Fondsen en Koersen

Risicoprofielen

Uw inleg wordt volgens een afgesproken verdeling (mix) belegd. Naarmate de einddatum nadert, wordt in alle gevallen automatisch steeds minder risicovol belegd.

Toelichting risicoprofielen

Hieronder hebben wij de risicoprofielen afgebeeld. U ziet per risicoprofiel hoe er wordt belegd. 

Image
Risicoprofiel defensief kapitaaldoel

Defensief

U wilt weinig risico lopen, maar wel een hoger rendement kunnen halen dan met sparen. U bent tevreden met een beperkt rendement. Een tussentijdse waardedaling en een negatief rendement kunnen natuurlijk altijd optreden.

Image
Risicoprofiel neutraal kapitaaldoel

Neutraal

U realiseert zich dat beleggen bij vermogensopbouw op de langere termijn gunstig kan zijn, maar u wilt de risico’s beperken. Een tussentijdse waardedaling en een negatief rendement kunnen natuurlijk altijd optreden.

Image
Risicoprofiel offensief kapitaaldoel

Offensief

U bent zich bewust van de kansen en risico’s van beleggen. U wilt wel wat meer risico lopen, met de mogelijkheid op een beter rendement. U ligt er niet wakker van als de beurs sterk daalt, omdat u ervan uitgaat dat koersdalingen op termijn weer worden goedgemaakt.

Image
Risicoprofiel zeer offensief

Zeer offensief

U wilt bewust een hoger risico lopen, met mogelijkheid op een hoger rendement. U ligt er niet wakker van als de beurs sterk daalt, omdat u ervan uitgaat dat koersdalingen op termijn weer worden goedgemaakt.

Elk risicoprofiel bouwt het risico automatisch af

Binnen alle risicoprofielen wordt automatisch steeds minder risicovol belegd als de einddatum dichterbij komt. Dit noemen wij het afbouwen van het risico. Elk jaar zorgen we dat uw beleggingsmix op de jaarlijkse contractvervaldatum in lijn wordt gebracht met de beleggingsmix die hoort bij uw gekozen risicoprofiel. Jaarlijkse wijzigingen van uw beleggingsmix leiden tot aan- en verkooporders. U betaalt hiervoor aan- en verkoopkosten.

Een voorbeeld

  • Stel, u kiest voor het risicoprofiel Neutraal. In het begin, met een resterende looptijd van 23 jaar, bevat uw portefeuille vooral zakelijke waarden;
  • 75% Aegon Diversified Equity Fund II en
  • 25% vastrentende waarden, het Aegon Diversified Bond Fund II.

Na 16 jaar - met nog 7 jaar te gaan - belegt u dan voor 35% in het Aegon Diversified Equity Fund II, 50% in liquiditeiten (sparen) en 15% in het Aegon Diversified Bond Fund II. U heeft uw zakelijke en vastrentende waarden geleidelijk verruild voor een minder risicovolle beleggingsvorm: liquiditeiten (sparen).