Oorlog en je schadeverzekeringen

Heb je een reis geboekt naar Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland? Of een van de buurlanden? Dan vraag je je misschien af wat er gebeurt als je reis niet doorgaat. Bijvoorbeeld wat er wel en niet verzekerd is. Op deze pagina hebben we veelgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. En heb je nog andere vragen? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.

Image
oekraïne en je verzekeringen

Ben je op dit moment in Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland?

Registreer je dan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weten zij dat je in het land bent en blijf je op de hoogte van de laatste informatie.

Doorlopende reisverzekering

Voor vertrek

Je bent niet verzekerd voor het annuleren van jouw reis. Dat komt omdat Rusland en Oekraïne met elkaar in oorlog zijn. Wit-Rusland is hier ook bij betrokken. Wij bieden geen dekking voor schade als gevolg van oorlog (molest). Misschien kan je reisorganisatie wel iets voor je doen. Neem hiervoor met hen contact op. Is dit niet het geval? Dan kun je misschien een beroep doen op het Calamiteitenfonds.
 
We kunnen ons voorstellen dat je nu liever niet op reis gaat naar een buurland. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie. Misschien is het mogelijk om je reis om te boeken. Wij vergoeden dit niet vanuit de reisverzekering. 
We kunnen ons voorstellen dat je nu liever niet op reis gaat. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie. Misschien is het mogelijk om je reis om te boeken. Wij vergoeden dit niet vanuit de reisverzekering. 
Het kan zijn dat dit gevolgen heeft voor jouw reis. Neem in dit geval contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. 
Onze belangrijkste tip: annuleer je reis niet direct zelf maar volg ons stappenplan.
Wij vergoeden dit niet van uit de reisverzekering. Als de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) kan je via hen jouw schade claimen. Heb je een vliegticket los geboekt? Dan val dit niet onder de garantieregeling van SGR.

Onderweg en op reis

Registreer je bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weten zij dat je in het land bent en blijf je op de hoogte van de laatste informatie. We raden je aan de adviezen te volgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanwege de oorlog in deze landen is het voor ons niet mogelijk om je terug te halen naar Nederland. Wij kunnen je daarom helaas niet helpen. 

 
Wij kunnen ons voorstellen dat je graag naar huis wilt. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie. Via Nederland wereldwijd vind je meer informatie voor toeristen in het buitenland. Wij vergoeden dit niet vanuit de reisverzekering. 

Inboedel- en Recreatie- of 2e woningverzekering

Dit is afhankelijk van de situatie. Wij helpen je hier graag bij. Neem hiervoor contact op met je adviseur. De contactgegevens van je adviseur kun je vinden op je polisblad. Heb je geen adviseur? Neem dan contact op met ons. 

Goed om te weten:
Vraag ook aan je hypotheekverstrekker, verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE) of tijdelijke opvang van vluchtelingen is toegestaan. Het kan namelijk zijn dat dit niet zo is. Dit staat mogelijk ook in de voorwaarden van je hypotheek of in het reglement van je verhuurder of de VvE. Als schadeverzekeraar spelen wij hierin geen rol. Heb je een hypotheek bij Aegon? Zie dan de veelgestelde vraag Mag ik vluchtelingen opvangen in een huis met een Aegon-hypotheek?.

Autoverzekering

Je bent niet verzekerd voor schade veroorzaakt door of in verband met oorlog (molest). Dit geldt voor al onze autoverzekeringen. Door de oorlog in Oekraïne is het voor ons niet mogelijk om ter plaatse hulp te bieden. 

Rechtsbijstandverzekering (Flex)

Neem hiervoor contact op met ARAG. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. ARAG is van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 tot 17:30 te bereiken op telefoonnummer: 033 4342 200. Of via www.arag.nl
 

Gaat je reis niet door?

Annuleer je reis dan niet direct zelf. Maar wat doe je dan wel? We helpen je op weg met deze 3 stappen