Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Wat gaat er in 2022 in hypothekenland veranderen?

Blog Hypotheek Wat gaat er in 2022 in hypothekenland veranderen?
11-01-2022

In 2021 hadden we heel wat nieuwe regeltjes en veranderingen voor het hebben of aanvragen van een hypotheek. Dit jaar vallen de wijzigingen mee. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. En ook nog in gewone taal. Hoe handig is dat?

Besluiten voor de woningmarkt in 2022

Kostengrens NHG wordt € 355.000

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan tot een bepaald bedrag. Deze kostgrens stijgt per 1 januari 2022 van € 325.000 naar € 355.000. Je kunt dus meer huis met NHG krijgen! Heb je een hypotheek met NHG en wil je je huis energiezuiniger maken? Denk dan eens aan een verhoging van je bestaande hypotheek. Dan mag je tot 106% van de marktwaarde lenen. Dit betekent dat je in 2022 een maximale NHG-hypotheek kunt krijgen van € 376.300. Die extra 6% moet je wel volledig uitgeven aan energiebesparende voorzieningen. Een lijstje van deze maatregelen vind je op de website van Milieu Centraal.

Private-autolease wordt voor 100% berekend

Per 1 april 2022 gaat het BKR private-autolease voor het volledige bedrag inschrijven. Op dit moment wordt ‘maar’ 65% van het totale leasebedrag als schuld berekend. Straks dus de volle mep. Dit heeft grote gevolgen voor de hoogte van je toekomstige hypotheek. Heb je een private-lease contract en wil je het komende jaar een hypotheek aanvragen of je bestaande hypotheek verhogen? Dan kun je veel minder lenen dan je denkt. Lees dit artikel om uit te rekenen wat dit voor jou betekent en wat je hier eventueel aan kunt doen.

Verlaging borgtochtprovisie

Als je een hypotheek met NHG afsluit, betaal je een percentage aan borgtochtprovisie. Dit zijn de kosten voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie. Dit percentage wordt per 1 januari 2022 verlaagd van 0,7% naar 0,6% van de lening. Het wordt dus weer goedkoper om een hypotheek met NHG af te sluiten. Yay! 

Algemene heffingskorting en arbeidskorting omhoog

Net als in 2021, verhoogt het kabinet ook in 2022 een aantal heffingskortingen. Hierdoor betaal je minder belasting over je belastbaar inkomen uit werk en woning in box 1. Je gaat dus meer overhouden. Uitleg over belastingboxen nodig? Die vind je op de site van de Belastingdienst.

Box 3: heffingsvrij vermogen naar € 50.650

Het vermogen dat in box 3 vrijgesteld is van belasting gaat iets omhoog naar € 50.650 per persoon (in 2021: € 50.000). Dat is dus € 101.300 voor fiscaal partners. Het tarief van de box 3-belasting blijft 31 procent.

Hypotheekrenteaftrek hogere inkomens daalt

Is je jaarinkomen hoger dan € 69.398? Dan heb je per 1 januari 2022 helaas minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage daalt namelijk van 43% in 2021 naar 40% in 2022. Weten hoe hypotheekrenteaftrek werkt? Dat lees je hier.

Kabinetsbesluiten die hopelijk positief voor de woningmarkt uitpakken.

Woningbouw

Als je op zoek bent naar een woning dan weet je hoe belabberd dat gaat. Volgens slimme mensen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er tot 2030, jaarlijks 100.000 extra woningen nodig. Het kabinet investeert daarom de komende tien jaar in totaal € 1 miljard in woningbouw. Daarmee komt er dus ieder jaar € 100 miljoen voor woningbouw beschikbaar. Op deze manier hoopt het kabinet dat er meer betaalbare woonruimte bijkomt.

Duurzame woningen en gebouwen

Ook ‘groen doen’ stond dit jaar op de agenda bij de heren en dames ministers. Het kabinet trekt € 1,5 miljard uit voor verduurzaming van woningen en gebouwen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en gebouwen aardgasvrij moeten zijn. Van deze € 1,5 miljard gaat € 500 miljoen daarom naar een nationaal isolatieprogramma voor huur- en koopwoningen. Er is bijna € 300 miljoen beschikbaar als subsidie voor de aanschaf van hybride warmtepompen. Check bij jouw gemeente welke subsidies er beschikbaar zijn. Tot slot gaat ruim € 500 miljoen naar de verduurzaming van maatschappelijke gebouwen. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

Opkoopbescherming

Per 1 januari 2022 kunnen gemeenten gebruik maken van opkoopbescherming. Bepaalde gebieden in steden worden hiermee beschermd tegen opkoop van huizen voor verhuur. Doel is om betaalbare koopwoningen beschikbaar te houden voor mensen die er zelf in gaan wonen. 

Verkoop onder voorwaarden

Woningcorporaties en projectontwikkelaars die woningen terugkopen van particulieren (‘verkoop onder voorwaarden’-woningen) betalen vanaf 1 januari 2022 geen overdrachtsbelasting meer (dit was dit jaar 8%). VoV-woningen worden door woningcorporaties en projectontwikkelaars onder voorwaarden met een flinke korting verkocht aan starters en mensen met een lager middeninkomen. Met de maatregel blijven deze woningen ook voor een volgende particuliere koper betaalbaar.

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Lonneke van Oostveen
Lonneke van Oostveen,
Communicatiespecialist Hypotheken
Hypotheekzaken zijn ingewikkeld. Niemand gaat voor de lol een artikel over bereidstellingsprovisie lezen. Dat kan anders! Als communicatiespecialist duik ik met plezier in droge financiële informatie en vertaal dit naar leuke en vooral begrijpelijke teksten. (FYI: het is een provisie voor het verlengen van je offerte)