Extra aflossen

Heb je spaargeld over of bijvoorbeeld een erfenis of schenking gekregen? Verlaag dan je openstaande lening door een gedeelte van je hypotheek terug te betalen. Extra aflossen noemen we dat.

Extra aflossen in Mijn Aegon

In deze video leggen we je uit hoe je extra kunt aflossen op je hypotheek.

Check het effect van een (extra) aflossing op je maandlasten in Mijn Aegon. Ziet het er goed uit? Dan kan je de extra aflossing direct zelf regelen. Je betaalt gemakkelijk via iDeal.

Ga naar Mijn Aegon

Wat past bij jou?

Ik wil mijn lening versneld aflossen

Helemaal geen lening is een mooi idee. Is extra aflossen geen optie? Dan heb je misschien iets aan deze alternatieven:

Ik verwacht dat mijn inkomsten dalen

Extra aflossen is vaak niet de beste keuze als je inkomsten gaan dalen. Een buffer voor noodgevallen opbouwen is ook belangrijk. Bespreek je situatie met een adviseur of kijk ook eens naar de deze alternatieven:

 

Wat kan ik met de huidige lage spaarrente

Extra aflossen kan een goede manier om meer uit je spaargeld te halen. Toch zijn er soms betere opties zoals deze alternatieven:

  • Stort extra premie in de polis of (bank)spaarrekening die is gekoppeld aan je hypotheek. Dit levert meer op dan extra aflossen.
  • Zet je geld vast op een depositorekening en profiteer van hogere rente.
  • Investeer je geld in een beleggingsfonds. Lees meer over de risico’s van beleggen.
  • Profiteer van belastingvoordeel en zet je geld opzij als aanvulling op je pensioen.

Ik heb een schenking of financiële meevaller gekregen

Het kan een goed idee zijn om je lening versneld af te lossen. In veel gevallen verlaag je hiermee ook je maandelijkse lasten en hou je meer over. Deze opties zijn ook het overwegen waard:

  • Stort extra premie in je spaarverzekering of bankspaarrekening die aan je hypotheek gekoppeld is. Dit levert soms meer op. Overleg dit wel altijd met je adviseur in verband met mogelijke fiscale gevolgen.
  • Zet je aflossingsvrije leningdeel om naar een annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek. Je lost dan elke maand een deel af. Dit verkleint het risico op een restschuld.
  • Verkort de looptijd van je lening. Dit kan bij annuïtaire of lineaire leningdelen.

Wil je eerder met pensioen? Investeer dan in een inkomensvoorziening voor later.

Waarom zou ik extra aflossen?

Bij een financiële meevaller denken mensen vaak gelijk aan leuke dingen doen of spullen kopen. Geld op je spaarrekening zetten levert op dit moment toch weinig op. Heb je er daarom wel eens over nagedacht om in je woonlasten te investeren? Niet zo leuk als een nieuwe televisie, maar je verlaagt wel je openstaande schuld. En dat is dan wel weer leuk! Een frisse vooruitziende blik kan je hierbij helpen. Bekijk eens wat je op lange termijn met dat extra geld kunt doen.

Voor- en nadelen van extra aflossen

Extra aflossen hoeft niet altijd de beste keus te zijn. Bekijk daarom goed of het voor jouw persoonlijke situatie interessant en verstandig is. We helpen je graag. Daarom hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Bij een lagere hypotheek betaal je minder maandlasten.
  • Je betaalt mogelijk een lagere rente, omdat je hypotheek in een andere tariefklasse valt.
  • Je hebt kans op minder vermogensrendementsheffing.
  •  Je hebt minder kans op restschuld.
  • Je hebt belastingvoordeel als je rentelasten lager worden dan je eigenwoningforfait.

Nadelen

  • Je betaalt aflossingskosten als je meer aflost dan is toegestaan.
  • Bij verhuizen kans op een grotere eigenwoningreserve.
  • Je ontvangt minder hypotheekrenteaftrek.
  • Je hebt mogelijk geen recht meer op toeslagen of ontvangt lagere toeslagen.
  • Je kan het afgeloste deel niet meer aflossingsvrij bijlenen.
  •  Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan zijn er mogelijk fiscaal nadelige gevolgen.

Wat kost extra aflossen?

Je kunt jaarlijks 10% van elk leningdeel kosteloos aflossen. Dit noemen we de vergoedingsvrije ruimte. Wil je meer aflossen, dan kán het zijn dat je hier aflossingskosten over moet betalen. Wat in jouw geval van toepassing is, lees je in de voorwaarden die je hebt ontvangen bij het afsluiten van je hypotheek. Je vindt deze informatie ook in Mijn Aegon.

