"De rookmelders lagen nog in de verpakking in de kast"

'Ik werd wakker van een harde knal, waarschijnlijk een raam dat sprong door de hitte. Ik rook direct dat er iets in brand stond, stond op en wilde naar mijn zoon. Mijn kind. Hij sliep aan de andere kant van het huis. Maar het ging niet. Het vuur brandde al even en het was veel te heet. Ik kon geen kant op. De enige optie die ik toen nog had, was 112 bellen en hopen dat hij het zou halen.'

Image
Rookmelder

“Dat je niet weet of je kind nog leeft. Dat is het allerergst.”

Dit is het verhaal van collega Sandra Spruijtenburg. Een aantal jaar geleden waren zij en haar zoon slachtoffer van een totaalbrand. Wat betekent dat de hele woning uitbrandt. De brandweer heeft hen allebei gered. Sandra blikt terug en denkt vooruit: ‘Dat je niet weet of je kind nog leeft. Die angst… dat is het allerergst. Ik wil niet dat iemand anders dat ooit hoeft mee te maken. Daarom deel ik mijn verhaal.’

De brand was al een half uur bezig

‘Toen ik wakker werd was de brand waarschijnlijk al een half uur bezig. Rookmelders had ik wel. Maar die lagen nog in de verpakking in de kast. Een paar weken voor de brand was het huis namelijk volledig gerenoveerd. Hadden ze wel gehangen, dan was het heel anders gelopen: ik had de brandweer veel eerder kunnen bellen. Maar nog belangrijker, we hadden meer dan genoeg tijd gehad om het huis zelf te verlaten. Samen met de katten. Nu moest de brandweer ons eruit halen. En vergis je niet, dit is voor hen ook erg heftig en traumatisch. Ik heb ze na afloop nog regelmatig gesproken en meerdere malen bedankt. En de rookmelders, tja, die zijn verloren gegaan in de brand.’

“Haal die oplader uit het stopcontact als je ‘m niet gebruikt.”

Hoe is de brand ontstaan?

‘Waarschijnlijk door een oplader bij de bank. De oplader zat in het stopcontact maar er zat geen telefoon of tablet aan. Dan ontstaan er vonkjes uit het deel dat je in je telefoon steekt. Dat lag op de bank en dat is gaan smeulen.’ Maar was de oplader dan wel in orde? ‘Jazeker! Het was een oplader die bij de telefoon was geleverd. Dus geen merkloze van een andere winkel. Daar had het dus niks mee te maken. Maar goed, sindsdien zeg ik tegen iedereen: haal die oplader uit het stopcontact als je ‘m niet gebruikt! Ik ben daar echt heel alert op.’

Image
Sandra Spruijtenburg

Vooruitdenktips van Sandra

 

  1. Rookmelders, rookmelders, rookmelders!
  2. Test je rookmelders regelmatig
  3. Haal je oplader uit het stopcontact als je ‘m niet gebruikt
  4. Check je vluchtroute
  5. Houd je vluchtroute vrij (zet dus geen bank voor je openslaande deuren, ook niet als het leuk staat)

En toen?

Ik heb een paar uur in het ziekenhuis gelegen omdat ik rook in mijn longen had. Daarna ben ik teruggegaan naar het huis, waar de politie nog was. De regel is namelijk dat zij of de brandweer pas weggaan als stichting Salvage er is. Stichting Salvage timmert de woning dicht. En zorgt ervoor dat je het huis dus weer kunt afsluiten. En zelf? Ja, ik stond daar letterlijk en figuurlijk in mijn hemd. Ik heb Aegon gebeld en toen ging het snel: Dolmans, een hersteller uit het netwerk van Aegon, kwam langs om te redden wat er te redden viel. Meubels die de brand hadden overleefd werden opgeslagen en kleding gereinigd. Ook kreeg ik snel een voorschot op mijn rekening. Gelukkig kon ik tijdelijk bij mijn zus terecht, maar anders was er ook vervangende woonruimte voor ons geregeld. En dan is er nog de brandweer. Echt toppers vind ik dat. Na de brand hebben ze een paar dagen met een stand in de wijk gestaan om voorlichting te geven over preventie.’

“Op vakantie naar Egypte gaat de rookmelder mee”

En als je vooruit denkt?

‘Ik ben nog steeds extra alert op brandveiligheid. Na de brand ben ik verhuisd en in mijn nieuwe huis hangt in elke ruimte een rookmelder. Op mijn vakantie naar Egypte heb ik er zelfs een meegenomen. Dat doe ik niet altijd. Maar ik wist dat daar de regels minder streng zijn. En natuurlijk haal ik opladers altijd uit het stopcontact. Met de nadruk op ALTIJD. Ook check ik overal waar ik kom hoe ik weg kom, wat mijn vluchtroute is. Zelfs als ik op bezoek ben bij familie of vrienden. Zie ik een gevaarlijke situatie? Dan zeg ik daar iets van. Bijvoorbeeld in een hotel waar de schoonmaakkarren voor de nooduitgang stonden. Ieder leven wat hiermee kan redden is er één.’

Brandpreventie: Tips over rookmelders

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Minimaal 1 op iedere verdieping in je woning. Dat staat straks in de wet. Wil jij jezelf en je dierbaren beschermen tegen de gevolgen van brand? Hang ze direct op. Hulp nodig? Lees alle ins en outs in ons blog 'Rookmelders verplicht: 7 tips voor een goede voorbereiding'.

Bekijk blog
Image
Minder werken FinSnap Aegon

Fijn en veilig wonen

Of je nu van het gas af wil, zonnepanelen op je dak legt of je kind uit huis gaat… met onze woonverzekeringen kun je alle kanten op. Zodat je fijn en veilig kunt wonen.

 

Alles over fijn en veilig wonen
Author Image

Sanne Steensma

21 April 2022 08:00