Rentemiddeling

Wij bieden geen rentemiddeling aan. De regelgeving rondom rentemiddeling is sinds 2019 aangepast. Nu kunnen we ons rentemiddelingsbeleid aanpassen, maar dan worden onze hypotheken duurder. En dat willen we niet. Daarom bieden wij geen rentemiddeling meer aan.
Image
Man op tablet

Toch je hypotheekrente aanpassen?

Wanneer de hypotheekrente in de markt daalt, kan het aantrekkelijk zijn om de rente van je hypotheek aan te passen. Een lagere hypotheekrente betekent meestal ook lagere maandlasten. Je kan de hypotheekrente aan het einde van de rentevaste periode wijzigen. In veel gevallen is het ook mogelijk om dit tijdens de looptijd te doen. Dit heet ‘tussentijds wijzigen’.

Bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende manieren om zelf je contractrente aan te passen
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je rente om te zetten naar de marktrente. Op onze pagina 'je hypotheek aanpassen' vind je alle opties op een rij. Een wijziging aan je hypotheek kan financiële gevolgen hebben. Vraag je adviseur om je te helpen een bewuste keuze te maken. Kijk op onze pagina 'Hypotheekadvies' voor meer informatie. 

Als je recht hebt op een lagere rente doordat je in een andere tariefklasse komt, passen wij dit automatisch voor je aan
Los je maandelijks of eenmalig (extra) af op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je in een lagere tariefklasse komt te vallen. Als je hierdoor recht hebt op een lagere rente, passen wij de rente automatisch voor je aan. Je kunt dit ook zelf versnellen door extra af te lossen op je hypotheek. Hoe dit allemaal precies werkt vind je terug op onze pagina 'Tariefklassen en je hypotheek'. 
 

 

 

Je kunt je rente openbreken
De kans is groot dat wij hiervoor omzettingskosten in rekening brengen. Je adviseur helpt je met de vraag of het omzetten van de hypotheekrente voordelig voor je is. Omzetten kan voordelig zijn als je de omzettingskosten tijdens de looptijd weer terugverdient. Houd er ook rekening mee dat je voldoende eigen middelen nodig hebt om de kosten (in één keer) te betalen.

In 
Mijn Aegon vind je een indicatie van de omzettingskosten 

Deze vind je door in het hypotheekoverzicht te kiezen voor 'Meer regelen'. Vervolgens kies je onder het kopje 'Rente' voor 'Omzetten naar marktrente'. Je ziet hier een indicatie van de omzettingskosten. 

Je regelt een aanvraag voor omzetting naar marktrente via je adviseur
Wij kunnen jouw financiële situatie niet beoordelen. Het openbreken van je rente is een complexe wijziging. Zo kunnen er bijvoorbeeld fiscale consequenties zitten aan een lagere rente. 
Van een variabele rente naar een vaste rente
Wil je je variabele rente vastzetten? Dan kan dat kosteloos. Wij houden het rentebericht aan dat geldt op de dag dat wij je verzoek ontvangen. Een renteaanbod vraag je gemakkelijk zelf aan:
  • Stap 1: selecteer op de pagina 'Productoverzicht' je hypotheek;
  • Stap 2: onder 'Zelf regelen' kies je voor 'Meer regelen';  
  • Stap 3: vervolgens kies je onder 'Rente' voor 'Variabele rente vastzetten';
  • Stap 4: je kiest voor 'Renteaanbod aanvragen';
  • Stap 5: je vult alle velden in en vraagt een renteaanbod bij ons aan.
Ben je akkoord met het renteaanbod? Je kunt deze uploaden door bovenstaande stappen opnieuw door te lopen, alleen kies je dan bij Stap 4 voor 'Een ondertekende akkoordverklaring terugsturen'. 

Van een vaste rente naar variabele rente
Via 
je adviseur kan je een voorstel aanvragen. Een Spaar- en Bankspaarhypotheek en Levensloop Hypotheek kun je niet omzetten naar een variabele rente. Is de huidige marktrente lager dan de rente die je nu betaalt? Dan brengen we omzettingskosten in rekening. Een indicatie van deze omzettingskosten kan je in Mijn Aegon terugvinden via ‘Rente aanpassen’.

 
Je mag elk jaar tot 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag van elk leningdeel kostenvrij aflossen
Dit is het bedrag dat je kosteloos kunt aflossen en noemen we ook wel je ‘vergoedingsvrije ruimte’. Valt je aflossing binnen je vergoedingsvrije ruimte? Dan hoef je geen aflossingskosten te betalen. Hoeveel je nog kosteloos kunt aflossen vind je terug in Mijn Aegon door onder 'Zelf regelen' te kiezen voor 'Extra aflossen'.

We kennen daarnaast ook een aantal vrijgestelde situaties
Je hoef dan geen aflossingskosten te betalen. De meest voorkomende zijn:
  • Als je aflost op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
  • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
  • Als je aflost omdat je woning is verkocht.

Wil je aflossen op een aflossingsvrij leningdeel?
Dan mag je de (nog niet gebruikte) vergoedingsvrije ruimte van alle actieve leningdelen samen hiervoor gebruiken.  

Lees alle informatie over Extra aflossen op je hypotheek.

We checken maandelijks of je recht hebt op een lager rentetarief
Dit doen we op basis van de woningwaarde die bij ons bekend is. Als je hypotheek in een lagere tariefklasse komt, verlagen wij de rente voor je. Heb je een (Bank)Spaarhypotheek of een Levensloop hypotheek? Dan is het niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De premie of inleg van de gekoppelde polis/rekening gaat hierdoor namelijk omhoog. In dit geval sturen wij je een rentevoorstel. Je kunt dan zelf (of in overleg met je adviseur) kiezen of je de rente wel of niet wilt verlagen. 

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. De verhouding tussen je lening en de marktwaarde van je woning heeft geen invloed op je rente. 

In Mijn Aegon zie je in welke tariefklasse je valt
Hiervoor klik je op je hypotheek onder 'Productoverzicht' om naar je hypotheekoverzicht te gaan. Hier selecteer je je hypotheek nogmaals. In dit overzicht kies je voor 'Tariefklasse'. Hier zie je ook gelijk op basis van welke woningwaarde wij je tariefklasse berekenen. En welke acties je zelf kunt ondernemen om je tariefklasse te verlagen. 

Is de waarde van je woning gestegen?
Kies voor 'Woningwaarde doorgeven' onder 'Zelf regelen' in Mijn Aegon om dit aan ons door te geven. 

Alle informatie over tariefklasse vind je op onze pagina 'Tariefklassen, en je hypotheek'.