Er zijn ook situaties waarin je geen aflossingskosten hoeft te betalen. Bijvoorbeeld als je aflost op:

  • De einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
  • Een leningdeel met variabele rente;
  • Het moment dat je je woning verkoopt;

Lees meer over kosten bij extra aflossen

Voorwaarden enzo

  • Per keer kan je op één leningdeel tegelijk aflossen. Je bepaalt zelf op welk leningdeel. Een adviseur kan je helpen bij de beste keuze.
  • Je lost per keer minimaal € 100,- af. En dat mag zo vaak als je wilt.
  • De vergoedingsvrije ruimte bepalen we op basis van de algemene voorwaarden die op jouw situatie van toepassing zijn. Als je meer aflost dan de vergoedingsvrije ruimte dan zijn er mogelijk kosten aan verbonden. Informatie hierover kun je vinden in Mijn Aegon. Een eerdere aflossing of omzetting naar marktrente verlaagt je resterende vergoedingsvrije ruimte van het jaar waarin je aflost.
  • In sommige gevallen betaal je aflossingskosten. Er zijn situaties waarin je deze niet hoeft te betalen. Lees meer over extra aflossen met of zonder aflossingskosten.
  • Als je aflost op een aflossingsvrij leningdeel, mag je dat doen op de opgetelde vergoedingsvrije ruimte van alle actieve leningdelen samen. Op jouw aflossingsvrije leningdeel kan je in verhouding dus meer aflossen. De gebruikte vergoedingsvrije ruimte kan je later in het jaar dan niet meer gebruiken.
  • Los je af op een aflossingsvrij, annuïtair of lineair leningdeel? En blijf je binnen de vergoedingsvrije ruimte? Dan kan je de aflossing eenvoudig via iDEAL betalen.
  • Wil je aflossen op een andere hypotheekvorm? Dan kan je dit ook regelen via Mijn Aegon, maar niet meteen via iDEAL betalen. Wij beoordelen eerst je aanvraag en sturen je een betaalinstructie. Of wij nemen contact met je op om je aanvraag te bespreken.
  • Wil je meer aflossen dan de vergoedingsvrije ruimte? Dan kan je dit regelen via Mijn Aegon, maar niet meteen betalen via iDEAL. Wij informeren je binnen 10 werkdagen over de hoogte van de aflossingskosten. Via de meegestuurde betaalinstructie kan je de aflossing vervolgens afronden.

 

Download onze algemene voorwaarden

 

Welk gevolg heeft een aflossing voor je hypotheek?

Check het effect van een (extra) aflossing op je maandlasten in Mijn Aegon. Ziet het er goed uit? Dan kan je een extra aflossing direct zelf regelen.

Overweeg je om extra af te lossen?

 Doorloop dan de volgende stappen:

Image
Stap 1 - Log in

Log in

Check je hypotheek in Mijn Aegon en krijg inzicht in je huidige én toekomstige maandlasten.

Image
Stap 2 - Is het wat voor jou?

Is extra aflossen interessant?

Bereken jouw maandlasten in Mijn Aegon of lees de overige bespaartips.

Image
Stap 3 - Direct extra aflossen

Regel je extra aflossing direct

Zie de besparing op je maandlasten en regel zelf je extra aflossing in Mijn Aegon

Image
Stap 4 - betaal via iDeal

Betaal eenvoudig via iDEAL

Gelijk je extra aflossing betalen? Dat kan via iDEAL in Mijn Aegon

Image
Stap 5 - Check je aflossing

Check je aflossing in Mijn Aegon

Het bijgewerkte saldo van je hypotheek is binnen 6 dagen zichtbaar in Mijn Aegon.

Image
Stap 5 - Bekijk je nieuwe maandbedrag

Bekijk je nieuwe maandbedrag

Log in en bekijk je nieuwe maandbedrag in Mijn Aegon.

Goed om te weten

Herkomst van je geld aantonen

Als financiële instelling zijn wij wettelijk verplicht om in sommige gevallen te onderzoeken waar het geld van onze klanten vandaan komt. Het kan zijn dat we om de herkomst van je (extra) aflossing opvragen.

Gebruik niet al je spaargeld voor een extra aflossing

Het is belangrijk om altijd spaargeld te bewaren voor (grote) onverwachte uitgaven. Bereken of je voldoende achter de hand hebt met de Nibud BufferBerekenaar.  

