Veranderingen voor wonen en hypotheken in 2024 

Er verandert het één en ander in 2024 op het gebied van hypotheken. Voor woningbezitters, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Waar moet jij rekening mee houden? Hieronder lichten we de belangrijkste wijzigingen toe. 

Image
Samen een huis bezichtigen

Wil je verduurzamen of een energiezuinig huis kopen? 

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de hypotheekmarkt. In 2024 zijn er nieuwe regels om de financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het afsluiten van een hypotheek voor het verduurzamen van je woning eenvoudiger wordt. Voor woningen met een laag energielabel kun je vaak extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Hoe lager je energielabel, hoe meer je extra kunt lenen. 

Zoveel kun je extra lenen

Geldig én definitief energielabel van de woning
Maximaal extra hypotheekbedrag bij aangaan van de lening
Maximaal extra bedrag voor energiebesparende voorzieningen

A++++ met energieprestatiegarantie

€ 50.000

€ 0,-

A++++

€ 40.000

€ 0,-

A+++

€ 30.000

€ 10.000

A+, A++

€ 20.000

€ 10.000

A, B

€ 10.000

€ 10.000

C, D

€ 5.000

€ 15.000

E, F, G

€ 0,-

€ 20.000

Geen energielabel of geen geldig energielabel

€ 0,-

€ 10.000

Meer lenen als alleenstaande 

Vanaf dit jaar zijn de hypotheekregels voor alleenstaanden verruimd. Hierdoor is het nu makkelijker om een hypotheek af te sluiten met een hoger inkomen. Dit geeft alleenstaanden meer flexibiliteit bij het kopen van een woning en biedt hun betere kansen om hun droomhuis te kunnen betalen. Als alleenstaande kan je nu € 16.000,- meer lenen dan voorheen.

Meer lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 

De maximale waarde van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vanaf 2024 hoger. Tot € 435.000,- kun je lenen met extra bescherming. Met NHG krijg je de laagste rente voor de hypotheek. Wil je energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag je die extra leenruimte hierbij optellen. 

Image
Samen spullen sjouwen

Hogere startersvrijstelling overdrachtsbelasting

In 2024 is de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting aanzienlijk hoger. Dit betekent dat starters op de woningmarkt minder of zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aankoop van hun eerste woning. Starters die aan de voorwaarden voldoen betalen geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning tot € 510.000,-. Welke voorwaarden dit zijn lees je op de website van de belastingdienst.

Studieschulden hebben minder invloed bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek 

Studieschulden vormden in de afgelopen jaren vaak een obstakel voor veel recent afgestudeerden bij het kopen van een huis. Maar met ingang van 2024 zijn er enkele veranderingen aangebracht om deze situatie te verbeteren. Een van de belangrijkste veranderingen is dat studieschulden minder zwaar worden meegewogen bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag.

Hoogte van de studieschuld 

Voorheen werd er gekeken naar het totale bedrag van de studieschuld bij het berekenen van de hoogte van de hypotheek. Vanaf 2024 wordt er bij het vaststellen van de maximale hypotheek rekening gehouden met het maandelijkse bedrag dat iemand op zijn of haar studieschuld moet aflossen. Heb je een relatief lage maandelijkse aflossing? Dan heeft dit nu minder impact op de maximale hypotheek. Deze verandering maakt het voor veel afgestudeerden mogelijk om een hypotheek te krijgen die beter past bij hun financiële situatie.  

Looptijd van de studieschuld 

Vanaf 2024 weegt alleen de resterende looptijd van de studieschuld tot de oorspronkelijke afbetalingstermijn mee. Hierdoor kun je nu meer lenen.  

Image
Man in de bouwmarkt

Wist je dat...

er stimuleringsmaatregelen voor nieuwbouwprojecten worden geïntroduceerd om het tekort aan woningen aan te pakken? Zo worden er bijvoorbeeld verschillende subsidies beschikbaar gesteld. Om deze veranderingen optimaal te benutten, raden we je aan om goed geïnformeerd te blijven en advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste hypotheek die past bij jouw persoonlijke situatie.

Hypotheekadvies