Waardeoverdracht: zo werkt het

Net begonnen aan een nieuwe baan? Spannend! Je wilt natuurlijk een succes maken van alle uitdagingen die op je wachten. Toch is het goed om nog een keer achterom te kijken. Je mag namelijk een keuze maken over je oude pensioen.

Je mag je pensioenen samenvoegen

Je hebt bij je vorige werkgever waarschijnlijk pensioen opgebouwd. Je mag nu beslissen wat er met dat pensioen moet gebeuren. Laat je het staan? Of neem je het mee naar je nieuwe pensioenregeling? Dat laatste noemen we waardeoverdracht. De waarde van je oude pensioen wordt dan toegevoegd aan je nieuwe pensioen.

Waardeoverdracht is niet altijd gunstig

Er bestaan nogal wat misverstanden over waardeoverdracht. Zo denken mensen vaak dat waardeoverdracht altijd gunstig is. Dat is niet waar. Misschien heeft je oude regeling enkele voordelen die je niet wilt verliezen. Daarnaast speelt je persoonlijke voorkeur een rol. Wil je bijvoorbeeld zekerheid hebben over je pensioen? Dan ligt het niet voor de hand om je hele pensioen over te hevelen naar een regeling waarbij je belegt.

Ontdek of waardeoverdracht voor jou een goed idee is

Wanneer waardeoverdracht wél interessant is? Als je nieuwe pensioenregeling past bij je situatie. En bij wat je zelf belangrijk vindt. Kortom, het is een persoonlijke keuze. Met de onderstaande vragen bepaal je of waardeoverdracht voor jou een goed idee is. Je kunt ook de Pensioenvergelijker gebruiken. Daarmee ontdek je in 5 stappen wat de verschillen zijn tussen je oude en nieuwe regeling.

Pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. Heb je met je oude pensioenregeling zekerheid over de hoogte van je pensioen? En ga je met je nieuwe regeling beleggen? Bedenk dan dat beleggen altijd risico met zich meebrengt. Je bouwt meer pensioen op als het goed gaat met de beleggingen. En minder als het slecht gaat. Ga voor jezelf na of je dit risico kunt en wilt nemen.

Waardeoverdracht heeft gevolgen voor je eigen pensioen. Maar mogelijk ook voor het pensioen dat je partner en kinderen krijgen als je overlijdt. Controleer daarom wat er voor hen is geregeld in je nieuwe pensioenregeling. Let daarbij niet alleen op de hoogte van het bedrag maar ook op de duur van de uitkering.

Je mag soms extra keuzes maken voor je pensioen. Bekijk goed hoe dit zit bij je oude en nieuwe regeling. Kun je bijvoorbeeld vrijwillig extra pensioen regelen voor jezelf? Of voor je partner en kinderen in het geval je overlijdt?

Sommige pensioenregelingen kennen bepaalde zekerheden. Ga na hoe dit zit bij je oude en nieuwe regeling. Staat de hoogte van je pensioen vast? Groeit het bedrag mee met de lonen of de prijzen? En bestaat de kans dat je wordt gekort op je pensioen?

Wij helpen je bij je waardeoverdracht

Via Mijn Aegon kun je eenvoudig waardeoverdracht aanvragen. Je krijgt dan een opgave van ons. Daarin zetten we alle cijfers voor je op een rij. Je beoordeelt de opgave en bespreekt deze eventueel met je adviseur. Pas dán besluit je of je door wilt gaan met de waardeoverdracht.

Alle 9 stappen zie je hieronder in de W van waardeoverdracht. Goed om te weten: de opgave verplicht je tot niets. En je betaalt er ook geen kosten voor.

 

Image
W van waardeoverdracht pensioen
Regel het in 5 eenvoudige stappen
 • Klik op de knop hieronder
 • Log in met uw gegevens
 • Ga rechtsboven naar ‘Zelf regelen’
 • Klik op ‘Waardeoverdracht’
 • Vul uw gegevens in
Waardeoverdracht aanvragen

Veelgestelde vragen

Een waardeoverdracht kan een aantal maanden duren
Bij waardeoverdracht zijn veel partijen betrokken. Ook bestaat het proces voor waardeoverdracht uit negen stappen. Bij iedere stap is een andere partij betrokken die binnen een bepaalde termijn moet reageren. Als alle stappen zijn doorlopen, is de waardeoverdracht afgerond. Dit totale traject duurt gemiddeld zeven maanden.

Wist u dat u in Mijn Aegon het proces heel eenvoudig kunt opstarten?
U vraagt via Mijn Aegon een vrijblijvende offerte aan.

 
U krijgt een bevestigingsbrief dat uw waardeoverdracht is verwerkt
In Mijn Aegon ziet u dat uw verzekerde pensioenen verhoogd zijn met de bedragen uit de waardeoverdrachtsofferte.

De verwerkte waardeoverdracht ziet u niet direct terug op uw pensioenoverzicht
Het pensioenoverzicht geeft de hoogte van uw pensioen weer per 31 december. Hebben wij uw waardeoverdracht ná 31 december verwerkt? Dan ziet u op het pensioenoverzicht van het volgende jaar pas een hoger pensioen als gevolg van de waardeoverdracht.
 
Waardeoverdracht is niet altijd mogelijk
In de volgende situaties gaat waardeoverdracht niet door:
 • Uw werkgever is failliet
 • Uw pensioenaanspraken zijn opgebouwd als zelfstandige of DGA
 • Uw pensioenuitkering is al gestart
 • U wilt waardeoverdracht naar een privé koopsompolis, individuele levensverzekering of bancaire lijfrente
 • U vraagt overdracht voor polissen met startdatum 8 juli 1994 of eerder
 • Als de wettelijke overdrachtswaarde hoger is dan de afkoopwaarde moet de werkgever het verschil bijbetalen. Dit mag een werkgever weigeren als de kosten hoger zijn dan € 15.000,- én meer dan 10% van de overdrachtswaarde bedragen.
Bekijk meer informatie over waardeoverdracht.
Partnerpensioen voor een ex-partner is uitgesloten van waardeoverdracht
Is een deel van uw partnerpensioen apart gezet voor een ex-partner? Dan gaat dit partnerpensioen niet mee bij een waardeoverdracht van uw pensioen. Dit blijft staan bij de pensioenuitvoerder waar het is opgebouwd. Dit is wettelijk zo bepaald.