Extra aflossen Spaar- of BankspaarHypotheek

Extra aflossen op een Spaar- of BankspaarHypotheek is bijna nooit verstandig. Weten waarom niet? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.   

Door extra aflossen gaat je hypotheekrenteaftrek omlaag

Als je extra aflost, hoef je minder hypotheekrente te betalen. Hierdoor neemt je hypotheekrenteaftrek ook af. Je maakt dus niet maximaal gebruik van het mogelijke fiscale voordeel als je versneld aflost.

Heb je een bedrag afgelost en wil je dit bedrag weer terug?

Dit is helaas niet mogelijk. Een aflossing is definitief en kan niet terugbetaald worden.

Meer over extra aflossen

Wat kost extra aflossen?

Je kunt jaarlijks 10% van elk leningdeel kosteloos aflossen. Wil je meer aflossen, dan kán het zijn dat je hier aflossingskosten over moet betalen. 

Lees meer over de kosten

Voorwaarden enzo

Wil je graag vooraf de kleine lettertjes lezen? Dat kan. Hier vind je de algemene voorwaarden en andere belangrijke documentatie.

Bekijk de voorwaarden

Veelgestelde vragen

Wil je dit jaar nog extra aflossen? Houd dan rekening met onze deadlines
Om te bepalen in welk fiscaal jaar je aflossing valt kijken wij naar de datum waarop wij het geld van je extra aflossing op onze rekening zien binnenkomen. Is het geld vóór 31 december zichtbaar op onze rekening? Dan valt je extra aflossing in 2023.

Je extra aflossing regel je via Mijn Aegon
In de meeste gevallen kun je het geld van je extra aflossing direct in Mijn Aegon via iDeal naar ons overmaken. Voor de verwerking van sommige aflossingen hebben we iets meer tijd nodig waardoor je ze niet direct via iDeal kunt betalen. Voor deze aflossingen sturen we je een betaalinstructie:

  • Aflossingen boven je vergoedingsvrije ruimte
  • Aflossingen groter dan € 50.000,-

Vraag je deze extra aflossing vóór 8 december 17:00 bij ons aan? Dan garanderen wij je dat je op tijd de betaalinstructie van ons ontvangt, zodat je ervoor kan zorgen dat het geld uiterlijk op 31 december op onze rekening staat. Vraag je de aflossing na 8 december 17:00 aan? Dan doen wij natuurlijk nog steeds ons best om dit vóór het einde van het jaar te verwerken. Maar door de grote drukte aan het einde van het jaar kunnen wij dit alleen niet garanderen. 

Je extra aflossing zie je terug in je maandbedrag
Overgemaakte bedragen tot en met 8 december zie je al terug in je maandbedrag van 1 januari. Heb je het geld overgemaakt ná 8 december? Dan zie je dit pas terug op je notaspecificatie van 1 februari. Het teveel betaalde bedrag aan rente in januari verrekenen we dan natuurlijk automatisch in februari met je.

Meer weten over extra aflossen? Ga naar onze pagina: Extra aflossen op uw hypotheek

 
Je mag elk jaar tot 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag van elk leningdeel kostenvrij aflossen
Dit is het bedrag dat je kosteloos kunt aflossen en noemen we ook wel je ‘vergoedingsvrije ruimte’. Valt je aflossing binnen je vergoedingsvrije ruimte? Dan hoef je geen aflossingskosten te betalen. Hoeveel je nog kosteloos kunt aflossen vind je terug in Mijn Aegon door onder 'Zelf regelen' te kiezen voor 'Extra aflossen'.

We kennen daarnaast ook een aantal vrijgestelde situaties
Je hoef dan geen aflossingskosten te betalen. De meest voorkomende zijn:
  • Als je aflost op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
  • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
  • Als je aflost omdat je woning is verkocht.

Wil je aflossen op een aflossingsvrij leningdeel?
Dan mag je de (nog niet gebruikte) vergoedingsvrije ruimte van alle actieve leningdelen samen hiervoor gebruiken.  

Lees alle informatie over Extra aflossen op je hypotheek.

Je nieuwe maandlast gaat in op de datum dat wij je aflossing ontvangen
Alleen als je een annuïteiten hypotheek heeft gaat je nieuwe maandlast in op de 1e van de maand waarin het geld bij ons is binnengekomen. 

