Álle maandelijkse woonlasten op een rij

Een droomhuis, dat wil iedereen! Maar hoogstwaarschijnlijk wil je ook af en toe op vakantie, uiteten of een nieuwe winterjas. Daarom is het belangrijk om vóór het kopen van een huis stil te staan bij al je toekomstige woonlasten. Wij zetten de belangrijkste op een rij.

Image
woonlasten aegon

Hypotheeklasten

Om te beginnen bestaan je maandelijkse woonlasten uit de kosten voor je hypotheek. Deze zijn opgebouwd uit twee delen:

1. Aflossing

Dit is het bedrag dat je maandelijks aflost aan je geldverstrekker.

2. Hypotheekrente

Dit bedrag betaal je als vergoeding aan je geldverstrekker omdat je geld leent. Deze hypotheekrente mag je meestal aftrekken van je inkomstenbelasting.

Verzekeringen

Wat waardevol is, wil je goed beschermen. Dat kan met een verschillende verzekeringen. De belangrijkste woonverzekeringen vind je hieronder.

1. Opstalverzekering

Als je een hypotheek afsluit, stelt je geldverstrekker een opstalverzekering altijd verplicht. Met een opstalverzekering verzeker je jouw huis tegen schade door brand, water, storm en diefstal of inbraak. Het gaat hierbij om alles wat je niet zomaar uit je huis kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de badkamer, de keuken, vloeren, leidingen en de centrale verwarming. Met andere woorden: een opstalverzekering is niet voor spullen ín je huis.

2. Inboedelverzekering

Wil jij ook je spullen ín je huis verzekeren? Sluit dan een inboedelverzekering af. Daarmee bescherm je onder andere meubels en gordijnen. Een inboedelverzekering is niet verplicht als je een hypotheek afsluit, maar wel verstandig.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Als jij of je huisdier schade aan spullen van anderen veroorzaakt, is dat vervelend. De bedragen om dit te vergoeden, kunnen behoorlijk hoog zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. Wederom is deze verzekering aan te raden, maar niet verplicht.

4. Rechtsbijstandverzekering

Stel dat je een huis koopt en onenigheid krijgt met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dan kan juridische hulp soms noodzakelijk zijn. Een advocaat kan behoorlijk wat kosten. Het is dan fijn dat je verzekerd bent voor deze kosten. Dat kun je regelen met een rechtsbijstandverzekering. Ook deze verzekering is niet verplicht.

5. Overlijdensrisicoverzekering

Last but not least, is een overlijdensrisicoverzekering aan te raden als je een hypotheek afsluit. Met deze verzekering kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost als jij of je eventuele partner overlijdt. In enkele gevallen stellen geldverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.  

Onderhoud

Of je nu een nieuwbouwhuis koopt of een bestaand woning: een huis heeft altijd onderhoud nodig. Denk hierbij aan schilderwerk of het onderhouden van je dakbedekking. Vooral bij bestaande woningen kunnen de onderhoudskosten flink oplopen. Op de website van Vereniging Eigen Huis kun je eenvoudig berekenen hoeveel je maandelijks opzij moet zetten voor het onderhoud van je huis.

Belastingen

Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Als je een huis bezit, kan dat een fiks bedrag zijn. Je hebt minstens met de volgende belastingen te maken:

1. Eigenwoningforfait

Als je een eigen huis hebt, moet je bij je belastbare inkomen een bedrag optellen. Dit heet het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van je huis. Deze waarde stelt je gemeente jaarlijks vast.

2. Onroerendezaakbelasting

Als huizenbezitter moet je onroerendezaakbelasting (OZB) aan je gemeente betalen. Ook de OZB wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van je huis. Desondanks verschilt de OZB nogal per gemeente. Kijk op de website van jouw gemeente voor meer informatie.

3. Waterschapsbelasting en riool- en afvalstoffenheffing

Naast de OZB moet je nog meer belastingen aan je gemeente betalen: waterschapsbelasting en riool- en afvalstoffenheffing. De kosten van deze belastingen lopen per gemeente erg uiteen. Kijk op de website van jouw gemeente voor meer informatie.

Gas, water en elektriciteit

In je nieuwe huis wil je natuurlijk douchen, koken en af en toe licht aandoen. Met andere woorden: je verbruikt van gas, water en elektriciteit. De kosten hiervan hangen van verschillende dingen af, zoals de staat van je huis en je energieleverancier. Op de website van het Nibud kun je eenvoudig een inschatting maken van de kosten voor jouw energieverbruik.

Kinderopvang

Heb jij kinderen? Of wil je die graag in de toekomst? Dan heb je (binnenkort) misschien kinderopvang nodig. Dit kan behoorlijk wat kosten. Het is verstandig om dit in je achterhoofd te houden als je een huis koopt. Wil jij een inschatting van de kosten voor kinderopvang? Vul dan de rekentool in op de website van Stichting Kinderopvang.

Internet- en telefoonabonnement

Internet en telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De kosten van een internet- en telefoonabonnement hangen af van jouw wensen. Zo heb je abonnementen van enkele tientjes per maand én varianten die ver boven de honderd euro komen. Kies bewust!

Image
Verhuizen Aegon

Vooruitdenken voor je nieuwe huis

Er komt veel kijken bij de koop van een woning. Denk vooruit en bereid je goed voor met onze flinke (verhuis)dosis aan tips.

Alles over verhuizen
Author Image

Annieck Verkerk

15 November 2018 14:34