Gaat jouw ex er met de schadevrije jaren vandoor?
Verliefde mensen willen alles met elkaar delen. Zij hangt op de bank in zijn favoriete sweater. Hij rijdt de stad rond in haar kleine groene autootje. Maar wie bouwt in dat groene autootje eigenlijk de schadevrije jaren op? En wie krijgt ze als de liefde over is?
Verdeel je dvd’s én je schadevrije jaren
Ieder jaar zet ruim 1 op de 100 stellen een punt achter hun huwelijk. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo’n scheiding zorgt naast verdriet vooral voor een hoop geregel. Zo moet je bijvoorbeeld de inboedel verdelen, de gezamenlijke rekening beëindigen en nog veel meer. De schadevrije jaren worden vaak vergeten. Schadevrije jaren? Ja, want je dvd-collectie is niet het enige wat je kunt verdelen.
Hoe zit het ook alweer met die schadevrije jaren?
Laten we even beginnen bij het begin. Wanneer je een auto koopt, ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zo’n autoverzekering sluit je altijd af op één naam: de naam van de verzekerde. Vaak is dit degene die de auto het meest gebruikt. Voor elk jaar zonder schade, bouwt de verzekerde schadevrije jaren op. Deze geven weer korting op de premie. Dus hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie is.
Niet jouw auto? Niet jouw schadevrije jaren
Rij je vaak in de auto van je partner? Dan bouw je veel rijervaring op, maar mogelijk geen schadevrije jaren. Die gaan namelijk naar degene die de autoverzekering op zijn naam heeft staan. Waarschijnlijk je partner dus. Zolang je samen bent en samen de rekeningen betaalt, is dat natuurlijk helemaal niet erg. Maar blijkt de relatie toch niet voor eeuwig te zijn? Dan gaat je ex-partner er met de schadevrije jaren én de premiekorting vandoor.
Elke korting is mooi meegenomen
Na een scheiding bouw je weer een nieuw leven op. Met alle kosten die daarbij horen. En dat kan best pittig zijn als je er ineens alleen voor staat. Elke kostenbesparing is dan van harte welkom. Koop je een eigen auto, dan krijg je zonder schadevrije jaren geen korting op je premie. Maar wist je dat je in overleg met je ex-partner de opgebouwde schadevrije jaren kunt verdelen? Je krijgt dan allebei de helft van het aantal opgebouwde jaren. Dat scheelt je weer wat premie. En alle beetjes helpen, toch?
Zorg voor een krabbel van je ex
Het enige wat je nodig hebt om de schadevrije jaren over te nemen is een krabbel van je ex op een afstandsverklaring. Met daarbij de opmerking dat je de schadevrije jaren graag wilt splitsen. Meer weten? Neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag!