Van beschimmelde bijkeuken tot warme werkplek

In 2019 kochten Daniëlle en haar man een prachtige jaren ’30-woning. Dit had voordelen en nadelen. Daniëlle: "Het huis was beeldschoon, maar ook bar slecht geïsoleerd. In de winter groeide de schimmel niet alleen op kozijnen, maar ook op deuren en muren. Ik poetste me een slag in de rondte!" De problemen waren het grootst in de bijkeuken. Die deur trok Daniëlle altijd zo snel mogelijk achter haar dicht. En toch wilde ze daar een mooie werkplek maken. Wij vroegen haar hoe ze dat aanpakte.

Image
Danielle's bijkeuken

Wat dacht je: doe mij maar een sloophamer?

Daniëlle: "Ja, een mooie werkplek was een ambitieuze doelstelling. Om de bijkeuken leefbaar te maken moest er al veel gebeuren. Het waren eigenlijk twee kleine hokjes. Het achterste hokje was ooit waarschijnlijk een klein badkamertje geweest. Alles moest eruit. We vulden een kluscontainer met gipsplaten, gesteente, laminaat en tegels. En toen was het tijd voor de isolatie. Eerlijk? Ik wist niet dat er zoveel soorten waren. Je kan dus niet alleen muren, maar ook vloeren, plafonds en daken isoleren!"

Hoe kies je dan de juiste isolatie?

"Onze bijkeuken zit in een aanbouw, dus wij konden het dak van binnen of buiten isoleren. Wij kozen voor isolatie aan de buitenkant, omdat we verdere vochtproblemen wilden voorkomen. En een bijkeuken wordt snel vochtig als je wasmachine en droger er staan. Verder kwamen we een kleine lekkage tegen toen we het plafond er uit haalden. Daarom hebben we ook het dakje vervangen en een ventilator geplaatst.

Uiteraard zijn we de muren en vloeren niet vergeten. Ook die zijn geïsoleerd. Hierbij was de keuze simpel: de hoogste isolatiewaarde graag! Er lag al een drempel tussen de keuken en de bijkeuken, dus het was geen probleem dat de vloer hierdoor een paar centimeter hoger werd. Maar je moet wel rekening houden met dat soort praktische zaken."

Image
Moeder en zoon in de deuropening

Waar zit jouw winst?

Wil jij je huis ook verduurzamen, maar is het minder duidelijk waar je winst kunt behalen? Dan is de online huisscan een aanrader. Hiermee krijg je gratis advies op maat. 

Doe de online huisscan

En hoe bevalt je nieuwe werkplek?

"Top! Ik werk inmiddels al meer dan een jaar vanuit onze bijkeuken. De zijwand is een grote kastenwand geworden. Hierin hebben we onze CV, omvormer (voor onze zonnepanelen), wasmachine en droger netjes weggewerkt. Tegen de achterwand vind je mijn bureau. De ruimte blijft koel in de zomer en wordt een stuk minder koud in de winter. We hebben een lagere energierekening én ik heb geen schimmel meer gezien. Gelukkig maar, want er is nog altijd genoeg om te poetsen."

Ha! Dat geloof ik. Is jullie energielabel ook verbeterd?

"Ja, dat is een mooie bonus. We zitten nu op energielabel C. Hier hebben onze zonnepanelen en de verbouwing van de bijkeuken voor gezorgd. Maar er is nog genoeg te doen. Zo hebben we een aantal glas-in-lood-raampjes die we graag tussen dubbelglas willen laten plaatsen. Daarvoor zijn we nu aan het sparen."

Pak je voordeel tijdens de Nationale Isolatieweken

Als je denkt aan isoleren, dan is dit het moment om door te klikken naar de nationaleisolatieweken.nl. Hier kun je je mogelijkheden checken en goede acties vinden voor vele soorten isolatie. Of wat dacht je van HR+++ glas? Aan de slag en op naar een warme winter!