Autoschade: claimen of zelf betalen?

Het claimen van een autoschade heeft effect op jouw premie en schadevrije jaren. Bij kleine schades kan het daarom voordeliger zijn de schade zelf te betalen. Benieuwd naar de gevolgen voor de lange termijn? In Mijn Aegon bereken je het effect op jouw premie. Volg de onderstaande stappen:  

 

  • Log in op Mijn Aegon
  • Klik Mijn producten
  • Klik op Aegon Autoverzekering
  • Klik op Al jouw schades
Nog geen Mijn Aegon-account? Maak er dan 1 aan

Schade claimen van invloed op schadevrije jaren

Voor ieder jaar zonder autoschade krijg je een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op jouw autoverzekering. Deze korting kan bij de Aegon Autoverzekering oplopen tot tachtig procent.

Claim je een schade en kunnen wij het schadebedrag niet verhalen? Dan verlies je schadevrije jaren. Per schademelding is dat vijf jaar. Hierdoor daalt jouw korting en stijgt de premie. Lees meer over schadevrije jaren of download Veelgestelde vragen over schadevrije jaren.

Schade claimen van invloed op jouw premie

Het opnieuw opbouwen van korting op jouw autoverzekering kost meerdere jaren. Dit kan oplopen tot honderden euro’s verschil in premie. Neem je het schadebedrag voor eigen rekening? Dan behoud je de korting. Een rekenvoorbeeld:

Bart heeft zijn auto WA-Allrisk verzekerd. Hij staat op trede 14 met een korting van 71% en betaalt een premie van €1.000 per jaar. Tijdens het inparkeren raakt Bart een paaltje. De schade is €450. Er is geen tegenpartij, dus de verzekeraar kan de schade niet verhalen. Voor Bart is het voordeliger om het schadebedrag voor eigen rekening te nemen. Hij verliest bij het claimen vijf schadevrije jaren. Dat is een verschil van €483 aan premie in het eerste jaar. In drie jaar betaalt Bart €1.310 meer.

Zonder schade
Met schade

Jaar

Trede en korting

Premie

Trede en korting

Premie

Verschil

0 (huidig)

14 (71%)

€ 1.000,-

14 (71%)

€ 1.000,-

1

15 (73%)

€ 931

9 (59%)

€ 1.414,-

€ 483,-

2

16 (75%)

€ 862

10 (62%)

€ 1.310,-

€ 448,-

3

17 (76%)

€ 828

11 (65%)

€ 1.207,-

€ 379,-

Totaal

€ 3.621

€ 4.931,-

€ 1.310,-

Als het schadebedrag minder bedraagt dan het effect op jouw premie, dan is het vaak beter om geen aanspraak op jouw autoverzekering te maken. Dit kan op de lange termijn veel geld schelen. Bereken daarom, voordat je beslist, eerst het effect op jouw premie in Mijn Aegon.

 

Bedenktijd na het claimen van schade

Als een schade al door ons is uitgekeerd kan je er alsnog voor kiezen om de schade voor eigen rekening te nemen. Je betaalt het uitgekeerde schadebedrag terug en voorkomt een hogere premie. Dit kan tot een jaar na jouw schademelding. Neem voor meer informatie contact op met jouw adviseur.