Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zo krijg je meer grip op je geld!

Blog Sparen Zo krijg je meer grip op je geld!
16-08-2021
We zijn inmiddels gewend om veel dingen vanuit huis te doen. Werken, sporten en winkelen bijvoorbeeld. Vooral dat laatste brengt uitdagingen met zich mee. Want binnen 3 klikken heb jij een nieuwe aankoop gedaan. Hou jij nog altijd grip op je geld? We helpen je op weg met 4 belangrijke stappen!
 

1. Doe de Geldfit-test

Denk je eigenlijk nooit na over geld? Of maak je je juist zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst. 

 

2. Ordenen maar!

Grip krijgen op je geldzaken. Dat klinkt goed, maar waar begin je? Het krijgen van overzicht is vaak een goede eerste stap. Dat geeft rust!
  1. Maak op je computer mapjes aan voor belangrijke documenten, per categorie. Denk aan energie, verzekeringen en belastingen.
  2. Krijg je facturen of andere belangrijke documenten binnen via de mail? Sleep ze meteen naar de juiste map.
  3. Ontvang je iets per post? Download een app om dit papierwerk makkelijk met je telefoon in te scannen, zoals Scannable of Prizmo 5. 

3. Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij

Hoeveel geld komt er eigenlijk binnen? En wat geef je uit? Je ontdekt het door alles eens op een rij te zetten. 
  1. Begin met je inkomsten. Vergeet daarbij niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals je zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderbijslag. 
  2. Zet daarna al je uitgaven onder elkaar. Van vaste lasten zoals je huur of hypotheek, tot dagelijkse uitgaven waaronder je boodschappen. En hou ook rekening met de ‘latte factor’! Oftewel de kleinere uitgaven die onbewust uit je portemonnee verdwijnen. Een koffietje, broodje, zakje drop… 
Voor een goed overzicht is het handig om:
  • Een papieren of online huishoudboekje te gebruiken. Ontdek welke bij je past.
  • De mogelijkheden te kennen van je bankierenapp. Zo kan je daarmee vaak makkelijk inzien hoeveel geld je maandelijks besteedt aan bijvoorbeeld sport, boodschappen en kleding. En kan je toekomstige uitgaven voorspellen.

(Vooruit)denktip voor online shoppers

De verleiding om eens flink online te gaan shoppen kan groot zijn. Jouw favoriete winkel is namelijk maar 2 klikken van je verwijderd. Heb je kleding of spullen in je online mandje gezet? Denk er dan eerst een nachtje over na voordat je alles bestelt. Zo blijf je scherp en kritisch!

4. Maak een begrotings- en bezuinigingsplan

Zal je net zien: zit je krap bij kas, gaat je wc kapot! Een bekend advies is dat je 2 á 3 maandsalarissen hebt aan spaargeld voor financiële tegenvallers. Helaas is dat niet voor iedereen haalbaar. Het is daarom slim om te kijken hoe je geld kunt besparen. 

  1. Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Kijk dan of je ergens op kunt bezuinigen. Loop je abonnementen bijvoorbeeld langs. Denk daarbij ook aan goede doelen, loterijen en sportclubs. Of kijk wat je kunt besparen op je energiekosten. Lees ook hoe je voor 50 euro boodschappen kunt doen.  
  2. Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven? Misschien kun je wat sparen! Zet dat geld opzij zodra je inkomsten ontvangt om de verleiding te weerstaan! 
  3. Maak een begroting voor wat je gemiddeld kwijt bent én wilt zijn voor bepaalde uitgaven. Zo kan je met bankierenapps een budget inschakelen per categorie. Bijvoorbeeld voor boodschappen, cadeautjes voor anderen en natuurlijk je vaste lasten. Je kunt daar zelfs pushberichten voor instellen.

Doe de Geldfit-test

Samen met de Nederlandse Schuldhulproute helpen we jou om financieel fit te worden of te blijven. Hoe? Met een laagdrempelige manier om vooruit te denken voor je geldzaken. Doe de anonieme Geldfit-test en ontvang binnen 2 minuten een advies voor jouw persoonlijke situatie. Iedere slimme keuze die je nu maakt, helpt je verder in de toekomst. Ruim 600.000 vooruitdenkers gingen je voor.  

Slimme keuzes voor straks

Denk je niet graag na over geld? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst. 

Doe de Geldfit-test

Amke Durville,
Communicatiespecialist
Geldzaken en verzekeringen: vaak lastige en taaie stof. Als communicatiespecialist help ik graag om juist die ingewikkelde teksten begrijpelijk te maken.