De hybride warmtepomp wordt verplicht. Wat betekent dit voor jou?

De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog! Ook voor onze portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wordt de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard als de cv-ketel aan vervanging toe is. Wat is nu al handig om te weten? Lees het hier.

 

Image
tuin

Samen maken we de omslag naar minder aardgas

Het kabinet kondigde vorig jaar aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wijzigt hiervoor ook het bouwbesluit en biedt hiermee duidelijkheid voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren.

Forse besparing van aardgas

Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties besparen we veel aardgas. Dat is goed voor het klimaat én zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Gemiddeld is de besparing 60% op het aardgasverbruik. Is de woning goed geïsoleerd? Dan kun je ook direct overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar. Ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Wat betekent dit voor jou?

Bij vervanging van je cv-ketel ben je vanaf 2026 verplicht om over te stappen naar een duurzamer alternatief. Ook kan eerder overstappen op de warmtepomp verstandig zijn. Onder meer omdat je subsidie kunt aanvragen op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Het Rijk heeft deze subsidie verhoogd naar gemiddeld 30%. Elk jaar tot en met 2030 reserveert het kabinet €150 miljoen om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Ook is er financiering via het Nationaal Warmtefonds beschikbaar. Met voor de lagere inkomens een rentetarief van 0%. Ons blog hierover lees je hier.

Goed om te weten

Voor woningen die niet geschikt zijn, is er een uitzonderingsmogelijkheid. Ook woningen die op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (zoals een warmtenet) zijn een uitzondering.

En wat doet de hypotheekverstrekker dan…

Aegon vindt het belangrijk dat klanten nu én in de toekomst fijn wonen. Door het nemen van energiebesparende maatregelen bijvoorbeeld. Zo zorg je dat je huis een goede investering is voor later. Want door het nemen van energiebesparende maatregelen kan de waarde van je woning stijgen. En dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor ons. Aegon wil als hypotheekverstrekker ook graag een zo’n laag mogelijk voetafdruk achterlaten. Wij bieden daarom diverse groene mogelijkheden aan. Zoals een energiedepot. Een potje geld speciaal voor energiebesparende maatregelen in je huis. Ook bieden we een online tool. Met de huisscan krijg je inzicht in hoe je jouw woning kunt verduurzamen en hoeveel dat maandelijks bespaart op je energierekening. Met gratis advies op maat, een partnernetwerk voor leveranciers. Handig! De huisscan doe je eenvoudig en snel op www.aegon.nl/verduurzamen.

Zijn er wel genoeg technici…

Het kabinet trekt samen op met de installatiebranche en fabrikanten. Techniek Nederland zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zij-instromers. Fabrikanten investeren in een forse uitbreiding van de productie. Onder andere door op korte termijn drie extra productielocaties in Nederland te openen. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die makkelijker te installeren zijn.

Image
pomp

En wat zijn jouw duurzame plannen?

Denk je na over verduurzamen van je huis met een warmtepomp? Wat je duurzame woonwens ook is in 2023, we denken graag met je mee.

Je huis verduurzamen