Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Mijn hypotheek bij een echtscheiding

Particulier Hypotheek Mijn hypotheek bij een echtscheiding

Een relatie beëindigen is emotioneel een moeilijk onderwerp maar ook een die behoorlijk wat impact op financiële zaken kan hebben. Want wat moet er met het huis en de hypotheek gebeuren als jullie besluiten uit elkaar te gaan? En hoe maak je goede afspraken in een emotioneel turbulente tijd? Onze adviseurs zijn er om jou en je (ex)partner in deze lastige periode te ontzorgen. 

Bespreek je situatie met je huidige adviseur

In Mijn Aegon kun je je adviseur gemakkelijk terugvinden en contact opnemen.

Bespreek je situatie met een adviseur van Aegon

Krijg meer inzicht in de gevolgen en mogelijkheden voor jouw situatie.

We gaan scheiden. En nu?

Ineens moet je beslissen of het huis verkocht moet worden of dat één van jullie er kan blijven wonen. Maar wat betekent dit voor de hypotheek en verzekeringen of spaarrekeningen die hieraan gekoppeld zijn. Het is een stuk simpeler als het huis op naam van één van de partners staat of als er huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn: de eigenaar beslist wat er met de woning gebeurt.

Beiden huiseigenaar? Dan zijn er twee mogelijkheden

  1. Het huis wordt verkocht waarbij de hypotheek met de verkoopopbrengst wordt afgelost. Is de verkoopopbrengst hoger dan het af te lossen bedrag? Dan heet dit overwaarde. Bij een lagere verkoopprijs ontstaat er een restschuld. Zowel de overwaarde als de restschuld die bij een hypotheekaflossing ontstaat, wordt onderling verdeeld.
  2. Een van jullie wil in het huis blijven wonen. Degene die blijft kan de hypotheek overnemen als het inkomen toereikend is. Maar omdat jullie beiden voor de helft eigenaar van de woning zijn, moet de blijvende partij de ex-partner uitkopen. De uitkoopsom hangt af van de taxatiewaarde van het huis en de hypotheek. Is het huis meer waard dan de hypotheek, dan is er overwaarde. Is het huis minder waard dan de hypotheek, dan heet dit onderwaarde.

Degene die in het huis blijft wonen, moet de vertrekkende partner de helft van de overwaarde uitbetalen. In het geval van onderwaarde betaalt de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde aan degene die in het huis blijft wonen. Onze adviseurs vertellen je graag hoe het overnemen van de hypotheek of het uitkopen van je ex in z’n werk gaat. Neem contact met een hypotheekadviseur op.

Let op: koop je na de verkoop binnen drie jaar een andere woning? Dan beperkt je deel van de overwaarde de hypotheekrenteaftrek voor de lening op je nieuwe woning. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je deze overwaarde gebruikt voor de aankoop en verbetering van je nieuwe woning. Lees meer over deze zogenaamde Bijleenregeling.

Restschuld

Is de opbrengst van je huis lager dan je hypotheek? Dan houd je samen een restschuld over. Je moet dan allebei nog een deel bijbetalen om de hypotheek af te lossen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Dan kan NHG je de restschuld kwijtschelden. Maar alleen als je aan de criteria voldoet die NHG hieraan stelt. 

Blijft een van jullie tot aan de verkoop in het huis wonen? En blijft de ander meebetalen aan de hypotheek? Dan mag je van de Belastingdienst allebei nog twee jaar gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Heb je het huis na twee jaar nog steeds niet verkocht? Dan stopt de hypotheekrenteaftrek voor degene die niet in het huis woont. Meer hierover lees je op www.belastingdienst.nl.

Wat Aegon verder voor je kan doen

Adviseren en zaken uit handen nemen. Zo hebben wij een dienst die ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ heet waarbij je vooraf inzicht in de financiële en fiscale gevolgen van een scheiding krijgt. Zo berekenen we onder andere we wat de gevolgen zijn als de hypotheek gewijzigd wordt en checken we of woningbehoud haalbaar is als blijkt dat het huis met een schuld verkocht zal worden. Daarnaast geven we inzicht op inkomsten en lasten vlak na de scheiding, maar ook voor momenten in de toekomst als bijvoorbeeld alimentatie wegvalt of je ex-partner met pensioen gaat.

In een persoonlijk traject, wat je alleen of met je (ex)partner samen kunt volgen, helpt een adviseur om alle cijfers en berekeningen begrijpelijk te maken en eventuele zorgpunten en mogelijkheden te signaleren. Zo stellen we je in staat om goede afspraken met elkaar, voor nu en in de toekomst te maken.