Pensioen

Een pensioentekort. Wat is dat eigenlijk?

Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of ze een pensioentekort hebben. We leggen daarom graag uit wat een pensioentekort is en wanneer het kan ontstaan.
Image
een pensioentekort

Wat is een pensioentekort?

U heeft een pensioentekort als u na uw pensionering minder te besteden heeft dan nu. U moet dan dus bezuinigen. Terwijl u misschien na uw pensionering extra leuke dingen wilt doen!

Zo ontstaat een pensioentekort

Als u uw hele leven bij één werkgever werkt, dan houdt uw pensioen gelijke tred met uw inkomen. Hoeveel pensioen u opbouwt is immers bijna altijd afhankelijk van uw salaris. Krijgt u salarisverhoging? Dan gaat u automatisch meer pensioen opbouwen. Maar als u van baan wisselt, dan veranderen de regels van pensioen. En heeft u de kans op een pensioentekort.

Een tekort ontstaat niet alleen bij een nieuwe baan

Het vervelende van een pensioentekort is dat het soms lastig te voorspellen is. Er zijn mensen die een huis kopen voor hun oude dag. Maar wat als de huizenprijs plots zakt? Anderen beleggen in aandelen om een extra bedrag op te bouwen voor later. Maar stel dat de beurskoersen flink zakken? Of u werkt misschien tegenwoordig als zzp’er en u bouwt helemaal geen pensioen op. Het zijn maar een paar voorbeelden die ook kunnen leiden tot een pensioentekort.

Hoeveel geld heeft u later nodig?

U heeft een pensioentekort als u na uw pensionering niet meer zo kunt leven als u wilt. Dan gaat het dus over het pensioen dat u opbouwt, maar ook over het geld dat u nodig heeft. Dat klinkt zo simpel, maar toch is het waar. Als u na uw 67ste alleen wilt vissen, heeft u niet veel geld nodig. Dus heeft u niet snel een pensioentekort. Wat wilt u later gaan doen? En hoeveel geld heeft u daarvoor nodig?

Maak een lijst met wat u heeft en wat u wilt

Om inzicht te krijgen in uw situatie, raden we u aan om een lijst te maken met wat u wilt doen, en wat voor inkomen u daarbij nodig denkt te hebben. Het is ook nog eens superleuk om te doen; lekker fantaseren over alles wat u nog wilt doen in het leven. En omdat u na uw pensionering minder belasting hoeft te betalen, geldt: als u ongeveer wilt blijven leven zoals nu, dan heeft u 70% van uw huidige inkomen nodig.

Bereken zelf of u een pensioentekort heeft

Op Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u bekijken hoe hoog het inkomen is dat u ongeveer krijgt als u met pensioen gaat. U vindt er alle pensioenen die u heeft. En de AOW die u straks krijgt. Als dat bijelkaar opgeteld ongeveer 70% is van wat u nu verdient, dan heeft u geen pensioentekort. Dan kunt u later blijven leven zoals u nu doet. Heeft u minder? Dan kan het slim zijn om extra geld opzij te leggen.

Meer weten extra sparen? We helpen u graag

Heeft u een pensioentekort of twijfelt u daarover? Of wilt u gewoon eens met iemand uw financiële situatie bespreken? Aegon geeft u graag advies. We doorlopen graag met u uw mogelijkheden.