Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?

7 maart 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

De deadline van 1 mei komt langzaam dichterbij. We moeten er allemaal weer aan geloven: de jaarlijkse belastingaangifte. Ga je het zelf doen, of besteed je het uit? Voor allebei valt wel iets te zeggen. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

De Belastingdienst maakt het je makkelijk

Vaak kun je je belastingaangifte prima zelf doen. Alle gegevens zijn van tevoren al ingevuld. Je hoeft ze vaak alleen nog maar te controleren. Heb je alle papieren voor de controle al bij de hand? Dan is de aangifte zo gepiept. Om goed voorbereid te starten met je aangifte, hebben we voor jou een Checklist Belastingaangifte gemaakt. Zo weet je precies wat je allemaal nodig hebt! Neem je tijd en lees de voorgevulde aangifte goed door. En als je vragen hebt kun je bellen met de BelastingTelefoon.

Bij grote veranderingen kan een adviseur handig zijn

Toch kan het soms handig zijn om een adviseur in te schakelen. Bijvoorbeeld als jouw situatie dit jaar anders is dan normaal. Denk daarbij aan de volgende veranderingen:

  • je hebt voor het eerst een woning gekocht
  • je bent pas getrouwd of fiscaal partner geworden
  • je hebt net een kindje gekregen
  • je bent een eigen bedrijf gestart
  • je hebt net een erfenis of grote schenking gekregen

 

Deze grote veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen voor onzekerheid zorgen. En je wil natuurlijk het onderste uit de kan halen. Het zou zonde zijn om geld mis te lopen. 

Met een belastingadviseur kun je tijd en geld besparen

Een belastingadviseur kost je een paar tientjes per jaar, maar kan je veel tijd én geld schelen. Hij of zij vult de belastingaangifte voor je in en dient deze in bij de Belastingdienst. Ook kan een adviseur jouw voorlopige teruggaaf afhandelen. Hij of zij kent de wet- en regelgeving en weet precies op welke aftrekposten jij recht hebt. Aftrekposten waar jij misschien het bestaan niet van weet.  Zo kan een goede belastingadviseur zijn kosten dubbel en dwars terugverdienen. 


Let op! Belastingadviseur is geen beschermd beroep: iedereen mag zich zo noemen. Check daarom altijd of een adviseur is aangesloten bij een erkende organisatie, zoals de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het College van Belastingadviseurs of de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs. Dan weet je zeker dat een adviseur de juiste opleiding en verzekeringen heeft. 


 

Vind je een belastingadviseur te duur?

Heb je geen geld (over) voor een belastingadviseur, maar vind je het toch lastig om zelf te doen? Vraag dan een familielid of vriend om je te helpen. Of kijk of je terecht kunt bij een vakbond, ouderenbond of vereniging. Die bieden vaak kosteloos of tegen een kleine vergoeding hulp bij belastingaangifte. Ook zijn er buurthuizen en bibliotheken die inloopavonden organiseren. Zo wordt de belastingaangifte misschien niet leuker, maar wél een beetje makkelijker.
 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!