Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Restschuld

In populaire steden zijn de huizenprijzen de laatste tijd ongelofelijk gestegen. Maar helaas is het niet voor iedereen zo'n feest. In sommige plaatsen staan er nog steeds huizen 'onder water'. Oftewel de hypotheek is hoger dan de verkoopopbrengst van de woning. Als je zo'n huis wilt verkopen, blijf je waarschijnlijk met een restschuld zitten. Kun je met die restschuld nog wel een ander huis kopen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

1. Financier de restschuld mee in je nieuwe hypotheek

Wil je een ander huis kopen, maar staat je huis 'onder water'? Dan is de verkoopopbrengst van je huidige huis niet hoog genoeg om je hypotheek af te lossen. Het gevolg is dat je een nieuwe hypotheek nodig hebt die hoog genoeg is om het nieuwe huis te betalen, maar ook om de restschuld mee te financieren. Hiervoor moet je inkomen hoog genoeg zijn. Je moet namelijk de maandlasten kunnen betalen voor de rente en het aflossen van de lening van het nieuwe huis. Maar ook voor de rente en aflossing van de restschuld.

Het is alleen mogelijk om je restschuld mee te financieren als je je hypotheek bij Aegon hebt afgesloten.

Tip! Staat je huis 'onder water' en wil je een ander huis kopen? Neem dan eerst contact op met je hypotheekadviseur. De naam van je adviseur staat in Mijn Aegon.

2. Nationale Hypotheek Garantie

Misschien heb je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dreigt er een restschuld. Wist je dat je bij je nieuwe hypotheek wel opnieuw NHG kan afsluiten? Voorwaarde is wel dat je nieuwe hypotheek binnen de kostengrens van NHG blijft. De kosten voor je nieuwe huis én de restschuld moeten hierbij inbegrepen zijn. Onder bepaalde voorwaarden kan NHG de restschuld kwijtschelden. Je hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen.

3. De restschuld voorkomen

De beste optie is de mogelijk restschuld te beperken door extra af te lossen op je hypotheek. Slim, want zo dalen je maandelijkse hypotheeklasten. Als je geen restschuld hebt, hoef je deze niet in je nieuwe hypotheek mee te financieren. Is extra aflossen geen optie voor je? Misschien kunnen je ouders bijspringen. Dat kan in de vorm van een schenking of een lening. Eén van de voorwaarden is wel dat dit bedrag wordt gebruikt voor een koophuis of het aflossen van een restschuld.

Goed advies is belangrijk

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. De hypotheekadviseur brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten.

Bekijk de adviesmogelijkheden