Het regent het regent,......mijn huisje wordt (te) nat

Regen op komst! En niet zo’n beetje ook. Tuurlijk weet je – als je er even bij stilstaat – wat je zoal kan doen om waterschade aan én in je huis te voorkomen. Toch moet je er wel op tijd aan denken. Dus hier wat regenachtige tips. 

Image
extreem weer

Het regent tips 

Tip 1 Sluit ramen en deuren

We beginnen met de makkelijkste tip. Om warm te worden. Maar veel mensen vergeten het wel! Zeker als ze van huis weggaan met goed weer. Of blindelings vertrouwen op een weersvoorspelling. Door deuren en ramen te sluiten, hou je binnen de boel droog en kan de wind er geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen om schade te voorkomen.

Tip 2 Controleer je dakgoten

Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: de (dak)goten, putten en afvoer van je huis controleren. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen bijvoorbeeld heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Dat wil je niet. 

Tip 3 Hou een oogje op het regenwater

Regenwater kruipt waar het gaan kan. Hou het dus vooral in de gaten. Loopt het water niet weg via het riool? Koppel dan - als het kan - de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt. Ook handig: die ouderwetse regenton om regen op te vangen. Overbelasting van het riool komt dan minder vaak voor én het water kan je later weer goed gebruiken voor planten. Gooi verder geen gekkigheid in de wc (frituurvet, schoonmaakdoekjes en tampons). Niet het lot gaan tarten!

Tip 4 Onderhoud je huis 

Een tip die ook voor de lange termijn geldt. Want waterschade kan je soms voorkomen door je huis goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde loodslabben van dakkapellen: controleer deze op scheurtjes. Zo voorkom je lekkage. Vergeet daarnaast het voegwerk van de gevel niet. Heb je een kelder? Zorg dat deze waterdicht is en dat de afwatering in orde is. Of koop eventueel een dompelpomp. Een tuin kan ook helpen bij het afvoeren van water. Leg je er één aan: tegels zorgen voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin.

Tip 5 Als er tóch water in je huis komt…

We eindigen met de laatste en moeilijkste tip. Of in ieder geval de meest hectische. Dat wat je moet doen als je woning toch onder het water loopt. We hebben in ieder geval 2 snelle actietips:

 • Haal de stroom eraf! Anders kan het gevaarlijk zijn. 
 • Stijgt het water snel in je woning? Zet dan je meubels op veilige, hogere én droge plekken. Op stenen bijvoorbeeld, als je die in de buurt hebt. Of op tafel. 

Ben je wel of niet verzekerd bij waterschade aan je huis?

Sommigen noemen het een woonhuisverzekering, anderen een opstalverzekering. Met deze verzekering is je huis tegen de meeste schades verzekerd. Ook waterschade valt hieronder. Belangrijk is wel: hoe is de schade ontstaan? Dat kan bepalend zijn of je een vergoeding krijgt. In de voorwaarden van je verzekering lees je precies wanneer en voor welke schades je gedekt bent. Bij Aegon krijg je waterschade bijvoorbeeld vergoed als een leiding in je huis plotseling is gesprongen. Of als er neerslag je huis is binnengedrongen. Maar heb je je ramen of deuren open laten staan? Of ontstaat er waterschade door achterstallig onderhoud? Dan is het niet gedekt. 

Inboedelverzekering dekt schade aan je spullen

Heb je door de gevolgen van wateroverlast ook schade aan je inboedel? Waardoor je spullen stuk zijn of niet meer kunt gebruiken. Dan valt dit onder je inboedelverzekering. De waterschade moet dan wel plotseling ontstaan zijn. Ook hier is onze tip: check de voorwaarden om precies te weten waar je wel en niet voor verzekerd bent.   

Waterschade en je verzekering

Waterschade? De kosten lopen al snel flink op. Met onze opstalverzekering (of woonhuisverzekering, net hoe je het noemt) ben je verzekerd voor schade aan je huis. Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen.  

Is lekkage verzekerd?

Benieuwd of daklekkage verzekerd is? Of een lekkage uit een waterleiding? Schade als gevolg van een lekkage is vaak met je opstalverzekering verzekerd als je huis beschadigd raakt. Of met je inboedelverzekering als je spullen door een lekkage beschadigen. Wij leggen het je uit. 

