5 vragen over je woonhuisverzekering

Sommigen noemen het een woonhuisverzekering, anderen een opstalverzekering. Als je ‘m hebt: waar ben je dan precies voor verzekerd? Vallen je inbouwkeuken, parketvloer en je Amerikaanse koelkast bijvoorbeeld onder de woonhuis- óf inboedelverzekering? En maakt het uit of de schade ontstaat door eigen schuld? We vragen het aan Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon.

Image
Woonhuisverzekering Aegon

1. Belangrijkste vraag: waar ben je voor verzekerd met een woonhuisverzekering?

Richard: “Met een woonhuisverzekering verzeker je je koophuis. Bijvoorbeeld voor brand-, storm- en waterschade. Dus schade áán je huis. Bij veel verzekeraars vallen je schuur, garage en andere bijgebouwen tot bepaalde afmetingen ook onder de woonhuisverzekering. Heb je woningschade? Dan kost het al snel veel geld. Vooral brand kan veel impact hebben: financieel én emotioneel. Soms moet je bijvoorbeeld tijdelijk ergens anders wonen. Ook die kosten krijg je vaak vergoed met een woonhuisverzekering. Je kunt kiezen tussen dekkingen: jij bepaalt wat je verzekert en het beste bij je past.”

2. Is zo’n woonhuisverzekering verplicht?

“Wettelijk gezien niet. Maar veel hypotheekverstrekkers eisen vaak een woonhuisverzekering. Zij willen zekerheid voor hun onderpand: en die krijgen ze eerder van een verzekeraar dan van een persoon. Bij een appartement zit het anders. Een appartementencomplex moet een Vereniging van Eigenaars (VvE) hebben. En in de regel sluit een VvE een gezamenlijke woonhuisverzekering af. Heb je een huurhuis? Dan heb je geen woonhuisverzekering nodig. Dat regelt je verhuurder.”

3. Wat is het verschil met een inboedelverzekering?

“Die vraag krijg ik vaker! Twijfel je? Kijk dan of het vastzit aan de woning. In de verzekeringswereld noemen we dit ‘aard- en nagelvast’. Zit iets aard- en nagelvast aan je huis? Dan valt het onder de woonhuisverzekering. Zoals: dakpannen, een ingebouwde koelkast, zonnepanelen, keuken en deurkozijnen. Gaat het om spullen ín je huis: die je kunt oppakken en meenemen? Dan valt het onder je inboedelverzekering. Denk aan je televisie, bank, losse koelkast, kleding en een postzegelverzameling.”

Handig om te onthouden

  • Ingebouwde koelkast = woonhuisverzekering
  • Losse koelkast = inboedelverzekering

4. Herbouwwaarde, een lastig woord. Wat is het en waar heb je dat voor nodig?

“De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig zou zijn om je huis op precies dezelfde manier opnieuw op te bouwen. Dat geld moet betaald worden als de woning door schade onbewoonbaar is. De waarde zegt dus iets over het risico dat een verzekeraar loopt. En daarom heeft deze ook invloed op de hoogte van de premie. Aegon en veel andere verzekeraars gebruiken een herbouwwaardemeter: een korte vragenlijst om de waarde van je huis in te schatten. Heb je deze ingevuld voor de Aegon Woonhuisverzekering? Dan ben je nooit onderverzekerd. Dat betekent dat je de daadwerkelijke schade vergoed krijgt.”

5. Heb je een gouden tip over de dekking?

“Ik heb er zelfs twee:

  1. Zorg dat je jouw woonhuis- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar hebt. Dan sluiten deze het beste op elkaar aan. Zo voorkom je dubbele verzekeringen óf gaten.
  2. Maak een bewuste keuze waar je jezelf voor wilt verzekeren. Bij Aegon kan je kiezen tussen de basis- en allriskdekking. Een belangrijk verschil is dat je met allrisk óók verzekerd bent voor schade door eigen schuld. Ongelukjes bijvoorbeeld: je laat iets vallen op een tegel, waardoor deze breekt. Daarnaast kan je aanvullende modules afsluiten. Weeg goed af welke schades je zelf kúnt en wílt betalen. En pas je dekking hierop aan.“
Image
Woonhuisverzekering Aegon

Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon

Wil je meer weten over de inboedelverzekering?

We hebben ook 5 vragen gesteld aan verzekeringsspecialist Richard over de inboedelverzekering

Image
Oversluittest Aegon

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekerings Fit-Check
Author Image

Amke Durville

25 November 2019 13:17