Schade-expert André: “Wat ik het meest zie, is brand door kortsluiting”

Als iemand iets van brand, brandveilig wonen en schade weet, dán is het André van Brecht wel. Hij is schade-expert bij Aegon. André rijdt heel het land door om bij klanten schades te inventariseren en hen te adviseren over het (duurzame) herstel. Benieuwd hoe jij vooruit kunt denken en een lopend vuurtje in huis voorkomt? Bij André zit je goed!

Image
Schade expert André van Brecht
Author Image

Sanne Steensma

21 April 2022 08:00

Wat houdt je werk in?

André: “Als klanten grote schades hebben, kom ik langs om ze te helpen. Denk aan water- of brandschade. Ik beoordeel de schade, analyseer de oorzaak en als klanten het willen laat ik de schade herstellen via onze partners. Bij brandschade kijk ik eerst hoe het met de bewoners gaat en of ze nog thuis kunnen wonen. Soms kan dat met noodvoorzieningen. Kan dat niet? En moeten ze tijdelijk ergens anders heen? Dan krijgen ze de kosten voor vervangende woonruimte meestal vergoed met een opstalverzekering (brandverzekering).”

Heeft je aannemer geen tijd?

Met een Aegon-woonverzekering hoef je je daar geen zorgen over te maken. Aegon heeft een eigen netwerk van herstellers, waar je gebruik van kunt maken. Dat biedt voordelen: zo hoef je niets voor te schieten, krijg je garantie én een goede service. De herstellers máken tijd voor je, beloofd!

Hoe hoog lopen de kosten op bij een brand?

“Dat gaat al snel om tienduizenden euro’s. Soms zelfs tonnen of miljoenen. Om een indruk te geven: alleen een schoonmaakbedrijf kost al snel duizenden euro’s. Denk aan het reinigen van je kleding. Want rook- en roetdeeltjes verspreiden zich overal - door heel het huis. En dan moet je alles nog herstellen. Met verzekeringen als de opstal- en inboedelverzekering ben je financieel goed voorbereid op een brand.”

Welk soort branden zie jij het meest en heb je tips om ze te voorkomen?

“Zeker! Wat ik nu het meest tegenkom in mijn werk:

  1. Brand door kortsluiting Bijvoorbeeld doordat elektra verouderd is. Ook heb ik in een zeer korte tijd 3 brandschades gezien door een powerbank. Van die speciale losse opladers voor je telefoon of tablet. Vaak liggen ze in bed of tussen de kussens van een bank. Daar kan een powerbank zijn warmte niet kwijt en zo ontstaat er brand. Mijn tip: laat 1 keer in de 5 jaar je elektra nakijken door een installateur. Experts kunnen hittebronnen met hun apparatuur vaak goed ontdekken. En houd powerbanks in de gaten natuurlijk.
  2. Vlam in de pan Een keukenbrand. Zo laten mensen bijvoorbeeld iets sudderen, lopen weg, de boel raakt oververhit, vaak is de afzuigkap niet goed schoon… En dan: vlam in de pan! Brand. Mijn tip: zorg voor het juiste blusmiddel in je keuken. Liefst blusdekens, want poederblussers veroorzaken veel schade. Ze bevatten zo’n 90% zout, het blaast alle kanten op en gaat overal inzetten. Denk aan je tv. Ook juich ik schuimblussers toe.
  3. Schoorsteenbranden Ook als mensen een veegbewijs hebben, kan zo’n brand ontstaan. Mijn tip: laat je schoorsteenkanaal minimaal 1 keer in de 2 jaar schoonmaken door een externe partij. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Stook je veel? Ga dan voor minimaal 1 keer per jaar.”

Brandpreventie

Wist je dat er jaarlijks ruim 60.000 woningbranden zijn? Dat zijn er ruim 160 per dag! In deze video leggen we uit wat de voornaamste oorzaken zijn van een woningbrand, waarom een rookmelder belangrijk is en hoe je jezelf nog meer kunt voorbereiden op een mogelijk brand.

Bekijk ook de brandverzekering

Check ook deze brandende vooruitdenktips over brandveilig wonen.

Welke brand is je tot nu toe het meest bijgebleven?

“Ik zie soms letterlijk dromen wegbranden. Zo stond er laatst een boerderij in brand. Dan zie ik de bewoner - een opa - het speelgoed bij elkaar rapen van zijn kleinkinderen. Dat raakt me enorm. Dan ben ik blij dat ik íets voor hem kan doen, gewoon door er voor hem te zijn en hem te ontzorgen.”

Over André...

André van Brecht is 58 jaar. Trotse vader van 2 kinderen en bijna opa van 3 kleinkinderen. Hoe hij ontspant na drukke dagen? Dan pakt hij zijn metaaldetector en gaat hij gezellig op pad met zijn zoon en schoonzoon. Ze hebben die ene mooie schat nog niet gevonden, maar wie weet…

Image
Minder werken FinSnap Aegon

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt… met onze woonverzekeringen kun je alle kanten op. Zodat je fijn en veilig kunt wonen.

 

Alles over fijn en veilig wonen