Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Restschuld

In populaire steden zijn de huizenprijzen de laatste tijd ongelofelijk gestegen. Maar helaas is het niet voor iedereen zo'n feest. In sommige plaatsen staan er nog steeds huizen 'onder water'. Oftewel de hypotheek is hoger dan de verkoopopbrengst van de woning. Als u zo'n huis wilt verkopen, blijft u waarschijnlijk met een restschuld zitten. Kunt u met die restschuld nog wel een ander huis kopen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

1. Financier de restschuld mee in uw nieuwe hypotheek

Wilt u een ander huis kopen, maar staat uw huis 'onder water'? Dan is de verkoopopbrengst van uw huidige huis niet hoog genoeg om uw hypotheek af te lossen. Het gevolg is dat u een nieuwe hypotheek nodig die hoog genoeg is om het nieuwe huis te betalen, maar ook om de restschuld mee te financieren. Hiervoor moet uw inkomen hoog genoeg zijn. U moet namelijk de maandlasten kunnen betalen voor de rente en het aflossen van de lening van het nieuwe huis. Maar ook voor de rente en aflossing van de restschuld.

Het is alleen mogelijk om uw restschuld mee te financieren als u uw hypotheek bij Aegon heeft gesloten.

Tip! Staat uw huis 'onder water' en wilt u een andere huis kopen? Neem dan eerst contact op met uw hypotheekadviseur. De naam van uw adviseur staat in Mijn Aegon.

2. Nationale Hypotheek Garantie

Misschien heeft u nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dreigt er een restschuld. Wist u dat u bij uw nieuwe hypotheek wel opnieuw NHG kan afsluiten? Voorwaarde is wel dat u een nieuwe hypotheek binnen de kostengrens van NHG blijft. De kosten voor uw nieuwe huis én de restschuld moeten hierbij inbegrepen zijn. Onder bepaalde voorwaarden kan NHG de restschuld kwijtschelden. Uw hypotheekadviseur kan u hierover meer vertellen.

3. De restschuld voorkomen

De beste optie is de mogelijk restschuld te beperken door extra af te lossen op uw hypotheek. Slim, want zo dalen uw maandelijkse hypotheeklasten. Als u geen restschuld heeft, hoeft u deze niet in uw nieuwe hypotheek mee te financieren. Is extra aflossen geen optie voor u? Misschien kunnen u uw ouders bijspringen. Dat kan in de vorm van een schenking of een lening. Eén van de voorwaarden is wel dat dit bedrag wordt gebruikt voor een koophuis of het aflossen van een restschuld.

Goed advies is belangrijk

Een wijziging op uw hypotheek kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie. De hypotheekadviseur brengt uw situatie in kaart en adviseert wat voor u de beste oplossing is. De kosten die u betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten.

Bekijk de adviesmogelijkheden