"Al verdiende mijn vriend veel meer, hij verwachtte dat ik van alles de helft zou betalen"

Sara (35): “Ik moest vroeger altijd een beetje lachen als ik in een tijdschrift een verhaal las van een vrouw die binnen haar relatie ruzie maakte over geld. Ik kon me daar totaal niets bij voorstellen, want over geldzaken maak je toch gewoon afspraken?”

Image
Zelf betalen Aegon

Vanwege haar privacy wilde Sara niet op de foto. Uiteraard berust het verhaal op werkelijkheid.

De helft meebetalen

“Toen ik drie jaar geleden ging samenwonen met mijn vriend begreep ik ineens wat er werd bedoeld. Voor die tijd was geld geen probleem. Ik had een leuke baan, verdiende geen bakken met geld maar ik kon prima rondkomen van mijn salaris. Ik vond het niet normaal dat de man altijd zou moeten betalen. De eerste paar keer dat mijn vriend mij mee uitvroeg, heeft hij betaald. Maar toen we vaker uitgingen, wilde ik de helft meebetalen.

Geen spaargeld meer

Toen we gingen samenwonen, bleef hij het normaal vinden dat we alle kosten deelden. Ook al verdiende hij veel meer dan ik, hij verwachtte dat ik van alles de helft zou betalen. Ik betaalde de helft van de meubels, de huur en de boodschappen. Toen we uiteindelijk verhuisd waren, had ik geen spaargeld meer op mijn rekening staan. Mijn vriend wel. En hij vond het niet meer dan normaal dat hij van zijn eigen geld kocht waar hij zin in had.

Niet dat hij met geld smeet, maar als hij vond dat hij een nieuwe telefoon of mountainbike nodig had, dan kocht hij die. Dat vond ik niet eens zo erg, maar ik had er meer moeite mee dat ik de helft van een krat bier betaalde als hij zijn vrienden thuis uitnodigde. Dat viel volgens hem onder de ‘huishoudelijke uitgaven’. Terwijl ik de aanbiedingen moest afstruinen als ik een keer iets voor mezelf nodig had.

Knallende ruzie

Ik begon me steeds meer te ergeren en hem kwalijk te nemen dat hij geen weet had van de situatie waarin in verkeerde. Op een dag hebben we knallende ruzie gekregen. Ik had een hele lijst verwijten die allemaal op hetzelfde neerkwamen. Ik heb gezegd dat ik mijn spullen zou pakken als het zo doorging. Daar is hij heel erg van geschrokken.

Gelukkig hebben we er lang over gepraat en hebben we een nieuwe verdeling qua kosten gemaakt waar we allebei mee kunnen leven. Zo zie je maar: geld kan een behoorlijk twistpunt zijn in je relatie, maar je kunt er ook samen goed uitkomen, als je allebei maar wilt.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Libelle.

Image
Kaartspel Aegon

Praat met je lover over geldzaken

Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Vind jij het lastig om met je lover over geldzaken te praten? Speel het kaartspel.

Speel het kaartspel
Author Image

Redactie | Aegon Blog

01 February 2020 12:20