Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hypotheek aanvragen? Denk aan je private-leasecontract!

Blog Hypotheek Hypotheek aanvragen? Denk aan je private-leasecontract!
25-11-2021

Je zou door de gekte op de huizenmarkt bijna een andere explosieve trend over het hoofd zien: private-autoleasecontracten. Volgens de brancheorganisatie van autoleasemaatschappijen, VNA, rijden er eind 2021 meer dan 500.000 private-leaseauto’s rond. Ter vergelijking: eind 2018 waren dit er nog maar 150.000. Private-lease is dus hot. Maar wat heeft dit met je hypotheek te maken? We leggen het uit…

Door private-lease kan je minder lenen

Dat dus. Het is mooi dat je via een leaseconstructie alle kosten van je auto maandelijks kunt betalen. Geen gedoe met losse potjes voor dingen zoals afschrijving, wegenbelasting, verzekering en het onderhoud. Maar het leasen van iets is een indirecte consumptieve lening. Je betaalt maandelijks een bedrag aan huur en rente. Met het grote verschil dat je aan het einde van de leaseperiode geen eigenaar van – in dit geval - de auto wordt. Van het totale leasebedrag wordt momenteel 65% als lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. En dat kan heel wat euro’s uitmaken…

BKR-registratie nadelig? Juist niet!

Bij het horen van de woorden ‘BKR-registratie’ denken veel mensen dat dit foute boel is. Maar het kan ook in je voordeel werken: heb je geen betalingsachterstanden? Dan heb je juist een bewijs van goed financieel gedrag. Een BKR-registratie is geen blok aan je been maar een voorzorgsmaatregel die voorkomt dat je in de financiële problemen raakt. Zo’n 11 miljoen Nederlanders staan momenteel in het BKR-systeem. Met leningen zoals hypotheken en private-autoleasecontracten. Maar ook met bijvoorbeeld een creditcard of mobiele telefoon waar een abonnement bij zit. 

Rij jezelf niet in de vingers

Nu zal een telefoonabonnement niet zo’n deuk in je toekomstige hypotheek slaan. Maar een private-leasecontract zorgt ervoor dat je tientallen duizenden euro’s minder hypotheek kunt krijgen. Logisch. Want hoe meer financiële verplichtingen je hebt. Hoe minder er overblijft om je hypotheek te kunnen betalen. Welke impact een private-leasecontract kan hebben, zie je in het rekenvoorbeeld hieronder.

Rekenvoorbeeld

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van respectievelijk €50.000 en 
€30.000 per jaar. Gebaseerd op de normen van 2021 en met een rente van 1,25%, kunnen ze een maximale hypotheek krijgen van €440.108.

Ze hebben een private-lease-auto met een contract van 5 jaar. Ze betalen hiervoor €379 per maand. Het BKR registreert 65% van het totale leasebedrag. 
De berekening is: € 379 x 60 maanden x 65% = € 14.781 als geregistreerd leenbedrag. Dit bedrag leidt tot een lagere maximale woonlast*. 

Lagere woonlast = minder lenen. Met als resultaat een daling van hun maximale hypotheekbedrag naar €351.411. Dat is een verschil van €88.697.

*De maximale woonlast wordt elk jaar door het NIBUD bepaald. Het geeft aan welk percentage van iemands inkomen aan woonlasten besteed mag worden. Alle hypotheekverstrekkers gebruiken dit percentage om uit te rekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.
 

Wil je private-leasen en een huis kopen? 

Je kunt het uiteindelijk geregistreerde leasebedrag verminderen door vast een deel vooruit te betalen. Maar ja, dit kan ook de inleg van je hypotheek zijn. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Keuzes, keuzes… Heb je al een private-leaseconstructie en wil je op huizenjacht? Dan kan je het contract eventueel voortijdig laten beëindigen. Nadeel is dat je hier vaak een heftige opzegvergoeding voor moet betalen. Heb je al een koopwoning en wil je graag een auto leasen? Dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Het is wel verstandig om vooraf te checken of je je maandlasten kunt blijven betalen. 

Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt…

Maar het huilt toch een stuk prettiger in een geïsoleerde 2-onder-1-kap dan in je Kia EV6. Bedenk goed waar je prioriteiten liggen als je een private-leasecontract wilt afsluiten. 
 

Denk jij ook aan verduurzamen, verhuizen of verbouwen?

Door nú slimme keuzes te maken, creëer je mogelijkheden voor later. Of het nu gaat om je hypotheek, verzekeringen of het verduurzamen van je huis. Bij het realiseren van grote woonplannen helpt Aegon je om vooruit te denken. Kijk voor meer informatie en tips op aegon.nl/vooruitdenken

Verhuizen

Een nieuw huis kopen?

Nieuw huis op het oog? Dat betekent dat er misschien spannende tijden gaan komen. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Graag denken we met je mee vooruit als het gaat om een nieuw huis kopen.

Alles over verhuizen
 

Lonneke van Oostveen
Lonneke van Oostveen,
Communicatiespecialist Hypotheken
Hypotheekzaken zijn ingewikkeld. Niemand gaat voor de lol een artikel over bereidstellingsprovisie lezen. Dat kan anders! Als communicatiespecialist duik ik met plezier in droge financiële informatie en vertaal dit naar leuke en vooral begrijpelijke teksten. (FYI: het is een provisie voor het verlengen van je offerte)