Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Bouwdepot in 2020? Hypotheekexpert Henk geeft 5 belastingtips

Blog Vooruitdenken Bouwdepot in 2020? Hypotheekexpert Henk geeft 5 belastingtips
15-02-2021

Zonnepanelen op je dak, een oud huis renoveren of een aanbouw. Steeds meer mensen sluiten om die óf andere redenen een bouw- of energiedepot af. Deed jij dat vorig jaar? Dan heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte over 2020. Henk Jongman, financieel planner en kwaliteitscoach bij Aegon, geeft 5 tips waarmee jij je voordeel kunt doen bij je aangifte. 

Even beginnen bij het begin. Wat is het verschil tussen een bouw- en energiedepot?

“Als je een huis (ver)bouwt, kun je dat via je hypotheek financieren. Het geld voor de (ver)bouw(ing) wordt niet op je rekening gestort, maar komt in een speciaal potje: een bouw- of energiedepot. Maak je bouwkosten? Dan kun je die declareren. Vervolgens wordt vanuit het depot het bedrag op je rekening gestort óf je aannemer betaald. Hierbij is een bouwdepot bedoeld voor het renoveren of (ver)bouwen van een huis. Een energiedepot is voor energiebesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen of isolatie.” 

Bouw- en energiedepots worden steeds vaker afgesloten. Hoe komt dat?

“Dit heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen is er krapte op de woningmarkt. Hierdoor is een huis kopen niet makkelijk en kiezen mensen vaker voor het verbouwen van hun huis. Bovendien staan in vergelijking met een aantal jaar geleden veel minder huizen onder water. Dit betekent dat de hypotheekschuld lager is dan de woningwaarde. Het afsluiten van een bouw- of energiedepot is daardoor makkelijker. Tot slot willen mensen steeds vaker energiebesparende voorzieningen treffen. Aan de ene kant om bij te dragen aan een duurzamere wereld, aan de andere kant omdat ze op lange termijn die investering terugverdienen.”

En hoe zit het met de gevolgen voor je belastingaangifte?

“Als je een bouw- of energiedepot afsluit, mag je in je belastingaangifte een aantal kosten aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting. Kosten die je eenmalig mag aftrekken zijn:

  • de advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur;
  • de notariskosten voor de hypotheekakte;
  • de taxatiekosten voor het krijgen van de lening;
  • de kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

 

Daarnaast mag je ieder jaar je hypotheekrente aftrekken. Dit is inclusief de rente over het gebruikte geld uit je bouw- of energiedepot. Maar let op: over het geld dat nog ín je bouw- of energiedepot zit, krijg je juist rente. Dit noemen we een rentevergoeding. Die vergoeding moet je in je belastingaangifte aftrekken van de hypotheekrente die je opgeeft.”

Hoe hoog is die rentevergoeding?

“Dat hangt af van je hypotheek. Hypotheken kunnen uit één deel en meerdere delen bestaan. Heb je een hypotheek met één deel? Dan is de rentevergoeding van je bouw- of energiedepot gelijk aan je hypotheekrente. Met andere woorden: als je hypotheekrente 2% is, is je rentevergoeding van je depot ook 2%. Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Dan geldt voor elk deel vaak een verschillende hypotheekrente. De rentevergoeding van je bouw- of energiedepot berekenen we dan aan de hand van een gewogen gemiddelde van de verschillende hypotheekrentes.”

Hoelang kun je een bouw- of energiedepot eigenlijk gebruiken?

“Een bouw- of energiedepot heffen wij op zodra de afbouw, verbouw of het onderhoud van de woning klaar is of na de maximale looptijd van twee jaar. De fiscale aftrek van een depot stopt na twee jaar. Ook geldt dat bij een annuïtaire en lineaire hypotheek, direct moet worden afgelost. De klant mag de rente voor het bouwdepot gedurende twee jaar aftrekken. De termijn begint op de ingangsdatum van de hypotheek. Na twee jaar is het (restant) van de (depot) lening een schuld in box 3. De betaalde rente over dat deel van de schuld is vanaf dat moment niet meer aftrekbaar. Op het moment dat de klant de lening gebruikt voor onderhoud of verbouwing, is de rente over dat deel van de lening weer wel aftrekbaar.”

Heb je nog tips voor huiseigenaren die binnenkort belastingaangifte moeten doen?

“Naast de aftrekposten die ik al noemde, zijn er vaak nog meer kosten die je mag aftrekken. Op de website van de Belastingdienst vind je hiervan een overzicht. Verder raad ik aan om op je voorlopige aanslag van 2021 de hypotheekrenteaftrek goed te controleren. Vooral als je vorig jaar een huis kocht, verbouwde of je hypotheek aanpaste. Zie je dat je voorlopige aanslag niet klopt? Of moet je iets aanvullen? Dat kan eenvoudig op de website van de Belastingdienst. Enne: kom je er niet uit? Dan ben je niet de enige! Hypotheekproducten en je belastingaangifte kunnen best ingewikkeld zijn. Bij twijfel is het daarom slim om je goed te laten informeren, bijvoorbeeld door een hypotheek- of belastingadviseur.” 

laptop verzekeren

Checklist belastingaangifte

Alle papieren bij de hand voor je belastingaangifte? We helpen je met onze handige checklist!

Download de checklist

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk! 
Is het mogelijk om vanuit het bouwdepot een bedrag over hevelen naar het energiedepot? Dit ivm meerkosten van de energiemaatregelen
Beste P.J. Hofstee, Dit is mogelijk. Maar... alleen van bouwdepot naar energiedepot en nooit andersom. Dit omdat we voor het energiedepot immers ook een offerte opvragen voor de werkzaamheden en er dus eigenlijk nooit echt sprake is van een overschot. Meer hierover lees je op: https://www.aegon.nl/particulier/klantenservice/veelgestelde-vragen/kan-ik-mijn-bouwdepot-energiedepot-wijzigen-verlengen-be%C3%ABindigen Groetjes Leonie