Een hypotheek afsluiten met een studieschuld

Je bent toe aan een koopwoning. Een huis dat helemaal van jezelf is. Een plekje om te bouwen aan de toekomst. Maar ja, die studieschuld. Die maakt het moeilijk om aan een hypotheek te komen. Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Toch is dat niet waar. Ook met een studieschuld kun je gewoon geld lenen voor het kopen van je droomhuis.

Image
Twee jonge vrouwen verhuizen

Je hypotheek hangt af van je inkomen en je schulden

Hoe groot de hypotheek is die je kunt krijgen? Dat hangt af van het inkomen van jou en je eventuele partner. Maar ook je schulden tellen mee. Bijvoorbeeld je studieschuld. Na je afstuderen moet je die schuld namelijk terugbetalen. En daardoor houd je minder over voor de maandlasten van je hypotheek. Vraag je een hypotheek aan? Dan kijken we niet alleen naar het bedrag dat je geleend hebt voor je studie. Van belang is ook hoe lang je doet over het terugbetalen van je studielening en het rentepercentage.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Meer weten? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld én gratis!
Maak een afspraak

Bereken je maximale hypotheek

Hoeveel kun je lenen? Met onze hypotheekcalculator bereken je dat gemakkelijk zelf. En zie je direct de maandlasten die je bij je maximale hypotheek betaalt.
Start de berekening

Je studieschuld versneld aflossen kan interessant zijn

Misschien ben je al een tijdje bezig met het terugbetalen van je studieschuld. En is de finish eindelijk in zicht. Dan kan het slim zijn om het laatste stukje versneld af te lossen. Waarom? Bij het berekenen van je hypotheek moeten wij kijken naar je oorspronkelijke studieschuld. Alleen als uit correspondentie met DUO blijkt dat je extra hebt afgelost en er op basis daarvan een nieuwe maandannuïteit is overeengekomen mogen wij uitgaan van de oorspronkelijke studieschuld minus de extra aflossing. Versneld aflossen kan dus lonen. Je bent eerder van je schuld af en krijgt dan een hogere hypotheek. Versneld aflossen moet natuurlijk wel passen binnen je budget.

Image
Jongeman achter laptop

Meld je studieschuld altijd

Bij het aanvragen van een hypotheek moet je al je schulden melden. En wij zijn verplicht deze schulden te controleren bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Je studieschuld staat daar nu nog niet bij. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Verzwijg in elk geval nooit dat je een studieschuld hebt. Anders krijgt je misschien te maken met hypotheeklasten die je niet kunt dragen. Bovendien vervalt je recht op vergoeding uit de Nationale Hypotheekgarantie als je niet eerlijk bent geweest over je studieschuld.