10 vragen voor de hypotheekadviseur die je zeker kunt stellen

Ben jij op huizenjacht? Of vond jij onlangs je droomhuis? Dan is de kans groot dat je veel vragen hebt. Óók voor je hypotheekadviseur. Wij zetten de 10 meest gestelde vragen voor je op een rij. Zo kun jij je optimaal voorbereiden en haal je alles uit het gesprek.

Image
Hypotheek adviseur Aegon

Vraag 1: Hoeveel kan ik lenen en wat kan ik kopen?

Via berekeningstools op het internet krijg je een grove indicatie van de maximale hypotheek

Vraag 2: Welke hypotheekvormen zijn er?

Je kiest een hypotheek die mogelijk voor 30 jaar je maandlasten gaat bepalen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Als je als starter hypotheekrenteaftrek wilt dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Heb je jouw bestaande hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan zijn er vaak meer mogelijkheden.

Vraag 3: Wat betekent Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

NHG is een garantie op hypotheken. Dit betekent dat restschulden bij een NHG-hypotheek onder bepaalde voorwaarden worden kwijtgescholden. Door deze zekerheid betaal je meestal een lagere hypotheekrente. Bij het afsluiten kost het geld om NHG te krijgen, maar dat verdien je meestal terug door de lagere hypotheekrente. Lees meer over de voor- en nadelen van het afsluiten van een hypotheek met NHG

Vraag 4: Kan ik een verbouwing meefinancieren? 

Ga jij een huis kopen dat je wilt verbouwen? Win dan informatie in over de mogelijkheden om een verbouwing mee te financieren. Het is verstandig om hier vóór de hypotheekaanvraag al rekening mee te houden.

Vraag 5: Moet ik mijn studieschuld opgeven als ik een hypotheek afsluit?

Heb jij een studieschuld? Dan moet je die opgeven bij de hypotheekaanvraag. Je studieschuld speelt namelijk een rol bij de berekening van jouw maximale hypotheek. Lees meer over een hypotheek afsluiten met een studieschuld

Vraag 6: Welke stappen moet ik ondernemen om een hypotheek te krijgen?

Wat moet je ondernemen als je een hypotheek aanvraagt? Welke documenten zijn nodig? Dat vertellen we je graag. Zo kun je wellicht al wat gaan regelen. Hierbij kun je denken aan het opvragen van een werkgeversverklaring en het invullen van een gezondheidsverklaring voor het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering. In dit blog lees je meer over alle benodigde documenten. 

Vraag 7: Wat kost het afsluiten van een hypotheek?

Tijdens het gesprek kun je informatie inwinnen over advies- en bemiddelingskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt aan de hypotheekadviseur voor het adviseren en het begeleiden van de hypotheekaanvraag. 

Vraag 8: Wat zijn de bijkomende kosten als ik een hypotheek afsluit?

Bij het kopen van een huis moet je rekening houden met bijkomende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de taxatiekosten en de notariskosten. Op basis van de koopsom van het huis kan er een duidelijk beeld gevormd worden over de kosten.

Vraag 9: Welke risico’s brengt een hypotheek met zich mee?

De hypotheeklasten moeten bij tegenslagen betaalbaar blijven. Daarom is het goed om stil te staan bij het risico van overlijden, maar ook bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en scheiden. 

Vraag 10: Moet ik bij een hypotheek nog andere verzekeringen afsluiten?

Als je een hypotheek afsluit, is het verstandig om andere verzekeringen onder de loep te nemen. Welke? We zetten het voor je op een rij

Image
Hypotheek stappenplan | Aegon

Nog méér tips voor het kopen van jouw droomhuis!

Bekijk dit handige stappenplan of neem contact op met een (onafhankelijk) adviseur die jouw financiële situatie in kaart brengt.

Download stappenplan
Author Image

Annieck Verkerk

29 May 2019 08:26