Opfriscursus belastingaangifte: jaaroverzichten

Daar zijn ze weer. Je zag het waarschijnlijk al aankomen. De belastingaangifte voor de deur en de jaaroverzichten dus in de digitale brievenbus. Leuk dat je deze ontvangt, maar wat moet je ermee? Maak nu de slimme keuze om je even te verdiepen in het hoe en waarom van jaaroverzichten. De aangifte gaat je straks geheid gemakkelijker af.

Image
Belastingaangifte Aegon

1. Het jaaroverzicht is... een must voor je belastingaangifte

Een jaaroverzicht is een compleet overzicht van de financiële producten en diensten die je bij een bank of verzekeraar hebt. Voor elk product krijg je een jaaroverzicht. Denk aan een hypotheek, bank- of spaarrekening, beleggingen en leningen. Ben je klant bij meerdere banken? Dan krijg je van iedere bank een apart jaaroverzicht. Dit overzicht heb je nodig bij het invullen van je belastingaangifte. Je vindt daarop gegevens als de betaalde rente en de begin- en eindstand van je hypotheek. 

2. Het jaaroverzicht... is waar te vinden?

Vroeger ontving je jaaroverzichten per post, nu bijna altijd digitaal. Het jaaroverzicht van Aegon vind je bij ‘Documenten’ in Mijn Aegon of de Mijn Aegon-app: je digitale, beveiligde omgeving. Doe je de belastingaangifte in stappen? Sla dan het jaaroverzicht op door op het pdf-icoon te klikken.  

3. Het jaaroverzicht is... iets anders dan een jaaropgaaf

Een jaaroverzicht is een compleet overzicht van álle producten en diensten die je bij een financiële organisatie hebt. Is een van deze producten een lijfrente? Bijvoorbeeld een Aegon Lijfrente Uitkeren? Dan krijg je daar een jaaropgaaf voor. Hierop staat vermeld hoeveel je bruto hebt ontvangen uit je lijfrente. En hoeveel je hebt betaald aan belasting en sociale premies. Met de gegevens uit de jaaropgaaf controleer je of de vooraf ingevulde belastingaangifte helemaal klopt.

4. Het jaaroverzicht ontvang ik... vóór 1 maart 2021

Sta je, met al deze kennis op zak, nu al te popelen om aangifte te doen? Je ontvangt het jaaroverzicht van Aegon uiterlijk vóór 1 maart 2020. Wil je meer weten? Bekijk dan het verzendschema per Aegon-product. Tussen 1 maart en 1 mei kan je je belastingaangifte doen. 

5. Bij wie of waar kan ik terecht voor meer informatie?

Het jaaroverzicht is natuurlijk maar een klein onderdeel van de jaarlijkse belastingaangifte. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Of op die van Aegon. 

Image
Belastingaangifte checklist | Aegon

Checklist belastingaangifte

Alle papieren bij de hand voor je belastingaangifte? We helpen je met onze handige checklist!

Download de checklist
Author Image

Leonie Rozemulder

08 February 2021 13:29