Veelvoorkomende conflicten met financieel adviseur over beleggen

Beleggen: tel uit je winst. Met advies van je financieel adviseur ga je voor een goed rendement. Maar valt het resultaat tegen? Verlies jij je inleg? Of nam de vermogensbeheerder een te groot risico met je beleggingen? Als je je geld belegt of laat beleggen, kan je daar onenigheid over krijgen. Op deze pagina lees je de veelvoorkomende conflicten met financieel adviseurs en vermogensbeheerders en wat je kan doen om het conflict op te lossen.
3 veelvoorkomende oorzaken van conflicten over beleggen
Vervelend! Gedoe over beleggingen. Bijvoorbeeld omdat je financieel adviseur zijn zorgplicht verzaakt. Doordat die zijn winstbelang boven het jouwe zet en jij hierdoor verlies lijdt. Je probeert de schade te verhalen op je financieel adviseur. Maar die is het daarmee oneens en jullie raken in een conflict. Dit zijn drie veelvoorkomende situaties waarbij rechtsbijstand kan helpen:
1. Belangenconflict met vermogensbeheerder of financieel adviseur
Vermoed je dat jouw vermogensbeheerder of financieel adviseur andere motieven heeft dan een goed rendement voor jou behalen? Als hier gedoe over ontstaat, noem je dit een belangenconflict. Jouw vermogensbeheerder of financieel adviseur heeft een zorgplicht. En moet altijd rekening houden met jouw situatie en wensen. Daarnaast moet deze transparant zijn over advies en beslissingen. Is er sprake van commissie of provisie voor de vermogensbeheerder of adviseur wanneer jij een specifiek aandeel koopt? Waar jij niet van profiteert? Dat past niet binnen de zorgplicht waar je recht op hebt.
2. Onenigheid over het gewenste risico bij het beleggen
De juiste aandelen kopen: lastige klus! Daarom zoek je hulp of advies. Dat hier een risico aan zit? Daarvan ben je op de hoogte. Je bepaalt zelf hoe groot het risico mag zijn van een belegging. Belegt je vermogensbeheerder toch met een te groot risico? Dan kan je het oneens zijn over de risicotolerantie. En als de adviseur niet naar jouw wensen luistert, kan dit uitlopen op een conflict.
3. Miscommunicatie of advies tegen verzoek van belegger in
Ook kan je verkeerd geïnformeerd worden of tegen je verzoek in advies krijgen. Deze situaties kunnen zich ook voordoen:
- De vermogensbeheerder of adviseur informeert jou niet volledig over de risico's en mogelijke resultaten van een belegging.
- De vermogensbeheerder of adviseur informeert je niet of niet goed over de kosten die verbonden zijn aan het beleggen.
- De vermogensbeheerder of adviseur voert niet de noodzakelijke controles uit je te beschermen tegen ongeoorloofd beleggen.
- De vermogensbeheerder of adviseur beveelt beleggingen aan die niet passen bij jouw financiële doelen.
- De vermogensbeheerder of adviseur houdt jou niet regelmatig op de hoogte van hoe je beleggingen presteren.
Zo los je een conflict met je beleggingsadviseur of vermogensbeheerder op in 3 stappen
Jij en je financieel adviseur of vermogensbeheerder raken in conflict. Vervelend! Heb je het idee dat je financieel adviseur zijn zorgplicht verzaakt? Of dat je vermogensbeheerder misbruik maakt van jouw geld? Onderneem snel actie. Het gaat tenslotte om jouw geld en aandelen. Deze drie stappen kun je nemen:
1. Bespreek het probleem met je beleggingsadviseur
Neem contact op met je beleggingsadviseur en leg je zorgen uit. Misschien heeft je adviseur een verklaring voor de situatie. Of had je adviseur het probleem niet door. En kan het direct worden opgelost.
2. Stap naar een financiële autoriteit
Ben je niet tevreden met het antwoord van je beleggingsadviseur? De volgende stap is het indienen van een klacht bij een financiële autoriteit. Iemand die toezicht houdt op wat er gebeurt op de financiële markten. In Nederland is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening.
3. Overweeg juridische hulp
Je beleggingsadviseur heeft zijn zorgplicht verzaakt en jij lijdt schade. Doordat jij je inleg bent kwijtgeraakt of veel minder rendement hebt gekregen dan dat je dacht. Het verhalen van schade op je adviseur of vermogensbeheerder is een ingewikkeld proces. Schakel hulp in om jouw rechten te beschermen. Met een rechtsbijstandverzekering scheelt dat een hoop extra kosten. Zo kan je een beroep doen op de hulp van juristen van ARAG. Voor advies. Of juist juridische hulp en bemiddeling.
Veelgestelde vragen over de aanvullende dekking Fiscaal Recht & Vermogensbeheer
Wat is een aanvullende dekking Fiscaal Recht & Vermogensbeheer?
De dekking Fiscaal Recht & Vermogensbeheer is één van de aanvullende dekkingen van onze Rechtsbijstandverzekering Flex. Je sluit deze dekking af in combinatie met de basisdekking Consument. Zo ontvang je juridische hulp van een jurist of advocaat tijdens een conflict over je beleggingen. Maar ook bij conflicten over consumentenovereenkomsten. Denk aan gedoe met de verkoper van je bank. Hiermee verzeker je de onverwachte kosten voor rechtshulp.
Waarom de Rechtsbijstandverzekering Flex met aanvullende dekking Fiscaal Recht & Vermogensbeheer afsluiten?
Aan beleggen zitten risico’s verbonden. Beleg je met advies van een financieel adviseur of beleggingsadviseur? Of voert een vermogensbeheerder dit voor jou uit? Hierbij loop je het risico dat het beleggen niet gaat zoals je hoopte. En je hebt onverwachts rechtsbijstand nodig. Door je bij ons te verzekeren, ontvang je juridische hulp van de juristen van ARAG. Ook wanneer je nog geen conflict hebt, kun je hier terecht voor advies. Zo sta je er niet alleen voor.
Wanneer ben ik verzekerd?
Vanaf dag één ben je verzekerd. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens je conflict over je beleggingen? Dat heeft geen zin. Je bent alleen verzekerd voor conflicten in de toekomst. En als je die niet zag aankomen. Sluit daarom ruim op tijd je rechtsbijstandverzekering af. Bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om te beleggen. Zo ben jij goed voorbereid op onverwachte situaties.

In deze situaties is een rechtsbijstandverzekering ook handig
Naast deze voorbeelden is een rechtsbijstandverzekering in veel andere situaties ook handig. Denk aan ruzie met de verkoper van je nieuwe supersonische tv. Of bij een conflict met je familie over de erfenis. Hier lees je over 15 situaties waarin een rechtsbijstandverzekering nodig kan zijn.
Ook interessant:
Conflicten bij de koop en verbouwing van een woning | In deze 15 situaties is een rechtsbijstandverzekering zinvol | Rechtsbijstandverzekering afsluiten | Deze 5 arbeidsconflicten komen vaak voor | Hulp nodig bij scheiden? Bij deze 3 conflicten komt mediation van pas | Stijgende energieprijzen: zo kom je op voor je rechten | Juridische hulp nodig bij burenruzies | Kosten rechtsbijstandverzekering | Veel voorkomende problemen en klachten over online aankopen | Juridische hulp bij erfenis verdelen | Eerste baan of nieuwe baan: welke rechten heb je?