Je kinderen helpen bij het kopen van een huis: de opties op een rij

Het ene moment liggen je kinderen in de wieg, het andere moment willen ze een huis kopen. In deze oververhitte huizenmarkt kan dat lastig zijn. Ouders hebben vaak verschillende mogelijkheden om financieel te helpen. Vooruitdenken is daarbij key. Waarom? Joanna Hildering, senior beleidsadviseur en trainer bij Aegon, vertelt. 

Image
Kinderen huis kopen Aegon
Author Image

Annieck Verkerk

29 April 2022 08:00

Allereerst: wat zijn de opties als je je kind wil helpen met het kopen van een huis?

Joanna: “Als ouder kun je op verschillende manieren financieel bijspringen. De meest benutte opties zijn:

1. Geld schenken

Je mag je kind jaarlijks maximaal € 5.677 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als je gescheiden bent. Daarnaast mag je je kind eenmalig € 106.671 belastingvrij schenken. Deze eenmalige schenking wordt ook wel de jubelton genoemd en kent drie belangrijke voorwaarden: je kind moet tussen de 18 en 40 jaar zijn en het geld gebruiken voor het kopen of verbouwen van een huis of het aflossen van de hypotheek. Ook mag je niet eerder een hoog bedrag aan je kind geschonken hebben.

Goed om te weten: per 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd. En behoorlijk ook, naar €27.231. Dat scheelt een slok op een borrel! Als ouder kan je dit bedrag na 1 januari schenken voor de eigen woning. Per 1 januari 2024 wordt deze belastingvrije schenking zelfs helemaal afgeschaft. Volgens Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge is dit een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters. Het afschaffen van de jubelton-regeling moet de ongelijkheid verminderen. Wil je je kroost een centje toestoppen? Dan heb je daar in 2022 nog de meeste ruimte voor. Het is niet nodig deze jubelton-schenking in één keer te doen. Je kunt de schenkingen over twee jaren spreiden. Dit betekent dat als je in 2022 een schenking doet, er alleen nog in 2023 een bedrag kan worden geschonken tot de maximale vrijstelling. Ook bij gespreide schenkingen geldt het leeftijdsvereiste. Degene die de schenking krijgt (jouw kind of de partner) mag in het laatste jaar waarin wordt geschonken niet zijn of haar 40ste verjaardag hebben gevierd.

2. Een familiebank afsluiten

Wil je je kind liever geen schenking doen, maar het geld lenen? Dan is een familiebank een goede optie. Een familiebank werkt hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Samen met je kind bepaal je de voorwaarden. Denk aan het bedrag, een marktconforme rente, de looptijd (maximaal 30 jaar) en de manier van aflossen. Bijvoorbeeld annuïtair, zodat je kind in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Deze voorwaarden leg je vast in een overeenkomst. Wil je het huis in onderpand? Dan moet je ook naar de notaris.

Waarmee moet je rekening houden als je je kind wil helpen bij het kopen van een huis?

“Als je je kind wil helpen bij het kopen van een huis, is het belangrijk om vooruit te denken. Helaas zie ik dat in de praktijk nogal eens misgaan. Vooral als het gaat om een schenking die ouders doen als hun kind nog geen partner heeft. Vaak komt er na een paar jaar een liefde om de hoek kijken. Op het moment dat die samen met jouw zoon of dochter een ander huis wil kopen, is het belangrijk om stil te staan bij de schenking.” 

Hoezo?

“Stel, je schenkt je kind de jubelton van € 106.671 voor het kopen van een huis. Vervolgens wordt je kind stapelverliefd. De tortelduifjes besluiten te gaan samenwonen in het koophuis van je kind. Na een paar jaar willen ze een ander huis te kopen, iets groters. Door de schenking in het verleden brengt jouw kind meer geld in bij de koop. Het is belangrijk om dit vast te leggen in een zogenaamde interne draagplichtovereenkomst. Zodat het hypotheekdeel van je kind wordt verlaagd met zijn of haar inbreng.”

Heb je nog tips voor ouders die hun kind willen helpen bij het kopen van een huis?

“Of je nu geld schenkt, een familiebank afsluit … blijf betrokken bij de koop! Denk vooruit en kijk naar waar jij je geld in wil stoppen. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Verder is het goed om te weten dat je je kind ook kunt ondersteunen zonder tonnen op de bank te hebben. Soms kan zo’n € 10.000 schenken of lenen al genoeg zijn om je kind aan een koophuis te helpen.”

Image
Stel in de bouwmarkt

Je huis verbouwen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je wel meer ruimte creëren met een aanbouw? Of wil je investeren in een splinternieuwe badkamer? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Aan de slag voor je verbouwing