“Klanten helpen met verduurzaming of preventie. Daar ligt voor adviseurs een nieuwe taak”

De torenhoge energieprijzen en het veranderende klimaat zorgen voor een omslag in de woningbranche. Duurzaam en veilig wonen wordt steeds belangrijker. Maar heeft dit ook gevolgen voor hypotheken en verzekeringen? We spraken hierover met Ronald Evers, financieel adviseur en mede-eigenaar van Evers Financiële Dienstverlening in Ulft.

Image
Ronald Adviseur
Author Image

Redactie | Aegon Blog

03 May 2022 08:00

Positieve verandering in de markt

Op de vraag wat duurzaam en veilig wonen voor hem betekent, antwoordt Ronald: “Als ik kijk naar mezelf, dan voelt duurzaamheid zo goed als vanzelfsprekend. We hebben zonnepanelen en gaan zuinig om met energie. Daarnaast hergebruik ik bijvoorbeeld geregeld bouwmateriaal tijdens het klussen. Want waarom iets nieuws kopen als het oude nog goed meekan? Wat veiligheid betreft heb ik mijn woning voorzien van goed hang- en sluitwerk met SKG keurmerk. Ook hangen er overal betrouwbare rookmelders. En uiteraard heb ik een goede woonhuis - en inboedelverzekering.”

Hij vervolgt: “Kijk ik naar de markt, dan zie ik een positieve kentering. Mensen worden zich meer bewust van de noodzaak om hun woning te verduurzamen. Eerst was koop, nieuwbouw of een verbouwing de trigger voor een financieringsaanvraag. Nu komen klanten bij ons met duurzaamheid als uitgangspunt. Dáárom willen ze een (nieuwe) financiering. Dat er daarvoor moet worden verbouwd, is bijzaak.”

Adviesrol verduurzaming

“De stijgende energieprijzen dragen zeker bij aan deze kentering”, licht Ronald verder toe. “Sterker nog, de hogere lasten geven meestal de doorslag om te verduurzamen. Daar ligt overigens een mooie nieuwe rol voor adviseurs. Klanten die willen kopen of (ver)bouwen, komen bij ons voor een goed financieringsadvies. Tijdens zo’n gesprek wijzen we ze tegenwoordig altijd op verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. We adviseren onze klanten vooruit te denken door dergelijke energiebesparende maatregelen nu al mee te nemen in hun financiering. Ook bespreken we de bestaande subsidieregelingen. En waar nodig helpen we ze daarmee.”

Image
Adviseur Ronald Aegon

Verzekerd van duurzaam en veilig wonen

Naast financiering adviseert Ronald zijn klanten over de juiste verzekeringen. Hoe gaat hij daarbij om met duurzaamheid en veiligheid? “Ik wil uiteraard de beste verzekering voor mijn klanten. Daarnaast wil ik het voor hen zo makkelijk mogelijk maken. Zo zijn in de opstalverzekering van Aegon zonnepanelen standaard opgenomen in de voorwaarden. Dit betekent dat je die niet apart hoeft te verzekeren. Dat is een voordeel. Ik word vaak gebeld door klanten die zeggen ‘Ik heb zonnepanelen aangeschaft, moet ik dit melden bij mijn verzekeraar? Wat moet ik doen?’. Ze denken dan dat ze meer moeten gaan betalen. Dan is het mooi om te kunnen zeggen dat alles hetzelfde blijft.”

“Voor veilig wonen geldt dat je tegenwoordig bij nieuwbouw zelfs verplicht bent om je te houden aan het bouwbesluit”, vervolgt hij. “Toch bespreken we met onze klanten altijd de risico’s van bijvoorbeeld inbraak, storm of brand. We geven uit preventief oogpunt advies. Een goede preventie bevordert het ‘veilig wonen’ en het werkt schadelast beperkend. Aan ons, en andere adviseurs, dus de taak om ook daar de focus op te leggen in een gesprek.”

Schadeherstel en brandpreventie

“Wat ik ook goed vind, is dat er steeds meer ingezet wordt op schadeherstel. In plaats van vergoeding van schade, zodat de klant nieuwe spullen kan kopen. Door bestaande schade te herstellen, ben je veel duurzamer bezig. Het is mooi dat je hiermee mensen nog bewuster maakt”, aldus Ronald.

“Hetzelfde geldt voor rookmelders. Het is niet onze verplichting om klanten hierop te wijzen, maar het past wel in het verhaal schadepreventie. En omdat ze vanaf 1 juli verplicht zijn, zijn ze onderwerp van gesprek. Sterker nog, wij hebben hier in onze nieuwsbrieven van december 2021 en april 2022 aandacht aan besteed. En nu komt Aegon in mei ook nog met een aantrekkelijke korting op rookmelders. Voor nieuwe en bestaande klanten met een Aegon woonverzekering. Dat sluit dus naadloos aan op onze communicatie. Een mooi gebaar. Niet alleen voor de bewustwording, maar ook als extraatje naar onze klantenkring.”

Image
Klanten Aegon

Aan de slag met vooruitdenkadvies

Klanten helpen met vooruitdenken? Bijvoorbeeld met het verduurzamen en veiliger maken van hun huis? 

Lees meer