Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Je kinderen helpen bij het kopen van een huis: de opties op een rij

Blog Vooruitdenken Je kinderen helpen bij het kopen van een huis: de opties op een rij
05-07-2021

Het ene moment liggen je kinderen in de wieg, het andere moment willen ze een huis kopen. In deze overhitte huizenmarkt kan dat lastig zijn. Ouders hebben vaak verschillende mogelijkheden om financieel te helpen. Vooruitdenken is daarbij key. Waarom? Joanna Hildering (60) senior beleidsadviseur en trainer bij Aegon, vertelt. 

Allereerst: wat zijn de opties als je je kind wil helpen met het kopen van een huis?

Joanna: “Als ouder kun je op verschillende manieren financieel bijspringen. De meest benutte opties zijn:

1. Geld schenken

Je mag je kind jaarlijks maximaal € 6.604 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als je gescheiden bent. Daarnaast mag je je kind eenmalig € 105.302 belastingvrij schenken. Deze eenmalige schenking wordt ook wel de jubelton genoemd en kent drie belangrijke voorwaarden: je kind moet tussen de 18 en 40 jaar zijn en het geld gebruiken voor het kopen of verbouwen van een huis of het aflossen van de hypotheek. Ook mag je niet eerder een hoog bedrag aan je kind geschonken hebben.

2. Een familiebank afsluiten

Wil je je kind liever geen schenking doen, maar het geld lenen? Dan is een familiebank een goede optie. Een familiebank werkt hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Samen met je kind bepaal je de voorwaarden. Denk aan het bedrag, een marktconforme rente, de looptijd (maximaal 30 jaar) en de manier van aflossen. Bijvoorbeeld annuïtair, zodat je kind in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Deze voorwaarden leg je vast in een overeenkomst. Wil je het huis in onderpand? Dan moet je ook naar de notaris.

3. Meetekenen met de hypotheek

Als je zoon of dochter nog niet genoeg verdient voor het rondkrijgen van een hypotheek, is het ook mogelijk om mee te tekenen met de hypotheek. Op die manier kan je kind wellicht wél een hypotheek krijgen. Door mee te tekenen, word je voor de hele lening aansprakelijk als je kind de hypotheek niet meer kan betalen.”

 

Waarmee moet je rekening houden als je je kind wil helpen bij het kopen van een huis?

“Als je je kind wil helpen bij het kopen van een huis, is het belangrijk om vooruit te denken. Helaas zie ik dat in de praktijk nogal eens misgaan. Vooral als het gaat om een schenking die ouders doen als hun kind nog geen partner heeft. Vaak komt er na een paar jaar een liefde om de hoek kijken. Op het moment dat die samen met jouw zoon of dochter een ander huis wil kopen, is het belangrijk om stil te staan bij de schenking.” 

Hoezo?

“Stel, je schenkt je kind de jubelton van € 105.302 voor het kopen van een huis. Vervolgens wordt je kind stapelverliefd. De tortelduifjes besluiten te gaan samenwonen in het koophuis van je kind. Na een paar jaar willen ze een ander huis te kopen, iets groters. Door de schenking in het verleden brengt jouw kind meer geld in bij de koop. Het is belangrijk om dit vast te leggen in een zogenaamde interne draagplichtovereenkomst. Zodat het hypotheekdeel van je kind wordt verlaagd met zijn of haar inbreng.”

Heb je nog tips voor ouders die hun kind willen helpen bij het kopen van een huis?

“Of je nu geld schenkt, een familiebank afsluit of meetekent met de hypotheek … blijf betrokken bij de koop! Denk vooruit en kijk naar waar jij je geld in wil stoppen. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Verder is het goed om te weten dat je je kind ook kunt ondersteunen zonder tonnen op de bank te hebben. Soms kan zo’n € 10.000 schenken of lenen al genoeg zijn om je kind aan een koophuis te helpen.”

Meer over een huis kopen

Een huis kopen is niet niets. Er komt heel veel regelwerk bij kijken en een goede voorbereiding is daarom heel belangrijk. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verhuizing.

Alles over verhuizen 
 

Verhuizen

Een nieuw huis kopen?

Nieuw huis op het oog? Dat betekent dat er misschien spannende tijden gaan komen. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Graag denken we met je mee vooruit als het gaat om een nieuw huis kopen.

Alles over verhuizen
 

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!