Lees meer

Blogs

Image
extreem weer

Wat een weer! Deze tips wil je weten

Zwoele zomerdagen, snoeiharde wind, flinke regenbuien, hagel, sneeuw en droogte… In Nederland is het weer vaak het gesprek van de dag. Leuk die afwisseling. En soms opletten geblazen. Daarom zetten we voor extreem weer vooruitdenktips op een rij. Per weertype natuurlijk, wel zo handig.

Lees verder
Image
Storm op komst

Het regent het regent,......mijn huisje wordt (te) nat

Regen op komst! En niet zo’n beetje ook. Tuurlijk weet je – als je er even bij stilstaat – wat je zoal kan doen om waterschade aan én in je huis te voorkomen. Toch moet je er wel op tijd aan denken. Dus hier wat regenachtige tips.

 

Lees verder

Veelgestelde vragen

Het is afhankelijk van je dekking of je verzekerd bent voor stormschade aan je auto
Op je polisblad in Mijn Aegon lees je welke dekking(en) je verzekerd hebt. 
 
WA-verzekeringWA-Extra / Beperkte cascodekkingAllrisk Basis, Compleet en Royaal / Uitgebreide cascodekking
Geen dekking voor stormschade aan je auto. Stormschade aan je auto is verzekerd. Ook in de landen die op de groene kaart staan.Stormschade aan je auto is verzekerd. Ook in de landen die op de groene kaart staan.
Goed om te weten: 
Schade aan je auto meld je via jouw adviseur of onze website
Heeft je je verzekering afgesloten via een adviseur? Neem dan contact op met je adviseur. Op onze website meld je een schade via onze pagina Schade melden en declareren
Stormschade aan jouw woning en terreinafscheiding is verzekerd met de Aegon Woonhuis-/Opstalverzekering
Bij stormschade heb je een standaard eigen risico van € 250,-. 

Stormschade aan jouw inboedel is verzekerd met de Aegon Inboedelverzekering
Je bent niet verzekerd als regen, hagel, sneeuw of smeltwater in de woning komt doordat ramen, deuren of luiken openstaan. Bij waterschade aan je spullen, doordat het dak beschadigd is geraakt, is er wel dekking. Stormschade aan tuinmeubilair, trampolines en tuingereedschap is niet verzekerd bij de basisdekking, wel bij de allriskdekking. 

Goed om te weten:  
 • Onder een storm verstaan wij een windsnelheid van minimaal windkracht 7.
 • Schade meld je via jouw adviseur of onze website. Heb je je verzekering afgesloten via een adviseur? Neemt dan contact op met jouw adviseur. Op onze website meld je de schade via onze pagina Schade melden en declareren.
 • Heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met ons noodnummer: 088 344 00 00. Wij staan 24/7 voor je klaar.
   
Schade aan je schutting is verzekerd met de Aegon Woonhuis-/Opstalverzekering
Bij de Aegon Woonhuis-/Opstalverzekering is je schutting standaard verzekerd bij zowel de basis- als allrisk-/royaaldekking. Woon je in een huurwoning of appartement? Dan is je schutting verzekerd met de dekking Huurders- of appartementseigenarenbelang bij de Aegon Inboedelverzekering. Of je deze dekking hebt, lees je op je polisblad.  

Wij vergoeden de schade aan je schutting:
 • voor 50% als je kunt aantonen dat je de kosten met de buren hebt gedeeld.
 • voor 100% als de schutting op de erfgrens staat en je kunt aantonen dat je deze volledig betaald hebt. Als je dit niet kunt aantonen, vergoeden wij 50%.
Aanvullend bij de dekking Huurders- of appartementseigenarenbelang
Er is dekking als:
 • de schutting door jou is betaald; of
 • is overgenomen van de vorige huurder of eigenaar en je dit kunt aantonen; of
 • bij een huurwoning op basis van de huurovereenkomst schade aan de schutting voor rekening en risico van de huurder is en je dit kunt aantonen.
Schade melden 
Schade meld je via jouw adviseur of onze website. Heb je je verzekering afgesloten via een adviseur? Neemt dan contact op met jouw adviseur. Op onze website meld je de schade via de pagina Schade aan je schutting
 
Author Image

Amke Durville

03 June 2022 14:11