Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Eigenarenbelang is geen borrelpraat (maar wel heel belangrijk)

18 oktober 2017

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Sinds ik bij Aegon werk, kan ik je alles vertellen over verzekeren en andere financiële zaken. En dat doe ik dan ook graag. Te pas en te onpas. Laatst bijvoorbeeld, op een feestje. Vriendin A vertelde honderduit over haar nieuwe appartement. Alles was aangepakt: nieuwe vloer, nieuwe badkamer, nieuwe keuken. “En hoe zit het dan met je eigenarenbelang?” vroeg ik vrolijk. De reacties waren minder vrolijk: “Waar héb jij het over?”, “Gezellig ben jij”, “Kunnen we het over de tegeltjes van mijn nieuwe badkamer hebben?”.

Brand is al erg genoeg

“Maar,” ging ik verder, “stel nou dat je brand krijgt in je nieuwe appartement? Dat is al erg genoeg. Dan wil je niet ook nog eens onderverzekerd zijn.” Nu was ik mijn publiek helemáál kwijt. Eigenarenbelang, brand, verzekering: dat klinkt verwarrend. Logisch. Dus ik stak van wal:

De VvE regelt een opstalverzekering

De meeste appartementencomplexen hebben een Vereniging van Eigenaars (VvE). En meestal regelt de VvE een opstalverzekering voor álle leden. Maar daarbij kijken ze niet altijd speciaal naar jouw mooie nieuwe keuken. Of naar andere wijzigingen die je in je woning hebt aangebracht. En zo kan het gebeuren dat de opstalverzekering minder dekt dan in jouw geval nodig is. Bij schade door bijvoorbeeld brand kom je dan bedrogen uit, want je bent niet volledig verzekerd.

Dekt de opstalverzekering van de VvE wel voldoende?

Wil je weten of de opstalverzekering van jouw VvE voldoende dekt? Bekijk dan de polisvoorwaarden. Die kun je opvragen bij de VvE. En als blijkt dat de dekking te laag is kun je dit zelf eenvoudig oplossen. Dat doe je met een module voor eigenarenbelang. Onder eigenarenbelang vallen alle voorzieningen die je zelf in je huis hebt aangebracht. Zoals je nieuwe keuken, badkamer en vloeren. Als je de waarde van deze voorzieningen optelt, heb je het ‘verzekerd bedrag’. Voor dat bedrag sluit je de module af. Je kunt ook je tussenpersoon vragen om je hierbij te helpen. 

Niet spannend, wel handig

Na mijn verhaal viel het even stil. Misschien was dit toch niet hét moment om hierover te beginnen. Ik regelde een rondje bier en vroeg vriendin A naar de kleur van haar badkamertegels. De rest van de avond heeft, heel begrijpelijk, niemand het meer gehad over de module voor eigenarenbelang. Maar vanochtend kreeg ik tóch een appje: “Die verzekering waar jij het over had… Hoe zat dat ook alweer?”.

Meer weten?

Ik snap dat je liever aan je nieuwe badkamertegels denkt, dan aan je opstalverzekering. Maar ben je, net als vriendin A, toch nieuwsgierig geworden? Lees dan alles over de module voor eigenarenbelang en over de inboedelverzekering van Aegon.

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!