Rookmelders straks verplicht: 7 tips om vooruit te denken
Het allerliefst plak je die dingen áchter het behang. Want rookmelders fleuren je woning niet bepaald op. Toch redden ze letterlijk levens en voorkomen ze brandschade. Daarnaast is het vanaf juli 2022 ook nog eens verplicht In Nederland om op elke woonlaag een rookmelder te hebben. Dusss… helpen we je uit de brand met deze vooruitdenktips over rookmelders!

Zó zit het met rookmelders
Waar hang je rookmelders op en waar moet je op letten als je ze koopt? Dit zijn onze tips:
1 Hang op elke woonlaag van je huis minimaal één rookmelder
En in besloten ruimtes waar je vluchtroute doorheen loopt. Dat is wat straks verplicht is in Nederland. Sowieso is het goed om de melders op te hangen in je vluchtroute. Dus de weg die jij loopt als er een alarm afgaat. Vaak is dat de ruimte waar slaapkamers op uitkomen. Nóg veiliger is het om ook melders in je slaap- en woonkamer te hangen. Ga je voor maximale veiligheid? Hang ze dan ook in ruimtes waar meer risico is, bijvoorbeeld bij je cv-ketel of wasdroger.
2. Hang ze tegen het plafond, minimaal 50 cm van een muur
Rook stijgt op en gaat cirkelen en komt zo vanzelf bij je melder terecht. Maar hang ‘m niet in een hoekje of bij een lamp. Een lamp trekt bijvoorbeeld stof aan, waardoor dat stof ook in je melder komt. Plaats een rookmelder overigens ook niet boven een verwarming of op vochtige plekken. Daar gaan de melders niet goed op.
3. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder
Zo weet je zeker dat je een betrouwbare rookmelder te pakken hebt. Het Europese keurmerk is EN 14604. Overigens mogen alleen rookmelders met dit keurmerk verkocht worden, maar je weet maar nooit… Oplichters zijn niet voor niets oplichters.
Brandpreventie: Tips over rookmelders
4. Vervang je melder elke 10 jaar
Dat is ongeveer de technische levensduur van een rookmelder. Ze raken bijvoorbeeld vervuild, waardoor ze minder gevoelig worden.
5. Klok verzetten = batterij vervangen
Vaak vergeten mensen de batterijen te vervangen óf er zelfs in te doen. Sommige batterijen gaan een jaar mee, andere wel 10 jaar. Je krijgt een piepje als de batterij bijna op is, een behoorlijk irritant piepje overigens. Maar test ze voor de zekerheid 1 keer per jaar. Een handig geheugensteuntje is het verzetten van de klok. Bij winter- of zomertijd: een mooi vast moment.
6. Overweeg melders die gekoppeld zijn
Als er één afgaat, gaan ze allemaal af. En dit kan gewoon draadloos. Superveilig. Want als er beneden brand is en je ligt boven te slapen, word je eerder gewaarschuwd. Rook ruik je niet in je slaap, maar zo’n alarm maakt je wel wakker. Heb je goed contact met de buren? Dan kan je zelfs jouw rookmelders koppelen met die van hen. Beter een goede buur, dan…
7. Oefen je vluchtroute eens
Oefenen kan immers nooit kwaad, zeker met kinderen in huis. Maak er met kinderen een spel van. Enneh: er zit ook een leuk testknopje op zo’n melder. Wedden dat ze dat prachtig vinden?