5 vragen over je opstalverzekering

Sommigen noemen het een opstalverzekering, anderen een woonhuisverzekering. Als je ‘m hebt: waar ben je dan precies voor verzekerd? Vallen je inbouwkeuken, parketvloer en je Amerikaanse koelkast bijvoorbeeld onder de opstal- óf inboedelverzekering? En maakt het uit of de schade ontstaat door eigen schuld? We vragen het aan Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon.

Image
Woonhuisverzekering Aegon

1. Belangrijkste vraag: waar ben je voor verzekerd met een opstalverzekering?

Richard: “Met een opstalverzekering verzeker je je koophuis. Bijvoorbeeld voor brand-, storm- en waterschade. Dus schade áán je huis. Bij veel verzekeraars vallen je schuur, garage en andere bijgebouwen tot bepaalde afmetingen ook onder de opstalverzekering. Heb je woningschade? Dan kost het al snel veel geld. Vooral brand kan veel impact hebben: financieel én emotioneel. Soms moet je bijvoorbeeld tijdelijk ergens anders wonen. Ook die kosten krijg je vaak vergoed met een opstalverzekering . Je kunt kiezen tussen dekkingen: jij bepaalt wat je verzekert en het beste bij je past.”

2. Is zo’n woonhuisverzekering verplicht?

“Wettelijk gezien niet. Maar veel hypotheekverstrekkers eisen vaak een opstalverzekering . Zij willen zekerheid voor hun onderpand: en die krijgen ze eerder van een verzekeraar dan van een persoon. Bij een appartement zit het anders. Een appartementencomplex moet een Vereniging van Eigenaars (VvE) hebben. En in de regel sluit een VvE een gezamenlijke opstalverzekering af. Heb je een huurhuis? Dan heb je geen opstalverzekering nodig. Dat regelt je verhuurder.”

3. Wat is het verschil met een inboedelverzekering?

“Die vraag krijg ik vaker! Twijfel je? Kijk dan of het vastzit aan de woning. In de verzekeringswereld noemen we dit ‘aard- en nagelvast’. Zit iets aard- en nagelvast aan je huis? Dan valt het onder de opstalverzekering. Zoals: dakpannen, een ingebouwde koelkast, zonnepanelen, keuken en deurkozijnen. Gaat het om spullen ín je huis: die je kunt oppakken en meenemen? Dan valt het onder je inboedelverzekering. Denk aan je televisie, bank, losse koelkast, kleding en een postzegelverzameling.”

Handig om te onthouden

  • Ingebouwde koelkast = woonhuisverzekering
  • Losse koelkast = inboedelverzekering

4. Bij een woonhuisverzekering is er vaak ook sprake van garantie tegen onderverzekering. Wat betekent dat? 

“Als blijkt dat een klant onderverzekerd is, dan krijgt hij/zij slechts een deel van het schadebedrag terug. Dat is natuurlijk erg vervelend. Bij garantie tegen onderverzekering garanderen we bij Aegon dat bij een schade het werkelijke schadebedrag zal worden vergoed. Ook als het verzekerde bedrag lager is dan de werkelijke waarde. Uiteraard moet de gebeurtenis wel onder je dekking vallen. Bij onze nieuwe Opstal- en Inboedelverzekering Flex heb je standaard garantie tegen onderverzekering. Klanten met een ‘oude’ woonhuisverzekering hebben deze garantie als ze bij het afsluiten een herbouwwaarde- of inboedelwaardemeter hebben ingevuld. Ook zij krijgen dan alsnog de daadwerkelijke schade vergoed." 

5. Heb je een gouden tip over de dekking?

“Ik heb er zelfs twee:

  1. Zorg dat je jouw opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar hebt. Dan sluiten deze het beste op elkaar aan. Zo voorkom je dubbele verzekeringen óf gaten.
  2. Maak een bewuste keuze waar je jezelf voor wilt verzekeren. Bij Aegon kan je kiezen tussen de basis- en royaaldekking. Een belangrijk verschil is dat je met Royaal óók verzekerd bent voor schade door eigen schuld. Ongelukjes bijvoorbeeld: je laat iets vallen op een tegel, waardoor deze breekt. Daarnaast kan je aanvullende modules afsluiten. Weeg goed af welke schades je zelf kúnt en wílt betalen. En pas je dekking hierop aan.“
Image
Woonhuisverzekering Aegon

Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon

Wil je meer weten over de inboedelverzekering?

We hebben ook 5 vragen gesteld aan verzekeringsspecialist Richard over de inboedelverzekering

Image
Header vooruitdenken

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt: met onze woonverzekeringen kan je alle kanten op. Ongeacht voor welke woonvorm je kiest. Zodat je fijn en veilig kunt wonen. 

Alles over fijn en veilig wonen
Author Image

Amke Durville

25 November 2019 13:17