Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Nieuws 5 dingen die je moet weten over het jaaroverzicht

5 dingen die je moet weten over het jaaroverzicht

19-02-2019

De verschillende jaaroverzichten vallen binnenkort weer in de (digitale) brievenbus. De opkomende vraagtekens bij het zien van dit document zijn voor veel mensen een feest der herkenning. Maar niet eentje waar je de slingers voor ophangt. 

Een avond vol thee, chocola en… de jaarlijkse belastingaangifte

Bij de gedachte aan de jaarlijkse belastingaangifte breekt het zweet mij al uit. Ieder jaar sta ik weer met mijn jaaropgaves en –overzichten in mijn handen. Wat moét ik ermee? Uiteindelijk komt het na een avondje ploeteren wel weer goed. Maar dan zijn we wel flink wat kopjes thee en repen chocola verder. En ik kan mij goed voorstellen dat ik niet de enige ben. Tijd dus om op zoek te gaan naar antwoorden! Dat scheelt stressen (én kilo’s door al die chocola).

1. Het jaaroverzicht… Wat is het en wat moet je ermee?

Een jaaroverzicht is een compleet overzicht van alle financiële producten en diensten die je bij een bank of verzekeraar afneemt. Denk aan een hypotheek, bank- of spaarrekening, beleggingen en leningen. Ben je klant bij meerdere banken? Dan krijg je van iedere bank een eigen jaaroverzicht. Dit overzicht heb je nodig bij het invullen van je belastingaangifte.

2. Waar vind je het jaaroverzicht?

Vroeger ontving je het jaaroverzicht per post. Maar tegenwoordig gaat dat, zoals bijna alles, digitaal. Het jaaroverzicht van Aegon vind je bij ‘jaaroverzicht en mijn documenten’ in Mijn Aegon of de Mijn Aegon-app. Doe je de belastingaangifte in etappes? Sla dan het jaaroverzicht op door op het pdf-icoon te klikken. Dat scheelt weer met inloggen!

3. Wat is het verschil tussen een jaaroverzicht en een jaaropgaaf?

Een jaaroverzicht is dus een compleet overzicht van álle producten en diensten die je bij een bank afneemt. Is een van deze producten een lijfrente? Bijvoorbeeld een Aegon Lijfrente Uitkeren? Dan krijg je ook een jaaropgaaf. Hierop staat vermeld hoeveel je bruto hebt ontvangen uit je lijfrente. En hoeveel je hebt betaald aan belasting en sociale premies. Met de gegevens uit de jaaropgaaf controleer je of de vooraf ingevulde belastingaangifte helemaal klopt. 

4. Waarom is een jaaroverzicht zo belangrijk?

Toen ik net begon met werken nam ik het niet zo nauw met de post. Beter gezegd… ik was best slordig. Compleet in paniek zocht ik ieder jaar dus weer tussen het oud papier naar mijn verloren jaaroverzicht. Die heb je namelijk écht nodig om je belastingaangifte in te vullen. Gelukkig wordt de belastingaangifte tegenwoordig in de meeste gevallen al vooraf voor je ingevuld. Dat scheelt een hoop werk. Maar het jaaroverzicht is nog steeds heel belangrijk. Deze heb je nodig om alle gegevens in de vooraf ingevulde aangifte te controleren. 

5. Wanneer ontvang je het jaaroverzicht?

Sta je, met al deze kennis op zak, nu al te popelen om aangifte te doen? Dan kun je gelijk starten want sinds 1 maart kun je aangifte doen.

Meer weten over je belastingaangifte

Het jaaroverzicht is natuurlijk maar een klein onderdeel van de jaarlijkse belastingaangifte. Wil je meer weten? Kijk dan vooral even op de website van de Belastingdienst. Voor vragen over de informatie op je jaaroverzicht kun je contact opnemen met onze klantenservice

Zijn jouw geldzaken op orde?

De jaarlijkse belastingaangifte is een goede aanleiding om álle geldzaken maar weer eens te bekijken. Na een avondje belastingaangifte zet ik nog een paar extra kopjes thee. Hup, mijn uitgaven en verzekeringen ook meteen onder de loep. Stel jij het liever uit of duizel je al bij het idee? Dan helpen we je natuurlijk graag op weg. Zo hebben we handige tips, slimme weetjes én de Goed met geld-test. Binnen een paar minuten weet je precies wat voor geldtype jij bent. 

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!