Voorkom brand met onze tips #brandveilig

Een brand kan door iets ‘kleins’ ontstaan. Neem een verhitte powerbank of een vlam in de pan. Ieder jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van een brand in een woning. Het kán ook jou overkomen. Liever voorkomen? Maak je huis brandveilig met onze vooruitdenktips!

Brandende tips voor een brandveilig huis

 • Plaats een rookmelder op elke woonverdieping in je huis

  En in besloten ruimtes waar je vluchtroute doorheen loopt. Dat is vanaf juli 2022 zelfs verplicht in Nederland. Rookmelders redden letterlijk levens én voorkomen grote brandschades. Ze waarschuwen je namelijk op tijd bij rookvorming. Bij Tips over rookmelders lees je meer. Bijvoorbeeld over de beste manier om zo’n melder op te hangen.

 • Sluit (binnen)deuren voordat je naar bed gaat

  Bijvoorbeeld die van je woonkamer. Dan blijft de rook in die ruimte gevangen en heb je minder schade als daar brand ontstaat.

 • Laat minimaal 1 keer in de 5 jaar je elektra nakijken door een installateur

  Liefst vaker. Kortsluiting is één van de meest voorkomende oorzaken van brand(schade). Experts kunnen hittebronnen vaak goed ontdekken met hun apparatuur, waardoor je brandschade voorkomt. Ook slim om te doen: controleer losse snoeren regelmatig op beschadigingen. En leg ze niet onder een tapijt of mat, daar raken ze oververhit van. En dat veroorzaakt brand.

 • Voorkom een vlam in de pan

  Hoe verleidelijk het ook is: loop niet (ver) weg van je pan als je iets laat sudderen. Blijf in ieder geval thuis. Als de boel oververhit raakt en (zeker) als je afzuigkap niet goed schoon is, heb je zomaar ineens een keukenbrand. Oók bij inductie.

 • Zorg voor blusmiddelen in je keuken

  Zoals een blusdeken of blussers. Wat betreft dat laatste: kies bij voorkeur voor schuimblussers. Waarom? Poederblussers veroorzaken veel schade. Het poeder bevat namelijk zo’n 90% zout, dat blaast alle kanten op en gaat overal in zitten. Bijvoorbeeld in apparatuur zoals je tv. Schuim doet dat niet.

 • Laat je schoorsteen regelmatig schoonmaken

  Ieder jaar is het beste, maar minimaal 1 keer in de 2 jaar. Als je je schoorsteenkanaal laat schoonmaken door een externe partij, weet je zeker dat het goed gebeurt.

 • Zorg dat powerbanks hun warmte kwijt kunnen

  Anders raken die speciale opladers oververhit. Leg ze bijvoorbeeld niet tussen je kussens op de bank of onder je deken in bed.

 • Ontdoe je meterkast en ruimte rond je cv van brandbare materialen

  Die materialen versnellen een brand.

 • Check die kaars en sigaret

  Misschien een inkoppertje, toch gebeurt het nog te vaak: brand door een omvallende kaars of een sigaret die te vroeg weggegooid wordt. Leeg een asbak bijvoorbeeld op z’n vroegst een kwartier na het uitdoen van de laatste sigaret.

Brandpreventie

Wist je dat er jaarlijks ruim 60.000 woningbranden zijn? Dat zijn er ruim 160 per dag! In deze video leggen we uit wat de voornaamste oorzaken zijn van een woningbrand, waarom een rookmelder belangrijk is en hoe je jezelf nog meer kunt voorbereiden op een mogelijk brand.

Bekijk ook de brandverzekering

Onze 24-uursbelofte aan jou

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur een eerste reactie van ons. Je hoort dan of we je schade herstellen, een bedrag vergoeden (en hoeveel natuurlijk, niet onbelangrijk) of dat je schade helaas niet is verzekerd (en waarom niet). Misschien hebben we nog aanvullende documenten nodig om jouw schade te kunnen beoordelen. Zoals foto's of een nota. Zodra we deze informatie hebben ontvangen, nemen we jouw schademelding verder in behandeling. Binnen 10 werkdagen hoor je dan alsnog of jouw schade wel of niet wordt hersteld en/of vergoed.