Wanneer je dit merkt in je maandlasten hangt af van wanneer wij je extra aflossing binnenkrijgen
Hebben wij die uiterlijk de 15e van de maand binnen? Dan kunnen we dit voor je eerstvolgende incasso verwerken. Ontvangen we dit na de 16e van de maand? Dan redden we het niet om dit voor de eerstvolgende incasso te verwerken. Natuurlijk verrekenen we direct de volgende maand wat je al hebt betaald. En is je maandbedrag aangepast.

Je saldo in Mijn Aegon werken we binnen 6 werkdagen bij
Je nieuwe maanbedrag is rond de 15e van de maand die hier op volgt zichtbaar. 

We kijken gelijk voor je of je recht hebt op een lagere rente!
Doordat je hypotheekschuld lager wordt, kan het zijn dat je nu ineens in een lagere tariefklasse komt te vallen. We passen de rente dan automatisch voor je aan. Als u een gekoppeld product heeft waarin je waarde opbouwt dan ontvang je eerst een voorstel van ons. Want wij kunnen niet altijd direct bepalen of een lagere rente gunstig voor je is. 
 
Los je een bedrag af?
Dan vragen we je in sommige gevallen om aan te tonen waar het geld vandaan komt. Dit zijn we wettelijk verplicht vanuit de ‘Wet tot voorkoming van witwassen en terrorisme’. Meer info hierover vind je op onze pagina: Waarom willen wij meer van je weten? 
Volledig aflossen kan kosteloos als je je huis hebt verkocht
Je notaris regelt de aflossing van je hypotheek met ons. Wij brengen bij verkoop van de woning geen kosten en geen aflossingskosten bij je in rekening. Twee weken voor passeren ontvangt de notaris van ons de aflosnota. Op basis van deze nota stuurt de notaris je een afrekening. Daarin staat wat je eventueel ontvangt of bij moet betalen.

Als je volledig aflost vanuit eigen middelen of in verband met een oversluiting krijg je meestal te maken met aflossingskosten
Meer informatie over aflossingskosten vind je hier: aflossingskosten. Een verzoek voor volledige aflossing doe je via de optie 'Meer regelen' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon. Je kiest vervolgens onder 'Volledig aflossen' voor 'Definitieve aflosnota aanvragen'. Wij sturen je 4 werkdagen voor aflosdatum een aflosnota. Hierbij krijg je info over het proces, de gevolgen en de afhandeling. Goed om te weten: de vergelijkingsrente kan nog veranderen na het opvragen van de aflosnota. Dit kan invloed hebben op de aflossingskosten. 

De kosten van volledig aflossen en omzetten naar de marktrente zijn gelijk. Een indicatie van deze kosten vind je hier: Omzetten naar marktrente


Heb je een gekoppelde polis waarin je waarde hebt opgebouwd?
Dan willen we graag zo snel mogelijk weten wat hier mee moet gebeuren. 
  • de opgebouwde waarde verrekenen met de huidige in te lossen hypotheek
  • de polis voortzetten bij een nieuwe hypotheek 
  • de polis door laten lopen zonder dat deze gekoppeld is aan een hypotheek
  • de polis uit laten keren (afkopen)* 

*Afkopen kan alleen als je de volledige hypotheekschuld afgelost (bijvoorbeeld door een hoge opbrengst van de verkoop). 
Wij zijn wettelijk verplicht om in bepaalde gevallen de herkomst van je geld op te vragen
Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn wij verplicht om in bepaalde gevallen de herkomst van het geld vast te stellen. Aan de hand van bepaalde risico’s op witwassen en het financieren van terrorisme hebben we een beleid opgesteld. Hierin is (onder andere) bepaald in welke gevallen we dit opvragen. Bijvoorbeeld als je een extra aflossing doet op je hypotheek, een extra storting doet in een levensverzekering, omzet naar marktrente en/of een betalingsachterstand of restschuld voldoet. 

Hiermee achterhalen we wat de bron van het geld is waarmee een betaling aan ons wordt gedaan
Het moet te herleiden zijn hoe je aan het geld komt. Zo kan dit bijvoorbeeld komen uit spaargeld, een schenking, een lening, een (polis)uitkering of een erfenis. Het aantonen van de herkomst doe je gemakkelijk via Mijn Aegon: 
Herkomst geld toelichten. Tijdens het invullen wordt duidelijk welke documenten wij precies van je nodig hebben. Dit verschilt namelijk per situatie. 

Meer info hierover vind je op de pagina: Waarom willen wij meer van je weten?