Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Prinsjesdag 2020 in een notendop

Blogs Hypotheek Prinsjesdag 2020 in een notendop
12-10-2020

Prinsjesdag is weer geweest. Dit brengt traditiegetrouw een hoop (voorgenomen) financiële aanpassingen met zich mee. Ook voor huiseigenaren en kopers. Het overzicht kwijt? We zetten 8 belangrijke veranderingen voor je op een rij. En geven je meteen wat slimme tips. 

 

De 8 belangrijkste wijzigingen voor huiseigenaren en woningkopers in 2021

yes 1. Geen overdrachtsbelasting voor startersno 5. Hypotheekrenteaftrek daalt
yes 2. Voordeel studenten en tweeverdienersno 6. Energielabel wordt flink duurder
yes 3. Meer belastingvrij sparenno 7. Hr-ketel meefinancieren kan niet meer
yes 4. Kostengrens NHG wordt € 325.000no 8. WOZ-waarde gaat verder omhoog
 
 
1. Bye bye overdrachtsbelasting voor starters

Je kon er de afgelopen tijd niet omheen: ben je jonger dan 35 jaar (en minimaal 18) en koop je in 2021 een huis waar je zelf in gaat wonen? Dan vervalt de 2% overdrachtsbelasting. Dit voorstel moet nog wel even door het parlement goedgekeurd worden in november. Maar ga je een woning kopen? Check dan of je de overdracht bij de notaris naar het nieuwe jaar kan verschuiven. 2% op een woning van € 200.000 scheelt je toch mooi € 4.000!

 

2. (ex)Studenten en tweeverdieners gaan erop vooruit

Wil je samen een huis kopen én werken jullie beiden? Bonus! Als tweeverdieners mogen jullie volgend jaar het 2e inkomen voor 90% meetellen in de berekening van de maximale hypotheek. Dit is nu nog 80%. Ook wordt je studieschuld anders berekend bij een hypotheekaanvraag. De wegingsfactor wordt volgend jaar gebaseerd op het rentepercentage en de looptijd van de studielening. Kortgezegd kan je hierdoor meer lenen met dezelfde studieschuld. 

 
3. Meer belastingvrij sparen

Heb je spaargeld, een beleggingsrekening of belegd vermogen? Dan betaal je belasting zodra je vermogen boven de € 30.846 komt (€ 61.692,- voor partners). Deze grens gaat in 2021 omhoog naar € 50.000 per persoon (€ 100.000,- voor partners). Je kunt dus nog even lekker belastingvrij doorsparen voor je nieuwe huis.

 

4. Kostengrens NHG wordt € 325.000

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan tot een bepaald bedrag. Deze kostgrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Ben je van plan om je huis energiezuiniger te maken? Dan mag je zelfs 106% van de marktwaarde lenen. Dit betekent dat je in 2021 een maximale hypotheek kunt krijgen van € 344.500. Die extra 6% moet je wel volledig uitgeven aan energiebesparende maatregelen.

 

Helaas: niet allemaal regenbogen en unicorns met de nieuwe wijzigingen. Hier de minder gunstige kanten van de kabinetsplannen…

 

5. Hypotheekrenteaftrek hogere inkomens daalt

Is jouw jaarinkomen hoger dan € 68.507? Dan heb je per 1 januari 2021 helaas minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage daalt namelijk van 46% naar 43%. Heb je een hoog jaarinkomen en ben je van plan je hypotheek over te sluiten? Dan is het goed om te kijken of je dat dit jaar nog kunt regelen. De oversluitkosten en boeterente zijn dan nog tegen het hogere percentage aftrekbaar.

 
6. Ai, energielabels worden flink duurder

De overheid gaat het energielabel voor woningen per 1 januari 2021 veranderen. Het aanvragen van een eenvoudig energielabel kost nu rond de € 7,50. Met het nieuwe wetsvoorstel komt er een uitgebreid label. Ook moet de aanvraag uitgevoerd worden door een erkend deskundige. Schatting is dat het label dan rond de € 200 gaat kosten. Mocht je plannen hebben om je huis in de komende jaren te verkopen, vraag dan nu nog een energielabel aan. Dit label is 10 jaar geldig.

 

7. Hr-ketel en zonneboiler meefinancieren kan helaas niet meer

Je mag energiebesparende maatregelen - zoals zonnepanelen of een warmtepomp - vaak meefinancieren in je hypotheek. In plaats van 100% van de marktwaarde, mag je 106% lenen. Vanaf 2021 geldt dit niet meer voor zonneboilers en hr-ketels. Wil je dit jaar nog op je kosten besparen? Lees hier alles over het verduurzamen van je huis.

 

8. WOZ-waardes zullen stijgen

Een hoge woningwaarde is leuk als je je huis gaat verkopen. Helaas zijn ook verschillende belastingheffingen van deze waarde afhankelijk. Als je WOZ-waarde stijgt, stijgen je waterschaps- en de onroerendezaakbelasting ook. Ter compensatie daalt het eigenwoningforfait. Dit is het bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen optelt in je belastingaangifte. Dit bedrag is nu 0,6% van je woningwaarde en wordt 0,5% voor woningen met een WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.110.000.

 

Wat vind jij van deze wijzigingen? Laat het ons weten in de comments!

 

 

Bieden en onderhandelen op een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Ben jij van plan om een huis te kopen? En heb je veel vragen? Bekijk dan het handige stappenplan voor tips.

Download het stappenplan

Lonneke van Oostveen
Lonneke van Oostveen,
Communicatiespecialist Hypotheken
Hypotheekzaken zijn ingewikkeld. Niemand gaat voor de lol een artikel over bereidstellingsprovisie lezen. Dat kan anders! Als communicatiespecialist duik ik met plezier in droge financiële informatie en vertaal dit naar leuke en vooral begrijpelijke teksten. (FYI: het is een provisie voor het verlengen van je offerte)