

Pluspunt 2: Overzicht en inzicht in kosten voor werkgevers

Bij een beschikbare premieregeling is de premie gebaseerd op een percentage van het loon van de werknemers. Weet je wat je mensen verdienen? Dan is het makkelijk uitrekenen wat je voor hen gaat betalen. Helder en overzichtelijk dus. Daarnaast zijn er kosten voor de uitvoering van de regeling, de beleggingen en de risicoverzekeringen. Die worden los in rekening gebracht. Apart van de premie voor het pensioenkapitaal. Hierdoor is transparant wat rechtstreeks naar het pensioen gaat én wat het kost om de regeling uit te voeren.

Pluspunt 3: Goed voorbereid op het Pensioenakkoord

Nu is er een nieuwe ontwikkeling. Sociale partners en overheid hebben een Pensioenakkoord bereikt. We verwachten dat het parlement dit akkoord half 2021 goedkeurt. Maar wat staat er in het Pensioenakkoord? In het kort het volgende: vanaf 2026 is de hoogte van het pensioen van werknemers afhankelijk van beleggingsresultaten. Dit is verplicht voor alle pensioenregelingen in Nederland. En wat is nu het mooie aan de beschikbare premieregeling? Daar is het pensioen al op deze manier geregeld. Kortom, wie voor een beschikbare premieregeling kiest, voldoet in no-time aan de eisen van het Pensioenakkoord.

Zijn de twijfels verdwenen? Dan is het nu tijd voor een adviseur

Veel werkgevers zijn al overgestapt naar een beschikbare premieregeling. Kortom, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Toch raden we aan om als eerst het gesprek aan te gaan met een adviseur. Een nieuwe pensioenregeling is een belangrijke financiële keuze. Voor werkgevers én voor werknemers. Daar wil je goed over nadenken. Bovendien kan een adviseur samen met jou kijken wat er nodig is om je pensioenregeling ‘Pensioenakkoord-proof’ te maken. En waar je nog meer aan moet denken bij de overstap naar een beschikbare premieregeling. Loopt jouw pensioencontract binnenkort af? Dan hopen we dat je nu niet meer twijfelt over de beschikbare premieregeling. Veel succes met de overstap!

Redactie | Aegon Zakelijk,
Aegon Zakelijk biedt pensioenoplossingen en inkomensverzekeringen voor zakelijke klanten. Een wereld die continu in beweging is, onder meer door veranderende marktomstandigheden en politieke besluitvorming. In onze blogs en nieuwsberichten delen we onze inzichten met u.  Voor nu én voor de toekomst.  Want later komt sneller dan u denkt.

Wat is de beschikbare premieregeling?

Bij een beschikbare premieregeling bouwt een werknemer een pensioenkapitaal op. Werkgever en/of  werknemer betalen hier premie voor. De premie wordt belegd tot aan de pensioendatum van de werknemer. Op die manier bouwt de werknemer pensioenkapitaal op. Als de werknemer met pensioen gaat, komt dit vrij. Hij zet het pensioenkapitaal dan om in een maandelijkse pensioenuitkering. Hoeveel dat is, hangt onder andere af van de marktrente op dat moment. En van de marktontwikkelingen tot de pensioendatum. Naast het eigen pensioenkapitaal, is pensioen voor de partner bij overlijden én arbeidsongeschiktheidspensioen ook onderdeel van de beschikbare premieregeling.